"Beskæmmende", "skuffende" og "bekymrende": Børnene fra Moria-lejren kom ikke på finansloven

FINANSLOV: Støttepartierne stod under finanslovsforhandlingerne sammen om et forslag, der skulle hente flere hundrede børn fra den nedbrændte Moria-Lejr til Danmark. Men det lykkedes ikke at overtale regeringen: "Min fornemmelse er, at regeringen hellere vil gå af," siger Radikales politiske ordfører.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Der er særligt ét område, hvor den socialdemokratiske regering hverken er til at hugge eller stikke i: Udlændingeområdet.

Det konstaterer både SF og Radikale Venstre, der sammen med Enhedslisten måtte opgive at få en aftale om at hente nogle af børnene fra den nedbrændte Moria-lejr til Danmark under finanslovsforhandlingerne.

"Børnenes liv er fuldstændig forfærdeligt. Der er mangel på mad. Der er mangel på lægehjælp. Der er mennesker, som risikerer at fryse ihjel hen over vinteren. Det er en ekstrem nødsituation, og Danmark burde for længst have meldt ud, at vi vil tage en del af vores ansvar," siger SF's udlændingeordfører, Carl Valentin.

Han kalder det "beskæmmende", at regeringen ikke vil tage imod børnene.

Det er en alvorlig skramme i socialdemokraternes egen fortælling om deres parti som internationalt solidarisk. 

Tim Whyte
Generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke

"De her mennesker har et akut beskyttelsesbehov. Og derfor skal vi selvfølgelig tage nogle af dem til Danmark."

"Vi vil til enhver tid kæmpe sammen med Socialdemokratiet imod menneskesmugling, som er deres typiske modargument. Men de her mennesker kan ikke bruge det til noget, at vi har et langsigtet mål om, at vi skal ændre asylsystemet, for de står i en akut situation nu," tilføjer Carl Valentin. 

Beslutningsforslag skal behandles
Støttepartierne foreslog en model, hvor Danmark tog imod 300 uledsagede flygtningebørn og asylbehandlede deres sag. Finansieringen skulle findes ved at bruge midlerne fra dette års finanslov til at tage imod kvoteflygtninge. Danmark har nemlig kun taget imod 200 ud af de 500, der var afsat penge til.

"Når de penge alligevel lå og ikke var blevet brugt, syntes vi, det var oplagt at bruge dem til at hjælpe børnene fra Moria-lejren. Men selv der, hvor man ikke skulle finde nye penge, afviste regeringen kategorisk at tage imod børnene fra Moria-lejren," siger Carl Valentin.

"Det vidner om, at regeringen har meget, meget svært ved at give indrømmelser på udlændingeområdet," tilføjer SF'eren, der har stillet et beslutningsforslag om alligevel at tage imod de 300 børn, som skal behandles før jul.

Dokumentation

Moria-lejr bliver genopbygget i 2021

Lejren i Moria på den græske ø Lesbos, der nedbrændte i begyndelsen af september oven på positive coronatests blandt 35 beboere, havde en kapacitet på knap 3.000 personer.

Men da den brændte op, var der ifølge britiske BBC flere end 12.000 i lejren – heraf vurderes en tredjedel at være børn. I dag bor 7.200 i en midlertidig lejr.

En netop indgået aftale mellem EU-Kommissionen, de græske myndigheder og EU-agenturer betyder, at der i september 2021 – et år efter flammernes ødelæggen – vil stå en ny lejr.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00