Debat

3F: Tal fra arbejdsmarkedsstyrelse er helt på månen

I en undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fremgår det, at virksomhederne har store rekrutteringsproblemer. Tallene holdes kunstigt oppe og fordrejer den politiske debat, skriver Søren Heisel.

I næsten en fjerdedel af de forgæves rekrutteringer er der
tale om stillinger på deltid. Men undersøgelsen synliggør ikke
brancheforskelle. En branche, som har mange deltidsstillinger, er hotel og
restauration, skriver Søren Heisel.
I næsten en fjerdedel af de forgæves rekrutteringer er der tale om stillinger på deltid. Men undersøgelsen synliggør ikke brancheforskelle. En branche, som har mange deltidsstillinger, er hotel og restauration, skriver Søren Heisel.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Søren Heisel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er du nogensinde blevet ansat i en stilling, hvor du levede op til alle kvalifikationer, som din arbejdsgiver skrev i jobopslaget? Nej, vel.

I langt de fleste tilfælde sætter man kryds ved noget eller det meste af det, der står i jobopslaget. Men det er yderst sjældent, at alt passer perfekt.

Det kan være, at du mangler lidt erfaring eller har en lidt anden faglig profil. Men det betyder langt fra, at du ikke dur til jobbet. Og hvorfor er det relevant?

I den seneste undersøgelse fra juni om virksomheders forgæves rekrutteringsforsøg skriver Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star), at der har været 135.000 forgæves forsøg i perioden september 2021 til februar 2022. Det lyder højt og alvorligt, men problemet er bare, at tallet er så højt, fordi måden, som man opgør det på, er helt på månen.

Tallet holdes kunstigt oppe

I virkeligheden er tallet 56.000 lavere. Det bliver holdt kunstigt oppe, fordi Star tæller alle forsøg med, hvor virksomheden har fået besat stillingen, men hvor personen ikke levede op til alle de ønskede kvalifikationer.

Det er dybt godnat, at man tæller det som et forgæves forsøg, når en virksomhed alligevel får besat deres stillinger

Søren Heisel
Forbundssekretær, 3F

Og så er det, at vi kommer tilbage til det spørgsmål, som jeg indledte med. For det er jo dybt godnat, at man tæller det som et forgæves forsøg, når en virksomhed alligevel får besat deres stillinger. 

Problemet med, at man opgør det på den måde, er, at det giver et uacceptabelt misvisende billede af rekrutteringssituationen. For hvem kan skrive under på, at de levede op til alt det deres arbejdsplads ønskede, da de blev ansat? Det kan man hurtigt komme til, men det er sjældent, at det er tilfældet fra starten af. Og så er det ikke en gang det eneste, der er galt med den undersøgelse, som Star laver.

Mistænkeliggør ledige medlemmer

I næsten en fjerdedel af de forgæves rekrutteringer er der tale om stillinger på deltid. Det tal er ikke opgjort for de forskellige brancher.

En branche, som har mange deltidsstillinger, er hotel og restauration. Undersøgelsen synliggør derfor ikke, at der kan være brancheforskelle, når det kommer til rekruttering.

De fejlbehæftede tal bliver desværre anvendt af borgerlige politikere og arbejdsgiver-organisationer til at mistænkeliggøre vores ledige medlemmer

Søren Heisel
Forbundssekretær, 3F

Derudover fremgår det heller ikke af undersøgelsen, om de stillinger, der ikke bliver besat, er overenskomstdækket. Noget, der ellers er yderst relevant – og som kan have stor effekt på, hvor nemt det er at få nye medarbejdere.

Ud over at undersøgelsen ikke er retvisende, bliver de fejlbehæftede tal desværre også anvendt af borgerlige politikere og arbejdsgiverorganisationer til at mistænkeliggøre vores ledige medlemmer og fremture det ene forslag efter det andet, som skal gøre det lettere og billigere at importere udenlandskarbejdskraft.

Overvågningen af det danske arbejdsmarked er alt for alvorligt til ikke at foregå på et ordentligt og aktuelt grundlag. Det bør hverken politikere, ledige eller virksomheder stå model til.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

0:000:00