Sådan reagerer erhvervslivet på regeringens 'stramme finanslov'

En stram og ansvarlig finanslov," kalder finansministeren regeringens finanslovsudspil. Snart vil regeringens forslag til, hvordan beskæftigelsen øges komme. Erhvervslivet, der sukker efter mere arbejdskraft, venter i spænding.

"Det er ærligt talt skuffende, at regeringen ikke kommer med bud på, hvordan det helt store problem for erhvervslivet og dermed også for samfundet skal løses," lyder det fra Dansk Erhvervs topchef, Brian Mikkelsen. 
"Det er ærligt talt skuffende, at regeringen ikke kommer med bud på, hvordan det helt store problem for erhvervslivet og dermed også for samfundet skal løses," lyder det fra Dansk Erhvervs topchef, Brian Mikkelsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardChristoffer Lund-Hansen

Næste år skal staten stramme op for at undgå overophedning frem for at bruge ekstra penge for at holde hjulene i gang.

Derfor lægger regeringen nu op til en finanslov uden de helt store, nye initiativer, men med to satsninger, der på forhånd var kendt:

Penge til at fastholde det nuværende velfærdsniveau, selv om antallet af ældre stiger, som det også er aftalt med kommuner og regioner. Og initiativer, der skal binde by og land bedre sammen.

Det fremgår af regeringens forslag til næste års finanslov, som finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer ved et pressemøde mandag klokken 11.

"En stram og ansvarlig finanslov," kalder ministeren udspillet.

Regeringen foreslår at afsætte 430 millioner kroner i 2022 stigende til 545 millioner kroner i 2024 og 2025 til initiativer, der "skal understøtte et Danmark,
der hænger bedre sammen". 

Pengene skal blandt andet finansiere regeringens to udspil fra foråret: "Tættere på – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund" og "Tættere på – Grønne byer og en hovedstad i udvikling". Udspillene omfatter blandt andet udflytning af uddannelsespladser fra de største byer og ud i landet, en mere bæredygtig hovedstad med "grønne åndehuller", bedre muligheder for at gå til idræt og renere luft i byerne.

Læs mere

Forslag til finansloven for 2022


Find hele regeringens udspil til finanslov på Finansministeriets hjemmeside her.

Penge til corona og kriminalforsorg

0:000:00