Dagens overblik: Bliver valget udskrevet i dag? S har indrykket valgannoncer i flere aviser

Flere af landets aviser bringer i dag en annonce fra Socialdemokratiet, som omtaler valget. Støjberg har to krav til de borgerlige statsministerkandidater. Få overblik over onsdagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Er det mon i dag, at statsminister Mette Frederiksen (S) trykker på valgknappen?

Det ved kun statsministeren selv. Men hun er ikke bleg for at bidrage til spekulationerne. I et interview med DR Nyheder tirsdag aften, fortalte hun, at ”tampen brænder”, da hun blev spurgt til et valg onsdag. 

Hun fortsatte med et ”det bliver varmere”, da værten Kåre Quist spurgte, om det ville blive klokken 10.30. Samtidig gav hun indikationen af, at valget ville være overstået inden 5. november.

Læs også

Spekulationerne om et valg onsdag bliver underbygget af, at Socialdemokratiet har valgt at indrykke annoncer i flere af landets aviser. Annoncen, som er bragt i blandt andet Jyllands-Posten, Berlingske og Politiken, nævner et valg direkte med teksten: ”Virkeligheden handler om samarbejde. Valget handler om, hvem der kan få det til at ske”. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten

Med teksten følger et foto af statsministeren sammen med partilederne, som stod bag det nationale kompromis, som blandt andet indebar folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet. Det drejer sig om Jakob Ellemann-Jensen (V), Søren Pape Poulsen (K), Pia Olsen Dyhr (SF) og Sofie Carsten Nielsen (R).

Hyldest til Dam, Haarder og Jelved

Budskabet om samarbejde var også et tema i den tale, som Mette Frederiksen holdt tirsdag i forbindelse med Folketingets åbning. Det skriver Altinget

"Om lidt vil de politiske forskelle for alvor blive tegnet op. Vi har forskellige svar på de spørgsmål, vores tid stiller os. Men de bedste svar, dem finder man i et bredt samarbejde. Og uanset hvilken regering der har den fantastiske ære, det er – for en tid – at udstikke kursen for Danmark," sagde Mette Frederiksen.

Læs også

Det var imidlertid ikke denne del, som gav talen mest opmærksomhed. Det var derimod starten, hvor hun benyttede anledningen til at takke de tre folketingsveteraner Marianne Jelved (R), Henrik Dam Kristensen (S) og Bertel Haarder (V) for deres tid i Folketinget, som er ved at rinde ud.

Takken til de tre blev givet gennem personlige anekdoter, som gav fugtige øjne rundt omkring i Folketingssalen – og ros strømmede efterfølgende mod Mette Frederiksen fra både højre og venstre.

To krav fra Støjberg

Udenfor Folketingssalen stod Inger Støjberg, som lige nu ikke har plads i salen, efter hun blev stemt ud af sine kollegaer efter sin rigsretsdom. Men efter det kommende valg, er hun med al sandsynlighed tilbage igen – og med sig har hun to krav til de to borgerlige statsministerkandidater, som formentlig kun kan få magten med hendes hjælp.

Kravene bliver fremsat i et interview med Berlingske. Heri siger Danmarksdemokraternes formand, at Ellemann og Pape både skal love, at den offentlige vækst følger det demografiske træk, og at de ikke vil arbejde for en afskaffelse af topskatten. 

Begge krav kolliderer med Konservatives økonomiske plan, hvor partiet lægger op til en offentlig vækst på 0,13 procent frem mod 2030 samt en hel afskaffelse af topskatten i det samme år.

Adspurgt af Berlingske, om hvorvidt kravene er ultimative, svarer Støjberg, at ”det er et klokkeklart løfte”.

S, V og K afviser R

På tærsklen til valgkampen fik statsminister Mette Frederiksen igen sendt en direkte afvisning til Radikale. Efter sin åbningstale afviste hun klart, at hun ville danne en SR-regering efter valget. Det skriver Jyllands-Posten

”Ja. Vi går til valg på, at den her regering fortsætter, eller at der kan laves et bredt samarbejde. Og det er det, vi går til valg på,” sagde Mette Frederiksen.

Statsministeren tilføjede, at en S-SF-R-regering heller ikke opfylder definitionen på en bred regering, da det kræver, at den går over den politiske midte.

På den modsatte side af den midte bliver tanken om Radikale i regering også afvist af både Venstre og Konservative, som har svært ved at se, at partiet kan være med i en regering med de borgerlige partier.

To anbefalinger: Haarders tale og lovprogrammet

På falderebet får du to vidt forskellige anbefalinger med på din vej. Den ene er hurtigere læst end den anden. Men den anden, kan du dog nøjes med at skimme.

Først og fremmest er der den opfordring til kollegaerne, som Bertel Haarder delte tirsdag, da han som det længst siddende folketingsmedlem åbnede Folketinget for sidste gang. Han genopstiller nemlig ikke til Folketinget.

”Vær autentiske,” sagde han blandt andet i talen, som efterfølgende blev kvitteret med et stående bifald fra de øvrige i salen, da han trådte ned fra talerstolen for sidste gang. Læs hele talen her

Den anden anbefaling er regeringens nye lovprogram. Hvis valget bliver udskrevet i denne uge, når regeringen ikke i mål med de lovforslag, som programmet lover, men ikke desto mindre giver det et overblik over de enkelte ministres planer og ambitioner, og derfor er det bestemt et kig værd. Se det her. Skim det igennem og find de politikområder, som optager dig mest, hvis du ikke har tid til at læse det hele.

Det sker i dag

  • Klokken 13:00: Der er møde i Folketingssalen, hvor det er muligt for Mette Frederiksen at bede om ordet for at give en såkaldt bemærkning af særlig karakter og udskrive valg til Folketinget. Det er dog ikke påkrævet at udskrive valg fra Folketingets talerstol, og derfor kan statsministeren også vælge at gøre det på et pressemøde eller et helt andet sted.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00