Analyse af 
Erik Holstein

Blodfattig statsministerdebat flyttede ikke mange stemmer

Der blev spillet sikkert i søndagens debat mellem statsministerkandidaterne, der ind imellem gik over i rent teknokratisk diskussion. Hverken Pape eller Ellemann afviste blankt en model med Løkke som statsminister, og den tidligere Venstre-formand er ud af det blå blevet en fjerde statsministerkandidat.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Svarene skulle tages med tang, da den konservative Søren Pape Poulsen og Venstres Jakob Ellemann-Jensen blev spurgt, hvad de ville vælge af to onder: En regering hen over midten med Mette Frederiksen (S) som statsminister eller en blå regering med Lars Løkke Rasmussen (M) som statsminister.

Det var krystalklart, at hverken Pape Eller Ellemann på nogen måde kan forestille sig en regering under Mette Frederiksen. Derimod afviste ingen af de to borgerlige statsministerkandidater blankt at støtte en regering under ledelse af deres gamle og nu deserterede chef, Lars Løkke Rasmussen.

Det viser om noget den sensationelle udvikling, der er sket i valgkampens første 11 dage.

Det var noget nær den eneste nyhed, der var i en usædvanlig fredsommelig, meget saglig og til tider lidt søvndyssende statsministerdebat. Danmarks Radio havde ellers prøvet at skabe ny dynamik ved at lade de tre kandidater diskutere to og to det meste af tiden. Et prisværdigt forsøg, men det bragte ikke meget nyt ind i  debatten.

Det var tydeligt, at ingen skulle have klinket noget i den sidste debat. Der skulle for enhver pris ikke begås fejl, og derfor blev defensiven prioriteret over offensiven. I hvert fald af to af de tre.

Statsminister Mette Frederiksen er kommet flyvende ind i valgkampen og har på rekordtid vendt ringe meningsmålinger til fremgang for Socialdemokratiet, så hun havde ingen grund til at vove noget.

Den hårdt prøvede konservative leder Søren Pape satsede på at få stabiliseret skuden og holdt sig til de sikre stik. Det lykkedes fint nok, og Pape viste en betydelig råstyrke ved at virke helt uanfægtet over meningsmålinger, der bare bliver mere og mere rædsomme for hver dag. Pape stod på benene, og han faldt på ingen måde igennem. 

Pape stod på benene, og han faldt på ingen måde igennem.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Venstres Jakob Ellemann-Jensen var den, der viste mest kant. Han startede i aggressiv stil ved at bruge FE-chefens bog til at angribe Mette Frederiksen. Ellemanns hensigt var tydeligvis at kæde det sammen med minksagen og bruge det som "endnu et eksempel på en magtfuldkommen statsminister".

FE-sagen lå imidlertid uden for aftenens definerede emner, og Ellemanns angreb blev derfor afbrudt af ordstyrer Kim Bildsøe-Lassen. Det gav det, der tydeligvis var tænkt som en offensiv start, et lidt kikset præg.

Debatten mellem Mette Frederiksen og Søren Pape kredsede endnu engang om den konservative 2030-plan, der opererer med en afskaffelse af topskatten. Her er Konservative trængt stærkt i defensiven, og Pape forsvarede sig under debatten med, at "topskatten ikke skal fjernes lige med det samme, men først om mange år".

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00