Det sker i EU: Ruslands-sanktioner, flygtninge og græsk gæld

OVERBLIK: EU-ambassadører diskuterer sanktioner mod Rusland. Eurozonens finansministre drøfter Grækenlands økonomi. I Europa-Parlamentet er flygtninge, økonomi og kaniners velfærd på programmet. Og så besøger tidligere EU-kommissær Connie Hedegaard Bruxelles.

Tirsdag skal Danmarks tidligere klimakommissær Connie Hedegaard tale ved tænketanken Bruegels årsmøde i Bruxelles. Temaet er, hvordan man binder EU's energiunion sammen med den europæiske klimapolitik.
Tirsdag skal Danmarks tidligere klimakommissær Connie Hedegaard tale ved tænketanken Bruegels årsmøde i Bruxelles. Temaet er, hvordan man binder EU's energiunion sammen med den europæiske klimapolitik.Foto: Stefan Frank thor Straten/Concito
Michael Hjøllund

Mandag 5. september

EU-kommissærer høres i VW-sag
To tidligere EU-kommissærer skal høres i Europa-Parlamentets undersøgelsesudvalg, der kulegraver den kontroversielle Volkswagen-skandale. Sidste uge bedyrede tidligere industri-kommissær Günter Verheugen, at han ”ingen anelse” havde om den snyd med miljøtests, som bilgiganten sidste år blev afsløret i at have praktiseret. 

Mandag er det Verheugens efterfølger Antonio Tajani og tidligere miljøkommissær Janez Potočnik, der skal høres. De var begge medlemmer af EU-Kommissionen fra 2010 til 2014.

Tirsdag 6. september

EU-pinger mødes til tænketanks-årsmøde
Den velrenommerede økonomiske EU-tænketank Bruegel begynder sin årskonference, der løber af stablen over to dage. Her skal en stribe forskere, virksomhedsledere, EU-topembedsfolk og tidligere og nuværende politikere diskutere Unionens økonomiske udfordringer.

På talerlisten findes blandt andre Danmarks tidligere EU-kommissær Connie Hedegaard, tidligere chef for Den Europæiske Centralbank Jean-Claude Trichet og EU-Kommissionens Brexit-forhandler Michel Barnier. Se programmet for konferencen her.

Onsdag 7. september

Dom i dansk sag om udbud
EU-Domstolen træffer onsdag afgørelse i en sag fra Danmark, der handler om offentlige udbudskontrakter. Det er den danske højesteret, som i november 2014 forelagde sagen for EU-Domstolen. Her har teknologivirksomheden Finn Frogne A/S klaget over Rigspolitiets ageren i en sag om udbud tilbage i 2007. Læs et notat fra Erhvervs- og Vækstministeriet om sagen her.

EU-ambassadører diskuterer sanktioner
De 28 EU-landes ambassadører diskuterer onsdag de sanktioner, som Unionen indførte mod 146 personer i forlængelse af krisen mellem Rusland og Ukraine. Konkret har personerne – der kommer fra Rusland, Ukraine og Krim-halvøen – fået indefrosset deres aktiver i EU og blevet underlagt visumforbud i Unionen.

På mødet er det forventningen, at sanktionerne – der udløber midt i september – bliver forlænget med seks måneder.

Torsdag 8. september

Parlamentet diskuterer økonomi og flygtninge
I Europa-Parlamentet er der fokus på budgetter, langsigtet økonomisk politik og flygtningesituationen. Til at diskutere sidstnævnte problemstilling besøger Storbritanniens tidligere udenrigsminister David Miliband Parlamentet i sin egenskab af formand for International Rescue Committee (IRC). Senere skal Europa-Parlamentets udvalg for retlige og indre anliggender debattere EU-Kommissionens forslag til en ny fælles ramme for fordeling af flygtninge mellem EU-landene.

I Parlamentets landbrugsudvalg er der noget så konkret og spillevende som kaniner på dagsordenen. Udvalget skal behandle et udkast til en rapport, der opfordrer EU-Kommissionen til at stille forslag om minimumsstandarder for kaniners velfærd. Den radikale EU-parlamentariker Jens Rohde er den liberale gruppes ordfører på rapporten. På udvalgets dagsorden er også en rapport om, hvordan EU’s fælles landbrugspolitik kan skabe flere jobs. 

Forslag til dom om ikke-EU-borgeres rettigheder
EU’s generaladvokat udtaler sig i en sag fra Holland, der handler om opholdstilladelser til personer, der kommer fra lande uden for EU. Det centrale spørgsmål er, om en person uden opholdstilladelse i et EU-land under visse omstændigheder kan have krav på ophold, hvis vedkommende har et barn sammen med en EU-borger.

Generaladvokatens udtalelse er ikke bindende, men EU-domstolens dommere ender i langt de fleste tilfælde på samme linje. Danmark har givet indlæg i sagen. Her argumenterer regeringen for, at muligheden for, at ikke-EU-borgere kan få ret til opholdstilladelse i kraft af deres børns unionsborgerskab, kun bør forekomme, hvis alternativet er, at barnet må forlade Unionen.

Fredag 9. september

Eurozone-ministre diskuterer Grækenland og vækst
På et møde blandt eurozonens finansministre er en status på gældsplagede Grækenland på dagsordenen. Ministrene skal diskutere muligheden for at udbetale en ny portion af de 10,3 milliarder euro, man har stillet grækerne i udsigt, hvis de gør ”fremskridt” inden for blandt reformer af landets bank- og energisektor samt privatisering. Senest blev 7,5 milliarder euro udbetalt i juni.

Eurolandene skal også diskutere offentlige investeringers rolle i at sikre økonomisk vækst og stigende beskæftigelse. Vært er EU-formandsskabslandet Slovakiet, og mødet foregår således i landets hovedstad Bratislava.

Senere fredag afløses Eurogruppe-mødet af et uformelt rådsmøde for alle EU-landes økonomi- og finansministre. Her skal de frem til lørdag diskutere EU-samarbejde om finanspolitik, skat og investeringer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00