Ændringsforslag i 11. time åbner for ny kritik af Barnets Lov

Kredsen af udsatte børn, der kan modtage hjælp uden samtykke fra forældrene, udvides. Det vækker glæde i Mødrehjælpen, men åbner for ny kritik fra Dansk Psykologforening.

Eva Secher Mathiasen kritiserer, at udsatte børn ifølge et ændringsforslag til Barnets Lov skal kunne modtage behandling af andre end autoriserede psykologer. 
Eva Secher Mathiasen kritiserer, at udsatte børn ifølge et ændringsforslag til Barnets Lov skal kunne modtage behandling af andre end autoriserede psykologer. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Flere udsatte børn får mulighed for at få hjælp hos en civilsamfundsorganisation uden samtykke fra deres forældre.

Efter kritik fra aktører og ordførere fremført i Altinget fremsatte Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i weekenden et ændringsforslag til Barnets Lov, der skal sikre, at både børn i misbrugsfamilier og andre udsatte børn kan få behandling uden forældresamtykke. 

Det glæder Pernille Kristoffersen, som er national rådgivningschef i Mødrehjælpen:

Fakta

Barnets Lov

Barnets Lov er en del af aftalen om en reform af anbringelsesområdet kaldet "Børnene Først" fra maj 2021. Alle Folketingets daværende partier - på nær Nye Borgerlige - var med i aftalen.

Midt i maj forlod Dansk Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance synkront aftalen, som dog stadig har et bredt flertal bag sig.

Barnets Lov 3. behandles efter planen fredag 2. juni.

 

"Vi er meget glade for, at det ser ud til, at vi nu kan hjælpe flere børn, som er ramt af vold og dens konsekvenser. Det har vi ønsket længe." 

Mødrehjælpen har tidligere udtrykt bekymring over, at børn i voldsramte familier stod til at skulle bede om underskrifter fra begge forældre, før de måtte få hjælp. 

I aftalen om Barnets Lov stod der oprindelig i §41, at ”børn og unge, der er fyldt 12 år, har ret til at opsøge og modtage psykologbehandling som følge af forældres misbrugsproblemer i regi af civilsamfundsorganisationer uden forældremyndighedsindehavers samtykke.”

Med ændringsforslaget udvides målgruppen til også at omfatte børn og unge, der "opsøger sådan behandling hos civilsamfundsorganisationer som følge af forældrenes psykiske sygdom, overgreb mod barnet eller den unge eller konflikter mellem forældrene i forbindelse med samlivsophævelse, eller fordi barnet eller den unge har oplevet fysisk eller psykisk vold i nære relationer."

Ændringen betyder dog samtidig, at den behandling, børn kan modtage fra en civilsamfundsorganisation, ikke nødvendigvis skal varetages af en autoriseret psykolog. 

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00