Afsløring: Mindesmærke for stor bornholmer på Grønbechs Hotel

Bornholms store religionshistoriker Vilhelm Grønbech får sit eget mindesmærke på Altingets Grønbechs Hotel i Allinge. Det er lavet af billedhuggeren Hans Pauli Olsen.

"Det foto, jeg sluttede med at anvende, viser en viljestærk, ældre herre. Her havde jeg et foto, hvor det var let at se, hvor det går ud, og hvor det går ind," siger billedhugger Hans Pauli Olsen om sit mindemærke på Grønbechs Hotel, der nu åbner Restaurant Vilhelm efter religionshistorikeren Vilhelm Grønbech, der blev født i Allinge.
"Det foto, jeg sluttede med at anvende, viser en viljestærk, ældre herre. Her havde jeg et foto, hvor det var let at se, hvor det går ud, og hvor det går ind," siger billedhugger Hans Pauli Olsen om sit mindemærke på Grønbechs Hotel, der nu åbner Restaurant Vilhelm efter religionshistorikeren Vilhelm Grønbech, der blev født i Allinge.
Redaktionen

Fredag 26. maj 2017 bliver lidt af en festdag på Grønbechs Hotel – Danmarks politiske hotel i folkemødebyen Allinge.

Her afsløres et mindesmærke af byens store søn, religionshistoriker Vilhelm Grønbech, som det længe har været efterlyst. I den forbindelse skifter restauranten navn til "Vilhelm". Relieffet er lavet til stedet af billedhuggeren Hans Pauli Olsen (født 1957).

Vilhelm Grønbech blev født i 1873 i Allinge og døde som 74-årig i Helsingør. Han var professor, dr.phil. i religionshistorie ved Københavns Universitet 1915-43 og udgav en række centrale bogværker om sprog, religion og litteraturpersonligheder.

Grønbech opdagede tidligt under sprogstudier, at de dengang såkaldt "primitive" sprog havde en helt anden opbygning end vores i Europa. Nemlig en opbygning med handlingen i centrum, hvor europæerne har individet i centrum. Han mente, det skyldtes et helt andet livssyn end europæernes – et livssyn, der byggede på en helheds-realisme med rod i det tætte forhold mellem menneske og natur, som det levedes i lande fjernt fra Danmark.

I samarbejde med Hal Koch udgav han i sine sidste leveår tidsskriftet Frie Ord (1946-48) og var en stor inspirationskilde for kredsen omkring Heretica, hvori både Martin A. Hansen, Thorkild Bjørnvig og Ole Wivel derfor skrev nekrologer over ham i 1948.

Vilhelm Grønbechs barnebarn, arkitekt Anne Pram Kjølbye, taler i forbindelse med afsløringen:

”Jeg husker ham i sagens natur ikke i levende live, men har et relativt klart billede af hans opvækst, personlighed samt familie- og arbejdsliv. Billedhuggeren bag min farfars mindesmærke, Hans Pauli Olsen, er en af Nordens ypperligste, og det glæder mig endnu mere, at Grønbechs Hotel har valgt netop ham som kunstner. Ikke overraskende et meget smukt udført relief.”

Hvor det går ud, og hvor det går ind
Hans Pauli Olsen siger om tilblivelsen af værket, der blev udført på grundlag af fotografier af den afdøde religionshistoriker:

”De fleste portrætter, jeg har udført, har været efter levende model, hvor jeg har insisteret på ikke at anvende foto. Men til opgaven med at modellere en afdød person må man finde et godt billede at arbejde efter.

Jeg forsøgte først at arbejde efter et foto af den yngre Grønbech, men fandt hurtigt ud af, at fotoet savnede den volumen, der skulle til for at anvende det som forlæg til et relief: Jeg skulle gætte mig til for meget. Det foto, jeg sluttede med at anvende, viser en viljestærk, ældre herre. Her havde jeg et foto, hvor det var let at se, hvor det går ud, og hvor det går ind.”

Allerede i 1951, kort efter Vilhelm Grønbechs død, opsatte Københavns Universitet hans buste, lavet af Per Linnemann-Schmidt. Den kan ses i universitetsgården den dag i dag.

Det var forfatterne Mette Winge og Bo Tao Michaëlis, der langt senere – i 2003 i bogen Forfatternes Danmark” –  bemærkede, at Bornholm derimod mangler at hylde sin store søn:
 
”Allinge har endnu ikke sat et monument op til ære for sit berømte bysbarn. Men der er dog et Grønbechs Hotel ikke langt fra havnen”. Den bemærkning inspirerede 14 år senere Grønbechs Hotel:
 
”Ja, den kritik kunne vi da ikke sidde overhørig. I forbindelse med, at hotellets restaurant nu kaldes Vilhelm efter byens kendte professor, skulle han også have sit mindesmærke midt på hotellet. Vi ønsker at fremhæve, at vi både driver hotel og restaurant. Derfor Restaurant Vilhelm på Grønbechs Hotel, der fortsat har politik som sit tema med hvert værelse opkaldt efter en dansk statsminister, forklarer hotelejer, udgiver Rasmus Nielsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Pauli Olsen

Billedhugger
billedhugger (Kunstakademiet 1987)

Mette Winge

Forfatter, dr.phil., fhv. programchef, DR (1982-90)
Bibliotekar (Danmarks Biblioteksskole 1960), dr.phil i litteratur (Københavns Uni. 1976)

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

0:000:00