22 organisationer vil have ændret socialt skæve incitamenter i udligningsordning

Regeringen skal rydde op i kommunernes økonomiske incitament til at fravælge sociale tilbud uden for egne kommunegrænser. Det kræver en række organisationer, som vil have ændret udligningsordningen for at understøtte specialiserede indsatser.

Med udligningsreformen fra 2020 fik kommunerne et endnu større økonomisk incitament til at prioritere sociale tilbud i egne kommuner frem for i andre. Det møder kritik fra en lang række sociale organisationer.
Med udligningsreformen fra 2020 fik kommunerne et endnu større økonomisk incitament til at prioritere sociale tilbud i egne kommuner frem for i andre. Det møder kritik fra en lang række sociale organisationer.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Den kommunale udligningsordning gør det sværere for udsatte borgere at få det bedst egnede tilbud. Og det skal der laves om på.

Det mener et stort antal bruger- og erhvervsorganisationer på det sociale område. De opfordrer i et fælles brev nu regeringens nye indenrigs- og boligminister, Christian Rabjerg Madsen (S), til at skride til handling.

Ifølge de i alt 22 organisationer giver udligningsordningen kommunerne et stærkt økonomisk incitament til at fravælge botilbud og anbringelser til udsatte med handicap og socialt udsatte, der ligger uden for kommunens egne grænser.

Hos Danske Handicaporganisationer oplever man allerede nu, at kommuner først fylder deres egne botilbud op og ikke skeler så meget til den enkeltes behov.

”Det frygter vi, bliver endnu mere tydeligt. Man risikerer større problemer og mere vold, hvis man får sat forkerte borgere sammen,” siger formand Thorkild Olesen.

Fakta

De 22 organisationer bag brevet

Danske Handciaporganisationer
Bedre Psykiatri
Dansk Erhverv
KFUKs Sociale Arbejde
CP Danmark
Landsforeningen Autisme
Fonden Damkjærgaard
Hjerneskadeforeningen
Selveje Danmark
Kristelig Handicapforening
Fonden Hedehuset
Den Sociale Udviklingsfond
Fonden Ørnehøj
FADD – Foreningen af dag- og døgntilbud
KFUMs Sociale Arbejde
Autismecenter NordBo
FOBU – Foreningen til gavn for børn og unge
Mandecentret
Hjernesagen
Fonden Mariehjemmene
OK-Fonden
Dansk Handicap Forbund

Samme budskab kommer fra Dansk Erhverv, som organiserer de private og selvejende botilbud.

”Det er superuheldigt, at kommunerne i så høj grad får et incitament til, at man vælger et tilbud i egen kommune. Det er med til at fremme en afspecialisering, og til at kommunerne i højere grad vælger egne catch-all-institutioner,” siger hun.

Ifølge en rapport fra Indenrigs- og Boligministeriet kan det koste en kommune flere hundrede tusinde kroner i tabt udligning, hvis man vælger at visitere en udsat borger til et tilbud i en anden kommune.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00