Dagens overblik: De tre statsministerkandidater mødtes til første tv-debat

De tre kandidater til statsministerposten mødtes for første gang til debat. Den mangeårige Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen er afgået ved døden, og så kritiserer flere partier udlændingeloven for at være "for rigid" på nogle punkter. Få dit politiske overblik her.

Mette Frederiksen skal "op i et andet gear", hvis hun vil beholde statsministerposten, lyder meldingen fra Altingets politiske kommentator ovenpå den første debat blandt de tre statsministerkandidater.
Mette Frederiksen skal "op i et andet gear", hvis hun vil beholde statsministerposten, lyder meldingen fra Altingets politiske kommentator ovenpå den første debat blandt de tre statsministerkandidater.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Godmorgen, og velkommen til ugens første politiske overblik.

Vi starter denne mandag morgen ud med at vende den første statsministerdebat, som løb af stablen søndag aften på DR.

Her mødtes Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann (V) og Søren Pape (K) for første gang til debat som optakt til det folketingsvalg, der endnu ikke er udskrevet.

Og her kom Søren Pape overraskende stærkt fra start, lyder meldingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Efter debatten kan den undertippede Søren Pape Poulsen være ovenud tilfreds og roligt nyde en kølig pilsner som belønning for indsatsen," skriver han i en dugfrisk analyse hos Altinget.

Samtidig vurderer Erik Holstein, at Mette Frederiksen har stillet sig i en svær position ved at åbne for en regering over midten, mens Jakob Ellemann røg i baggrunden under statsministerdebatten, da Mette Frederiksen havde udpeget Søren Pape som sin hovedkonkurrent.

Du kan læse hele analysen her.

Mangeårig Aarhus-borgmester er død

Herfra skal vi omkring den triste nyhed om, at Thorkild Simonsen (S) er død.

Den tidligere minister, KL-formand og mangeårig Aarhus-borgmester blev 96 år gammel.

Thorkild Simonsen startede sin politiske karriere som rådmand i Aarhus, hvorefter han blev borgmester for byen i en lang årrække. Senere blev han hentet ind som indenrigs- og flygtningeminister fra 1997 til 2000.

I en nekrolog hos Altinget lyder det, at den afdøde socialdemokrat vil blive husket for "sine klare meninger, men ikke mindst en bred politisk favn".

Partier kritiserer endnu engang udlændingeloven

Vi bevæger os nu videre til en række partier på tværs af fløjene, som kritiserer udlændingeloven for på nogle punkter at være blevet for stram og rigid.

Det skriver Politiken.

Kritikken kommer efter, at Politiken har sat spotlys på den 20-årige medicinstuderende Ayat Khoraizat, der har fået afvist permanent opholdstilladelse, fordi hun først fyldte 18 år, efter hun blev student. 

Hos Radikale kalder udlændingeordfører Kathrine Olldag på mere smidige regler, mens Venstre og Konservative også anderkender, at udlændingeloven er blevet for rigid på nogle punkter.

"Det er ikke politik, man kan forsvare," siger Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede på trods af, at partiet tidligere har været fortalere for stramninger på udlændingeområdet.

Danske veteraner venter på erstatning

Herefter skal vi kigge nærmere på forsiden af Jyllands-Posten, hvor man kan læse, at mere end 400 danske veteraner venter på erstatning og anderkendelse fra FN.

Iblandt dem er flere soldater, som var udsendt i 1990'erne og som sidenhen er vendt tilbage til Danmark med posttraumatisk stress.

Helt præcist har 439 danske veteraner søgt erstatning fra FN efter at have pådraget fysisk eller psykisk skade under en FN-mission. Siden november 2017 har kun 23 personer fået svar på deres sag, og flere er gået bort ved døden, mens de har ventet.

"Vi kan ikke vide, om FN gør det for at trække tiden ud eller for at spare penge, men det er helt urimeligt, at vi bliver holdt i uvished i flere år," siger Steen Albion, der er en af de veteraner, som venter på svar, til Jyllands-Posten.

Udlændinge skylder penge i SU-lån

Hos Berlingske kan du også i dag læse, at udenlandske studerende skylder "grotesk mange penge" i SU-lån til den danske stat.

Ifølge nye tal fra Gældsstyrelsen skyldte personer med andet statsborgerskab end dansk fra juni i år omkring 939 millioner kroner i SU-lån.

I et skriftligt svar til Berlingske udtaler skatteminister Jeppe Bruus (S), at man vil have opmærksomhed på området fremover, men at det er svært at inddrive gælden, hvis de studerende har forladt landet.

Hos Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Ulla Tørnæs (V), lyder meldingen, at vi "overhovedet ikke" er gode nok til at inddrive gæld fra udlændinge.

"Jeg kan kun opfordre Gældsstyrelsen til at skrue bissen på og se at få inddraget den misligholdte gæld," siger hun til Berlingske.

Venstre-ordfører vil bremse Lynetteholmen

Vi vender nu blikket mod hovedstaden, hvor der endnu engang er uenigheder at finde omkring Lynetteholmen.

Denne gang drejer det sig om Venstres ordfører for hovedstaden, Anne Rasmussen (V), der går imod partilinjen og vil have bremset det omstridte Lynetteholmen-projekt.

Det skriver Berlingske.

Venstre har ellers både på Christiansborg og på Københavns Rådhus bakket op om den nye, store halvø. Men nu er Anne Rasmussen klar til at trække i håndbremsen.

"Det bliver aldrig en demokratisk proces. Og det kommer til at skabe mindst lige så mange problemer for København, som det siges at skulle løse. Jeg er imod Lynetteholm," siger hun til Berlingske.

Ekspertgruppe med løsningsforslag til ældreplejen

Til slut skal vi forbi nogle af de løsningsforslag, som en ekspertgruppe, nedsat af regeringen kommer med til ældreplejen.

Her lyder det, at man blandt andet bør skære ned på visitationen i kommunerne, og at man skal skære stramme tidsstyringstabeller væk, så der er mere tid til nærvær i ældreplejen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Forslagene fra ekspertgruppen kommer forud for, at tre ekspertudvalg og et rådgivende udvalg senere i dag vil præsentere deres arbejde med en ny ældrelov.

Det sker i dag:

  • Klokken 10:45 vil en række ekspertgrupper præsentere deres arbejde med en ny ældrelov, hvor social- og ældreministeren også vil deltage.
  • Storbritannien får 13:30 en ny premiereminister, når Det Konservative Parti vælger ny formand.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00