Astrid Krag forsøgte at give sig selv fuld kontrol over, hvem der skulle sidde i Børnerådet

I et udkast til en bekendtgørelse forsøgte socialministeren at fjerne kravet om, at hun kun kan udpege medlemmer til Børnerådet, der er indstillet af organisationerne. Det ville have gjort rådet mindre uafhængigt, mener eksperter. 

Social- og ældreminister Astrid Krag lagde tidligere på året op til en ændring i udvælgelsen af medlemmer i Børnerådet. Ændringen blev kritiseret af Børnerådet selv for at stække rådets uafhængighed, men blev aldrig til virkelighed.
Social- og ældreminister Astrid Krag lagde tidligere på året op til en ændring i udvælgelsen af medlemmer i Børnerådet. Ændringen blev kritiseret af Børnerådet selv for at stække rådets uafhængighed, men blev aldrig til virkelighed.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon LesselAndreas Wind

Socialminister Astrid Krag (S) forsøgte at give sig selv mere magt over sammensætningen af Børnerådet, som ifølge loven skal være uafhængigt.

Tilbage i januar 2022 foreslog hun, at den til enhver tid siddende socialminister ikke længere skal være bundet af at skulle udpege medlemmere til rådet ud fra de kandidater, som børneorganisationerne indstiller.

I stedet skal ministeren kunne vælge helt frit.

Det fremgår af et udkast til en ny bekendtgørelse.

Udkastet blev sendt i høring i januar 2022, som et led i udmøntningen af anbringelsesaftalen 'Børnene Først', hvor et bredt flertal havde aftalt at styrke Børnerådet og nytænke dets sammensætning.

Men ministerens bud på den nytænkning blev mødt af stor kritik. Børnerådets daværende formand, Agi Csonka, der selv blev udpeget af ministeren, advarede mod ændringen.

”Vi mener, at der er en risiko for, at Børnerådets uafhængighed stækkes,” skrev hun i et høringssvar. 

Mere autonomi til ministeren giver mindre politisk uafhængighed til rådet.

Peter Munk Christiansen
Professor og leder på Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
 

Når en anden tidligere formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, i dag forholder sig til udkastet, mener hun, at den politiske uafhængighed ville have lidt et knæk, hvis det var blevet til virkelighed. 

“Problemet i det her udkast er kontrollen. Hvordan kan man sikre, at det ikke bare bliver et organ, der hylder, hvad den til enhver tid siddende regering finder på?”

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00