Dagens overblik: DR i modvind efter uddeling af gratis billetter

Nato-topmøde i morgen, DR er i modvind fra blandt andet Søren Pind, og så kræver politikere snarlig handling for at få bedre tryghed på botilbud for udsatte unge. Her får du dagens politiske overblik. 

Søren Pind, tidligere justitsminister (V), mener en professor tager fejl, når han betegner gaver som politikere som bestikkelse.
Søren Pind, tidligere justitsminister (V), mener en professor tager fejl, når han betegner gaver som politikere som bestikkelse.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik på denne mandag, hvor der stadig står uklart hen, hvilken hund, der har lagt en hundelort på Christiansborg, og dermed også hvilken hundeejer, der har undladt at samle op efter hunden.

Vi håber, mysteriet snart bliver opklaret.

I dag skal vi forbi bosteder til udsatte unge, debatten om politikeres fribilletter og et Nato-topmøde, som begynder i morgen.

Vi begynder med sidstnævnte: 

Nato-topmøde starter i morgen

Nato-topmødet, der begynder tirsdag d. 11, bliver uden store diskussioner om, hvem der skal være alliancens næste leder. Det fik landene klappet af i god tid og har dermed tid til at diskutere ekspansion mod øst, heriblandt Ukraines fremtidige medlemskab.

Det skriver Altingets EU-analytiker, Thomas Lauritzen i denne optakt til mødet.

Læs også

Fra Danmark deltager statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

På mødet vil Sveriges ønske om optagelse i Nato også være højt på dagsordenen, ligesom landene skal blive enige om, hvilke sikkerhedsgarantier, alliancen kan give Ukraine.

Du kan læse hele analysen her

Partier kræver handling for at forbedre bosteder

Flere partier kræver nu handling fra social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil, da der er dukket endnu en sag op om et bosted for unge, hvor forholdene er kritisable.

På et år oplevede stedet voldtægter, selvmord og ulovlige forhold mellem ansatte og beboere.

Det skriver Jyllands-Posten.

Sagen drejer det sig om bostedet Caroline Marie i København, som blev sat under skærpet tilsyn af Socialtilsyn Hovedstaden i efteråret 2021, selv efter en indsats fra Socialstyrelsen i hele 2020 for at forbedre trygheden og sikkerheden på stedet.

"Jeg står med en mistillid til styrelsen, til bostedet og til tilsynet. Det er, som om at alt er gået galt, og det er gået ud over unge mennesker med blandede diagnoser," siger Theresa Berg Andersen, socialordfører for SF til Jyllands-Posten.

Caroline Marie er ikke længere under skærpet tilsyn, men det er indskærpet, at bostedet ikke må huse unge, der er anbragt på grund af selvskade eller misbrug.

Pernille Rosenkrantz-Theil har bedt sit ministerium undersøge, om der sættes ind tidligt nok, når bosteder oplever problemer, skriver avisen. 

Debat om gaver og gratis billetter til politikere fortsætter

Efter det kom frem, at Roskilde Festival uddeler 100 fribilletter med backstage-adgang til politikere fra både lokalområdet, Folketinget, regeringen og Københavns Rådhus, er fokus i dag rettet mod Det Kongelige Teater og DR's praksis med at uddele fribilletter til folkevalgte.

DR kunne således i sidste uge skrive, at Det Kongelige Teater i årevis har haft en praksis om at politikere har kunnet komme gratis til forestillinger med en ledsager, hvilket kritiseres af juraeksperter for at være mod gavereglerne for kommunalpolitikere.

De risikerer at gøre sig skyldige i at modtage bestikkelse lød vurderingen fra blandt professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, Sten Bønsing.

Men den historie får nu modvind fra flere fronter her til morgen.

For det første, kan man I Politiken således læse, at DR selv har haft en praksis med at invitere politikere til koncerter i DR Koncerthuset. Det er både medlemmer af Folketingets Kulturudvalg og Europa-parlamentet, der kan modtage billetterne.

DR siger til Politiken, at de er glade for, at politikerne gør brug af muligheden for gratis billetter:

"Formidlingen af kultur og kunst er et helt centralt element i DR’s virke, og vi er derfor glade for, at medlemmer af Folketinget og regeringen viser interesse for at opleve DR’s koncerter", siger Lasse Bastkjær Jensen.

Et andet sted, DR's historie får modvind fra, er tidligere justitsminister Søren Pind, der på Twitter og i P1 Morgen erklærede, at Steen Bønsing slet og ret tager fejl:

Det sker i dag

  • 08:00: Danmarks Statistik kommer med tal på forbruger- og nettoprisindekset i juni 2023.

    Indeksene viser den gennemsnitlige prisudvikling for varer og tjenester, der indgår i husholdningernes forbrug i Danmark.

  • 17:00: Der er plenarsamling i Europa-Parlamentet

    Europa-Parlamentet holder 10.-13. juli plenarsamling i Strasbourg.

  • Joe Biden mødes med kong Charles

    På vej til Nato-topmødet i Vilnius gør den amerikanske præsident, Joe Biden, stop i Storbritannien. Biden skal mødes med kong Charles og den britiske premierminister, Rishi Sunak.

  • Erdogan og Kristersson mødes om svensk Nato-medlemskab

    Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, vil på et møde mellem Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, forsøge at få Tyrkiet til at opgive sin modstand mod svensk medlemskab af Nato.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00