DF kritiserer regeringen for dispensation til flygtninge

HANDICAP: Selvom flygtninge på grund af et handicap ikke kan bestå danskprøven, skal de ifølge regeringen have sprogbonus. Men DF er stærkt kritiske: Det skal ikke belønnes, at man ikke kan lære dansk, lyder det.

Regeringens lovforslag om nye integrationsydelser er blevet kritiseret hårdt for at bryde en række FN-konventioner.

Men for Dansk Folkeparti er regeringen slet ikke gået langt nok, når det gælder særlige vilkår for handicappede.

Regeringen vil således sikre, at stærkt handicappede personer, der ikke vil kunne lære dansk, kan få dispensation for at tage den såkaldte Prøve i Dansk 2, der bliver et minimumskrav for alle andre. Dermed får handicappede alligevel mulighed for at modtage en sprogbonus på 1.500 kr. og få opholdstilladelse.

Men det er et knæfald for FN-systemet og handicapkonventionen, som Danmark tiltrådte sidste år. Det mener Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen.

”Når man ikke kan noget, er det ikke ensbetydende med, at man skal have noget. Og det var slet ikke et tema for den gamle starthjælp, som vi hellere havde ønsket,” siger han.

DF: FN skal ikke bestemme
Handicapkonventionen giver handicappede ret til at klage til FN's Handicapkomité, hvis de bliver diskrimineret. Og det er ifølge Martin Henriksen et stigende problem, at FN's konventioner både indirekte og direkte påvirker dansk lovgivning.

”Derfor vil vi være sikre på, at FN ikke får mere at skulle have sagt om dansk flygtningepolitik. Vi synes slet ikke, dispensationen skulle være med,” siger han.

Martin Henriksen mener ikke, at man skal belønnes for at lære dansk. I stedet burde det ifølge ham straffes økonomisk, hvis man ikke lærer dansk.

V: Ud fra et menneskesyn
Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth (V), slår fast, at afgørelser i FN's handicapkomité ikke er bindende, når det gælder integrationsydelsen. Men han er glad for, at handicappede kan få dispensation.

”Det gør vi ud fra vores menneskesyn. Hvis man eksempelvis har en alvorlig lidelse og ikke kan lære dansk, så skal man selvfølgelig ligestilles med dem, der godt kan,” siger han.

Venstres holdning skyldes ikke, at de er bundet af FN, fastslår Marcus Knuth.

”Danmark er tiltrådt konventionen, fordi vi er enige i den, og dermed sagt ville vi også i teorien havde indført den her dispensation, uden vi var tiltrådt konventionen.”

Regeringen ønsker, at lovforslaget, der skal færdigbehandles i slutningen af august, allerede skal træde i kraft d. 1. september 2015.

Læs hele artiklen på Altinget: social (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel LA og K vil redde elbilen fra afgifter LA og K vil redde elbilen fra afgifter Næste artikel Enhedslisten klager over Løkke Enhedslisten klager over Løkke