Facebook undersøger sag om mistænkelige profiler i dansk politisk debat

FALSKE PROFILER: Udenrigsministeriet og Facebook er nu i kontakt om de formodede webrobotter, der har pustet til modstand mod FN-pagten om migration.

Foto: Screendump fra Facebook
Kristine Korsgaard

Regeringen og Facebook er nu i gang med at se nærmere på sagen om de facebookprofiler, som mistænkes for at være automatiserede webrobotter - såkaldte bots - som har spredt politiske budskaber og i nogle tilfælde misinformation i den danske debat om FN-pagten om migration.

Det oplyser Facebook og Udenrigsministeriet.

"Vi er ved at se nærmere på det og er i kontakt med de danske myndigheder for at få flere detaljer fra dem," skriver politisk chef i Norden og Benelux* Martin Ruby i en sms.

Men derudover har Facebook foreløbig ikke villet svare på Altingets spørgsmål i sagen, selv om det nu er tre dage siden, oplysningerne om de formodet falske profiler kom frem.

Tre af profilerne er nu lukket
Som Altinget kunne fortælle mandag, mistænker Udenrigsministeriet ukendte kræfter for at have pustet til den danske debat om FN-pagten ved at sprede indhold med protester og misinformation. Ministeriet vurderer, at der er "klare indikationer" på, at mindst 16 profiler på Facebook kan være bots.

Altinget har set en liste over fem af profilerne, og to eksperter har vurderet, at der højst sandsynlig er tale om bots.

Ingen af de fem profiler har delt nyt indhold, siden de blev lagt offentligt frem i denne artikel:

Læs også

Og de tre af dem - Thomas Mbakala, Alberto Garcias og Thakur Shivaji - er nu lukket ned, så de ikke længere findes på det sociale medie. Facebook vil ikke oplyse, om det er Facebook eller profilernes ophavsmænd, der har lukket profilerne.

754 falske konti på Facebook
Altinget ville gerne have spurgt en repræsentant for Facebook, om virksomheden tidligere har været opmærksom på de mistænkelige profiler. Og om, hvad Facebook generelt gør for at undgå, at bots deler misinformation i den politiske debat eller får bestemte politiske budskaber til at fremstå mere udbredt, end de er.

Ifølge en rapport fra Facebook fra november i år lukkede Facebook 754 millioner falske konti alene i perioden juli til september i år. Virksomheden anslår, at tre til fire procent af alle aktive profiler på Facebook er falske.

Mandag var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) selv i Marakkesh for at give dansk tilslutning til den omstridte FN-erklæring. Her kommenterede han mistanken om, at bots kan have "sat strøm til debatten", som Løkke formulerede det.

Han sagde, at der ikke er grundlag for at anklage bestemte lande eller aktører, men at regeringen nu "kigger ind i det".

Udenrigsministeriet bekræfter, at regeringen er i gang med at undersøge sagen nærmere.

*Rettelse 14.12.18 klokken 13.15: Det fremgik tidligere, at Martin Ruby er pressechef i Facebooks nordiske afdeling, men han er politisk chef i Norden og Benelux.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00