Robotstøvsugere kolliderer med loven

ÆLDRE: En kommune må ikke sløjfe støvsugning hos en pensionist og i stedet henvise den ældre til at købe en robotstøvsuger. Det er ellers planen hos flere borgmestre, efter metoden netop har fået det blå stempel - som ikke var så blåt endda.
Mange borgmestre vil spare penge og effektivisere ved, at en del af den håndholdte rengøring bliver afløst af en robotstøvsuger. Men de nuværende tiltag kolliderer med serviceloven, siger lektor i socialret.
Mange borgmestre vil spare penge og effektivisere ved, at en del af den håndholdte rengøring bliver afløst af en robotstøvsuger. Men de nuværende tiltag kolliderer med serviceloven, siger lektor i socialret.Foto: Altinget.dk

"Det vil være i direkte strid med serviceloven, hvis en kommune generelt afslår praktisk hjælp til støvsugning med henvisning til, at borgerne selv skal anskaffe sig robotstøvsugere."

Det fastslår John Klausen, ph.d. og lektor i socialret ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, og det sker efter, at de omsuste robotstøvsugere har brummet sig ind i den offentlige debat.

Senest har Aarhus Kommune bebudet, at støvsugning fra årsskiftet ikke længere vil være en kommunal opgave. Alle borgere, der modtager praktisk hjælp, skal have deres sager revisiteret, og de borgere, der vil blive sorteret fra, vil selv skulle sørge for at anskaffe sig en ny robotstøvsuger, fortæller Aarhus Kommunes rådmand for sundhed og omsorg, Dorthe Laustsen (SF).

Men det kolliderer med reglerne, skriver John Klausen fra Aalborg Universitet i en mail til Altinget | Kommunal.

"Der er ikke i serviceloven hjemmel til at erstatte hjælp eller støtte til nødvendige praktiske opgaver med et pålæg om, at borgeren selv skal anskaffe robotstøvsuger eller andre lignede apparater."

Afgørelsen fra Det Sociale Nævn
Robotstøvsugernes indtog i Aarhus Kommune kommer efter, at Statsforvaltningen Syddanmark - ifølge flere medier og borgmestre - har blåstemplet modellen fra Billund Kommune, hvor ældre selv skal sørge for at anskaffe sig en robotstøvsuger.

En gang imellem kan kommunerne godt blive lidt for smarte i deres måde at lukke huller i budgetterne. Det skal ikke gå udover de ældre, som på den her måde får en ringere hjælp.

Morten Marinus (DF)
Kommunalordfører

"Aarhus er ikke den første kommune, der fjerner støvsugningen fra den praktiske hjælp. Billund har gjort det siden februar. Såvel Det Sociale Nævn som Statsforvaltningen Syddanmark har sagt god for dette," stod der i en pressemeddelelse mandag fra Aarhus Kommune.

Men gransker man de to afgørelser falmer den påståede blåstempling. I Det Sociale Nævns afgørelse fra den 24. august hedder det:

"Vi vurderer, at vi ikke har grundlag for at anfægte kommunens serviceniveau, hvoraf det følger, at støvsugning skal foregå ved hjælp af egen støvsuger."

Senere står der, at nævnet med afgørelsen "ikke har taget stilling til berettigelse til økonomisk hjælp til robotstøvsuger, idet kommunen ikke har truffet afgørelse herom."

Hannah Brandt, formand for Det Sociale Nævn under Statsforvaltningen Syddanmark, udlagde senere teksten ved at sige, at nævnet ikke har taget stilling til, om kommunen kan pålægge borgerne selv at købe en robotstøvsuger.

"Vores afgørelse går udelukkende på, at modtagere af hjemmehjælp ikke kan nægte støvsugning med robotstøvsugere," sagde hun til Ældre Sagen.

Afgørelsen fra Statsforvaltningen
Den 15. november kom så den nye afgørelse fra Statsforvaltningen, der fører tilsyn med kommunerne. Her refereres konklusionerne fra Det Sociale Nævn, og det blev udlagt som en stor sejr af Billunds borgmester, Ib Kristensen (V).

"Afgørelserne bekræfter, at vores vej med at anvende velfærdsteknologi, er den rigtige," konstaterede Ib Kristensen over for Danske Kommuner.

Men i afgørelsen fra Statsforvaltningen står der de facto, at man ikke har taget stilling til sagen. Statsforvaltningen fører ikke tilsyn med kommunerne "i det omfang særlige klage- eller tilsynsmyndigheder (såsom Det Sociale Nævn, red.) kan tage stilling til den pågældende sag" og er desuden "afskåret fra at tage stilling til lovligheden af konkrete kommunale dispositioner," hedder det.

Lektor i socialret John Klausen har læst begge tekster og har denne konklusion:

"Hverken afgørelsen fra Det Sociale Nævn eller afgørelsen fra det kommunale tilsyn tager stilling til det allermest interessante - om kommunen kan pålægge den ældre selv at anskaffe sig en robotstøvsuger."

Velfærdsteknologiske forhåbninger
Ifølge Jyllands-Posten fulgte mange kommuner sagerne med stor interesse. Anny Winther (V), formand for social- og sundhedsudvalget i KL, fortalte til avisen, at flere kommuner stod på spring for at kopiere Billund-modellen og spare penge. I mandagens pressemeddelelse fra Aarhus vurderes det, at manøvren kan spare kommunen fem-seks mio. kr. om året.

Generelt bliver velfærdsteknologi ofte udråbt som en helt central del af løsningen på problemet med flere ældre, som der bliver færre hænder til at tage sig af. Det fremgår bl.a. af regeringsgrundlaget, hvor der står, at "velfærdsteknologi vil kunne gøre mange ældre mere selvhjulpne og samtidig bidrage til at dæmpe manglen på arbejdskraft."

Støvsugningen taget af programmet
Rådmanden for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune, Dorthe Laustsen, fortæller, at det nye tilag med robotstøvsugere er blevet vurderet ud fra afgørelserne fra Det Sociale Nævn og Statsforvaltningen.

"Vi tager støvsugningen af programmet, og det vil være ud fra en konkret, individuel vurdering. Så der vil stadigvæk være borgere, som bliver visiteret til at få foretaget støvsugning."

Når I tager støvsugningen af programmet, vil andre borgere så blive bedt om at investere i en robotstøvsuger selv?

"Det er op til de borgere, som ikke vil blive visiteret til det, at anskaffe en robotstøvsuger."

Læs hele historien og reaktioner fra Christiansborg på den nye portal, Altinget | Kommunal (kræver abonnement)

Klik her for at tegne en måneds gratis og uforpligtende prøveabonnement på Altinget | Kommunal

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

Morten Marinus

Fhv. MF (DF), fhv. 1. viceborgmester, Jammerbugt Kommune
ubefaren skibsassistent (Svendborg Søfartsskole. 1996), sygehusportør (Aalborg Sygehus)

Liv Holm Andersen

Projektleder, AAU Innovation, fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2016)

0:000:00