Debat

Debat: Det mest socialdemokratiske parti i Danmark er Alternativet

DEBAT: Jeg er førstegangsvælger og socialdemokrat. Derfor stemmer jeg på Alternativet, skriver Anton Lykketoft.

Min stemme på Alternativet er ikke et fravalg af Socialdemokratiet, men et tilvalg af socialdemokratismen, skriver Anton Lykketoft.
Min stemme på Alternativet er ikke et fravalg af Socialdemokratiet, men et tilvalg af socialdemokratismen, skriver Anton Lykketoft.Foto: /ritzau/Jonas Olufson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anton Lykketoft 
Førstegangsvælger og gymnasieelev

Selvom der er kommunalvalg, betyder det ikke, at vi skal være snæversynede. Jeg er så træt af den kortsigtede, ligegyldige offentlige debat i Danmark.

Anton Lykketoft
Førstegangsvælger og gymnasieelev

Jeg er hverken gøgler, fritidshippie eller fan af rundkredse, men 21. november sætter jeg alligevel mit kryds ud for Liste Å. Det gør jeg, fordi det mest socialdemokratiske parti i Danmark er Alternativet. Forstå mig ret, Alternativet er ikke socialdemokrater – det tror jeg heller ikke, at de har lyst til at være – men det er nu engang det parti i Danmark, der lige nu er tættest på den socialdemokratiske grundholdning.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Solidaritet, retfærdighed og frihed
De første socialdemokrater i Danmark skrev i Gimleprogrammet fra 1876, at socialdemokratisme er ”Frihed, Lighed og Broderskab blandt alle Nationer”. Socialdemokratisme handler med andre ord om solidaritet, retfærdighed og frihed.

Frihed til at være den man er, tro på dét man vil og elske hvem man vil. Et grundlæggende ønske om retfærdighed, hvor samfundet ikke nødvendigvis kun handler om de samme muligheder i livet, men så vidt tænkeligt de bedste forudsætninger for alle, uanset social arv. Solidaritet, hvor man med en ægte og bevidst vilje til at hjælpe hinanden i fællesskab udviser tillid til, at den enkelte yder, hvad den enkelte kan. En aldrig svigtende omsorg for dem, der har mest brug for det. Også internationalt, fordi det ikke kun ”er nok at kunne eksistere sammen. Nationerne må virke sammen”, som Jens Otto Krag sagde det.

Alternativet vil tildele kontanthjælp uden modkrav, fjerne kontanthjælpsloftet, droppe den udsultende integrationsydelse, som FN har kritiseret, fordoble den grønne check, hvilket vil give de fattigste danskere flere penge mellem hænderne, og hæve ulandsbistanden. Med andre ord vil Alternativet have et system, der bygger på tillid og omsorg, også internationalt. På solidaritet, retfærdighed og frihed.

Hvorfor spilde sin stemme på vækst?
Alternativet fangede min opmærksomhed med deres ikke-så-revolutionerende revolutionerende politiske tænkning. Fremgang i samfundet skal ikke længere måles i vækst og arbejdspladser, for, som Alternativet pointerer, har livskvaliteten i forhold til tilfredsheden i Danmark ikke rokket sig ud af stedet siden 1968, selvom Hr. og Fru. Danmark har fået omkring dobbelt så mange penge mellem hænderne per person. I dag handler politik om, hvem der kan skabe mest vækst i Danmark.

Men væksten gavner tydeligvis ikke tilværelsen, hvorfor så spilde sin stemme på den? Fremgang burde måles i, hvor gode vi er til at skabe en gladere nation, en nation, der passer på planeten og sine omgivelser, og en nation, der omfordeler goderne. Fremgang skal med andre ord være en befolkning med meningsfulde tilværelser. Fremgang skal betyde et bedre liv for flere danskere. For som Thorvald Stauning sagde: “At skabe lykke for andre er lykken i livet.”

Kamp for vores jords overlevelse er nødvendig nu
Socialdemokratismen handler om at aflevere et land og en planet til de næste generationer, der er i bedre stand og mere bæredygtig. Min generation har fået dumpet vores fælles planets største krise nogensinde, den globale opvarmning, ned på vores skuldre. Vi skal bogstaveligt talt kæmpe en kamp for vores jords overlevelse. Og det skal være nu.

Socialdemokratiets tidligere formand Svend Auken sagde om klimaforandringerne, at ”enten mestrer vi udfordringen, eller også går menneskeheden en usikker fremtid i møde”. I dag fylder ”bæredygtighed og ansvar” blot en tredjedel af en side i Socialdemokratiets 29 sider lange partiprogram.

Træt af den kortsigtede, ligegyldige offentlige debat
Der er ingen større trussel mod verden og Danmark end klimakrisen. Hver morgen cykler jeg forbi Danmarks mest forurenede gade, H.C. Andersens Boulevard. I ferien har jeg været så heldig at flyve til udlandet. Herhjemme brænder lyset i lamperne. Vi skal alle sammen ændre vores hverdag. Danmark skal gå forrest i kampen mod klimaforandringerne og kampen for den grønne omstilling. Men glem lige Danmark og H.C. Andersens Boulevard et øjeblik, og tænk på resten verden.

Mens vi herhjemme er gået i baglås over de flygtninge, der er kommet til, flygtede cirka dobbelt så mange rundt omkring i verden på grund af klimaproblemer. Selvom der er kommunalvalg, betyder det ikke, at vi skal være snæversynede. Jeg er så træt af den kortsigtede, ligegyldige offentlige debat i Danmark. Flygtninge og for dyre biler er de vigtigste problemer, vi har i Danmark. Det vigtigste for fremtiden, min fremtid, er planetens overlevelse. Det er vores fælles ansvar.

Alternativet addresserer min generations problemer
Som førstegangsvælger og gymnasieelev ser min fremtid mere og mere uforudsigelig ud. Aldrig har der været så stor usikkerhed om en generations fremtid. Vi aner ikke, hvor vi er om tre eller fire år. Vi aner ikke, om de arbejdspladser, vi kan uddanne os til, overhovedet findes om ti år, eller om der bliver opfundet en eller anden robot. Vi skal investere i uddannelse tilgængelig for alle og ikke stemme på begrænsninger for viden.

Socialdemokratisme handler om fremtiden, og et uddannelsesloft er et loft over ambitioner. Lad os for Danmarks skyld have ambitioner for fremtiden. Min generations fremtid er usikker, og usikkerhed skaber utryghed. Den globale verdensorden er i øjeblikket et svært gennemskueligt fænomen. Hvem skal et lille land som Danmark læne sig op ad? Det eneste parti, der med passende bekymring adresserer de problemer og usikkerheder, som min generation står over for, er Alternativet.

Et tilvalg af socialdemokratismen
De grundlæggende principper er på plads i Alternativet. Lad os svare had og utryghed med kærlighed og tillid. Lad os passe på hinanden og på vores planet, før vi forbyder bederum og burkaer. Lad os sikre, at vi ikke gemmer os bag fortiden, og lad os ikke glemme fremtiden. Socialdemokratisme er ikke en ideologi, der frasiger sig ansvaret for de svageste mennesker i hele verden, men derimod en ideologi, der tager imod kvoteflygtninge som en selvfølgelighed.

Som Anker Jørgensen sagde det: ”Socialdemokratiet skal afvise frygt og fremmedfjendtlige strømninger og stå fast på tolerance og anstændighed i forholdet til indvandrerne i Danmark.” Min stemme er ikke et fravalg af Socialdemokratiet, men et tilvalg af socialdemokratismen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00