Ny forperson skal gentænke Børnerådet efter kritik: ”Jeg forstår udmærket, at Puk ikke kunne få tiden til at slå til”

Bente Boserup har fået til opgave at ”omdefinere” Børnerådets position, efter rådet har været uden formand i mere end et halvt år og været kritiseret for at være usynligt. Opgaven med at forandre rådet er også årsagen til, at rådets nye forperson takkede ja til jobbet.

Børnerådets nye forperson har et indgående kendskab til børneområdet, da hun har arbejdet 22 år i Børns Vilkår. Hun afløser Puk Elgård, der forlod formandsposten for syv måneder siden pga. utilfredshed med arbejdsbetingelserne.
Børnerådets nye forperson har et indgående kendskab til børneområdet, da hun har arbejdet 22 år i Børns Vilkår. Hun afløser Puk Elgård, der forlod formandsposten for syv måneder siden pga. utilfredshed med arbejdsbetingelserne.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Børnerådet skal gentænkes, så det igen kan blive en synlig og stærk stemme for børnene.

Sådan lyder budskabet fra Bente Boserup, der torsdag blev udpeget som ny forperson for Børnerådet.

”Hvis Pernille Rosenkrantz-Theil havde ringet og bedt mig om at være forperson for Børnerådet på den måde, som det kører nu, så havde jeg sagt nej tak. Men det var ikke det, hun bad mig om. Hun bad mig om at bruge det næste år på at gentænke Børnerådet,” siger hun.

Børnerådet har været uden formand siden tidligere tv-vært Puk Elgård forlod posten i november sidste år på grund af utilfredshed med arbejdsbetingelserne.

Det er, fordi Børnerådet skal forandres, at jeg har sagt stort ja tak til opgaven.

Bente Boserup
Forperson, Børnerådet

Hverken de ti timer, formandsstillingen var normeret til, eller sekretariatets ”begrænsede ressourcer” var tilstrækkeligt til at leve op til rådets opgave, lød kritikken dengang.

Bente Boserup er en kendt stemme på børneområdet og har blandt andet arbejdet 22 år i Børns Vilkår. Hun understreger over for Altinget, at hun selv har taget del i kritikken af Børnerådets udvikling de seneste år. Hun har fået 15 timer til at varetage sit nye job i stedet for forgængerens ti.

”Jeg forstår udmærket, at Puk ikke kunne få tiden til at slå til,” siger hun og uddyber:

”Hvis vi skal løse vores opgaver og Børnerådet fremadrettet skal spille en central rolle i børnenes verden, så kan det godt være, vi kommer frem til, at det ikke kan lade sig gøre på den tid, vi har til det. Og så skal vi diskutere det med ministeren.”

Læs også

Alt skal ses igennem

Den nye formand har af social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fået til opgave at være med til at ”omdefinere” Børnerådet, efter der blandt andet har været kritik af, at rådet er blevet svækket og usynligt i den offentlige debat.

Bente Boserup er derfor blev bedt om at ”kigge alt igennem” for at finde ud af, hvilken rolle Børnerådet skal have i fremtiden, har ministeren forklaret i et interview med Ritzau ifølge Avisen Danmark.

Gentænkningen skal munde ud i et nyt kommissorium for Børnerådet, som skal sætte rammerne for Børnerådets rolle og opgave fremover, forklarer den nye forperson.

Samtidig får hun til opgave at finde ud af at se på, hvordan Børnerådet skal stå i forhold til de andre børneorganisationer på området, som også arbejder for at forbedre børns vilkår og undersøger børns holdninger til forskellige spørgsmål.

”Det er, fordi Børnerådet skal forandres, at jeg har sagt stort ja tak til opgaven,” siger hun.

Læs også

Børneinddragelse på en ny måde

69-årige Bente Boserup tager et indgående kendskab til børneområdet med ind til sin nye opgave som frontfigur for børnenes uafhængige vagthund.

I 14 ud af de 22 år, hun har arbejdet i Børns Vilkår, var hun nemlig chef for BørneTelefonen.

I sin nye rolle vil hun arbejde for, at børn får bedre kendskab til deres rettigheder, og at de voksne i højere grad end nu overholder dem. Og så er hun optaget af at finde nye måder at lave børneinddragelse på, forklarer hun.

”Vi skal se på, hvordan man får samarbejdet med børn, så de bliver reelle medspillere, når vi udvikler tanker og idéer om deres liv,” siger hun og fortsætter:

”Der bliver talt meget om børneinddragelse i de her tider, men det bliver måske gjort på nogle måder, hvor jeg tænker, der er plads til forbedringer.”

Hvad er dit håb, at Børnerådet er blevet til om et år?

”Jeg håber, at Børnerådet er blevet synligt, og at det er et råd, man regner med som politiker, og som de andre organisationer kan se, de kan få noget ud af. Men først og fremmest håber jeg, at børnene bliver klar over, at de har nogle rettigheder i meget højere grad, end de ved i dag.”

Bente Boserup har første arbejdsdag 15. august.

Hun er ikke det eneste nye ansigt i Børnerådet. I forbindelse med udpegningen af den nye formand er Anita Ernst udpeget af social- og boligministeren som nyt og ottende medlem af rådet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Boserup

Forperson, Børnerådet, fhv. chef, Børnetelefonen
lærer, familieterapeut

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00