Jarl Cordua: Barometeret står på yderligere blå splittelse

KOMMENTAR: Det sejler i projekt blå blok, og det bliver meget værre, hvis eller når Nye Borgerlige efter valget kan presse Løkke til politiske indrømmelser for at opnå støtte til en ny regering.

Projekt blå blok tager vand ind for tiden, og spørgsmålet er, om man kan få rettet skuden op inden folketingsvalget.

Liberal Alliance slikker sårene efter, deres strategi om, at ”vi brænder byen af, hvis ikke DF giver os politiske indrømmelser” står mere afklædt end en dansepige på en gogo-bar i nærheden af Københavns Hovedbanegård.

Og måske værre endnu er den pinlige afklædning af Venstre-statsministerens forklaring i et folketingsudvalg i november om, at han ikke kender eller er personlig ven med  kvotekongen/storfiskeren fra Thyborøn 'John-Anker' til trods for, at både Lars Løkke og konen er blevet set danse rundt til ”storfiskerens firmafest” på Train i Aarhus i marts i fjor til tonerne af 90’er-duoen Sko/Torp.

Det er naturligvis Ekstra Bladet, der fik gravet den historie frem, og John-Anker ville på avisens foranledning så ikke svare på, om han også har betalt for Løkke og fruens hotelophold i samme anledning på Hotel Comwell. Mon ikke, de fleste allerede aner svaret på det spørgsmål?

Nu kan det selvfølgelig være, at storfiskeren bare er en vældig flink fyr helt uden hensigter med sin gentagne generøsitet over for landets statsminister. Det står dog nu også klart, at John-Anker i sit indledende forsøg på kontakt skrev til Løkke for fem år siden på Facebook, fordi han ønskede politisk hjælp, der kunne sikre fiskerierhvervets fremtid.

Det kan selvfølgelig være, at den politiske lobbyisme siden blev lagt på hylden til fordel for kammeratligt samvær helt uden forsøg på politisk påvirkning af landets – i al fald på papiret – mest magtfulde politiker. Men at pressen interesserer sig for sammenfaldet, burde ikke overraske en så garvet og på alle måder prøvet statsminister som Lars Løkke, der nu har accepteret at møde op igen i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Dog har Løkke på forhånd afvist at svare på ”private spørgsmål”, hvilket de fleste regner med netop er de spørgsmål, som udvalgsmedlemmerne gerne vil have svar på. Især om omstændighederne vedrørende fødselsdagsgavekortet fra John-Anker på et sommerhusophold i Skagen, der blev indløst i juni 2016. Hvorvidt den private omgang og de mange storsindede gaver har påvirket Løkkes regeringer til at ændre politik til glæde og gavn for kvotekonger og/eller storfiskere.

Formentlig ender det med at blive en pinlig omgang, hvor de direkte tv-billeder vil vise en sur og vrissen Løkke, der vil bide ad spørgerne og afvise spørgsmålene samt ikke mindst deres underlæggende præmis.

Det er svært at se, at statsministeren kan gå sejrrigt ud af den omgang. Og det er nok spørgsmålet, om den lille fremgang, hans parti har noteret sig på det sidste i meningsmålinger, kan holdes på sigt. Vælgerne plejer i al fald at reagere meget skarpt på historier om politikere, der får andre til at betale for ting, som de rettelig selv bør kunne afholde ud fra deres egen gage.

Imens har DF og Venstre en fejde kørende, hvor man beskylder hinanden for ikke at kunne levere i de kuldsejlede forhandlinger om skat og flygtninge.

Et lækket papir (der ifølge Thulesen Dahl kom fra regeringen) viste i sidste uge, at DF faktisk var tilbudt stramninger på udlændingeområdet, som lå ud over, hvad mange nok havde forestillet sig.

Det indikerer, at DF formentlig aldrig var særligt interesseret i en aftale, måske fordi partiet allerede nu er i gang med at rebe sejlene med henblik på et kommende folketingsvalg, hvor DF ligger underdrejet i meningsmålingerne og blandt andet er ramt af den endnu ikke afsluttede Meld/Feld-sag, som mange i blå blok håber til sin tid vil ramme DF som en straf fra himmelen.

Imens har Thulesen Dahl og den ellers sædvanligvis meget centralistisk styrede DF-top ladet diverse løjtnanter som Martin Henriksen og EU-parlamentarikeren Anders Vistisen slippe løs på Løkke og hans regering med usædvanlig hård og personlig kritik. Og imens hygger DF's fiskeriordfører, Ib Poulsen, sig med sagen om storfiskeren og Løkkes forbindelse.

Venstre kan også skyde med skarpt. Blandt andre skyder Herning-borgmester Lars Krarup tilbage på DF. Det siger sig selv, at kanonerne skal tie en rum tid før, at et samarbejde i blå blok kommer på skinner igen.

I mellemtiden trues en eventuel kommende idyl af en politisk spiller fra det yderste højre i form af Nye Borgerlige, som mange – hvis ikke alle – på Christiansborg regner med vil komme i Folketinget efter næste valg. Og skulle det ske, at der trods alle odds kan blive mønstret et flertal i blå blok, så vil Nye Borgerlige efter alt at dømme ende med at sidde på de afgørende mandater.

Nye Borgerlige har pt. 3.600 medlemmer, men håber på, at man når 5.000 medlemmer inden valget. Man regner med at opstille 40 kandidater i storkredsene.

Formelt er der ikke valgt spidskandidater endnu, og man diskuterer for eksempel hvor partiets hovednavn, formand Pernille Vermund, skal opstilles. Enten bliver det i landets største storkreds på Sjælland eller i den næststørste i Sydjylland, hvor DF i 2015 blandt andet i kraft af Kristian Thulesen Dahl især fik et godt valg på bekostning af Venstre.

Det vil være oplagt at opstille partiets eneste byrådsmedlem, Mette Thiesen fra Hillerød i Nordsjælland, mens tidligere byrådsmedlem og LA’er Lars Boje Mathiesen fra Aarhus (som på en blog har fremhævet sin stolthed ved at blive kaldt for ”bodegapolitiker”) er en mulighed i Østjyllands Storkreds.

Desuden er Poul Højlund, der blandt meget andet også er ølbrygger, en oplagt kandidat i Vestjyllands Storkreds. Endelig sætter man sin lid til, at partiets næstformand og medstifter Peter Seier Christensen, som fremhæves for sit organisatoriske arbejde, kan sikre partiet et mandat i Københavns Omegns Storkreds.

I kulissen spøger en række ”venner af partiet”, som er kendte debattører. Det er folk som Eva Selsing, Mikael Jalving og Kasper Støvring, som der tales om, men som ingen pt. ved, hvorvidt opstiller. De vil dog uden tvivl, hvis de stiller op, kunne skabe ekstra opmærksomhed om projektet.

Centralt i Nye Borgerliges partiprogram er de ”tre ufravigelige krav”, som partiet stiller som ultimativ betingelse for at pege på en borgerlig regering, allerede før en regering kan dannes på grundlag af partiets stemmer.

Det vil sige, at hvis ikke kravene bliver opfyldt – formentlig skal det fremgå af regeringsgrundlaget – så vil Nye Borgerlige på forhånd sige, at man vil stemme blankt, hvis regeringen efterfølgende bliver mødt med en mistillidsdagsorden. I den situation må Løkke – eller hvem det bliver – afvise at danne en regering. I hvert fald indledningsvist.

En anden mulighed er naturligvis at garantere de ufravigelige krav. De består af et asylstop for spontanflygtninge, som nok vil vække folkelig genklang, men også føre til, at Danmark får store problemer med nabolandet Tyskland, hvis alle flygtninge afvises ved grænsen. Det vil sætte al dansk goodwill i Berlin, i EU og i Norden over styr. Spørgsmålet er, om en regering vil kunne leve med det.

Det andet krav er også en folkelig sællert. Det handler om, at regeringen skal garantere, at alle udlændinge, der har modtaget en dom for kriminalitet (men altså ikke har forbrudt sig mod færdselsloven) skal udvises uden diskussion. Og det indebærer i øvrigt, at en dømt udlænding skal fjernes fra dansk territorium.

I praksis betyder det, at regeringen skal betale et fremmed land for at opbevare de pågældende. Det vil uden tvivl skabe problemer for Danmark i forhold til konventionerne, og spørgsmålet er, om ikke en ny regering vil tabe en sag anlagt i Højesteret, hvis regeringen gennemfører denne politik. Dertil kommer også de praktiske problemer med at gennemføre udvisninger af udlændinge til lande, der ikke vil modtage dem.

Det tredje krav er også i afdelingen for politik, der er populær, men svær at føre ud i praksis, hvis altså man fortsat vil overholde Danmarks internationale forpligtelser.

Det handler om, at alle fremtidige rettigheder til for eksempel kontanthjælp, folkepension med videre alene kan tilkendes folk med dansk statsborgerskab. Det skaber forventeligt en del problemer i forhold til EU-borgere, som Danmark har forpligtet til at behandle ens med danske statsborgere. Man aner allerede et opgør med Danmarks medlemskab af EU, og det er også Nye Borgerliges hensigt, at der bliver taget et opgør med EU, gerne i form af en afstemning som Brexit.

Imidlertid er Nye Borgerliges politik, som partiet kræver som betaling for parlamentarisk støtte, ikke regeringens politik.

Derfor bliver valgkampen formentlig en genopførelse af Liberal Alliances gamle slagnummer om, at ”ragnarok for regeringen er lige om hjørnet”, hvis ikke VK lægger stemmer til Nye Borgerliges politik. Det udsagn skal blive testet hele vejen frem mod stemmeurnerne, men også efter et valg. I al fald, hvis der viser sig et blåt flertal.

Menukortet for de blå vælgere består derfor i, at man kan stemme på følgende muligheder:

Venstre
Videreførelse af den nuværende flygtninge- og asylpolitik, plus hvad regeringen kan diske op med, som integrationsminister Inger Støjberg kan få igennem trods embedsværkets betænkeligheder omkring juraen.

LA og Konservative
Omtrent det samme, men gerne en udlændinge- og asylpolitik hinsides konventionerne så vidt muligt. 

Dansk Folkeparti
Flygtninge- og asylpolitik hinsides konventionerne, men uden ultimative krav for at støtte en blå statsminister. Lejlighedsvis flirten med idéen om, at Socialdemokratiet og Mette Frederiksen kan levere politikken. Det har Socialdemokratiet dog på ingen måde bundet sig til.

Nye Borgerlige
Flygtninge- og asylpolitik hinsides konventionerne, men med ultimative krav for at støtte en blå statsminister.

Konklusionen er, at det politiske barometer viser, at der er udsigt til yderligere splittelse i blå blok frem mod næste valg.

-------------

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno" på Radio24syv. Hver onsdag skriver han politisk kommentar på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel David Trads: Danmark burde mægle i Catalonien-konflikten David Trads: Danmark burde mægle i Catalonien-konflikten Næste artikel Maria R. Gjerding: Mens vi venter på regeringen - slip vildhestene løs! Maria R. Gjerding: Mens vi venter på regeringen - slip vildhestene løs!
 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi Grønne EUer !!!!!

  " HEMLEN ER BLÅ FREMTIDEN ER GRØN "

  Det er usundt at være racist !!!!!!

  Det er usundt at være co2 Svind !!!!!!

  Det er usundt at være trafik-terrorist !!!!!!

  Det er usundt at indånde uren luft !!!!!

  Vi vil have GRØNT HER TIL LANDS !!!!!!!
  Venligst hp.

 • Anmeld

  Peter Hansen · pensionist

  Et er et søkort at forstå

  noget andet et skib at føre.

  Men kan forstå at Cordua's bekymring over hvorvidt blå blok vil føre Venstres politik efter et valg er ved at være godt og grundigt undermineret.
  Dels af de helt amatøragtige forhandlinger han stod i spidsen for før jul, hvor alt hvad det kunne gå galt for ham gik galt - og dels nu fordi hans moralske status igen er blevet udstillet via oplysningerne om at det er muligt at købe sig til Løkkes opmærksomhed via personlige gaver og bidrag til "Løkkefonden".

  Endnu engang har det vist sig, at selv om det meste af pressen har forholdt sig nogenlunde i ro i starten af sagen og helt har overladt til EB at afdække sagen - så er denne sag alligevel gået så meget i fisk for Løkke, at man nu ikke længere kan holde den ud i strakt arm. Og det er da også tydeligt, at Løkke i de sidste dage selv har følt at sagen presser ham i bund igen.

  Ja her på Altinget har man jo også i dag en artikel, hvor man omtaler "4 sager" som skulle være en gennemgang af hans tidligere skandaler som vil være et bagtæppe i vælgernes erindring når de nu bliver gjort opmærksom på denne sag. Denne gennemgang er dog langt fra fyldestgørende. Men det skal dog også siges at det ville blive en meget stor artikel hvis man skulle tage alt med, hvor Løkke - med en meget venlig beskrivelse - har haft en umoralsk adfærd i sine bestræbelser på at friholde hans egen økonomi fra at betale egne udgifter.

  Men der er så mange af os andre der godt kan huske alle de mange sager og de gentagne forsøg på at "lægge alt frem bortset fra......." således at hensynet til hans privatliv altid har gjort, at han ikke har givet en forklaring på hvorvidt han betalte skat af sit "sponsortøj" eller betalte for det tøj som kun blev brugt af ham som privatperson, hvordan det kunne være at han aldrig betalt for at datteren skulle hentes hjem fra det store udland, hvordan Venstre kunne betale for hans ferieophold for hele familien umiddelbart efter valgnederlaget i 2011, hvorvidt hans lån af feriebolig fra Atea (som senere er involveret i bestikkelsessag af statslig ansatte) m.m.

  Så for dem som har fulgt Løkkes tidligere sager kommer det ikke overraskende at han også denne gang først har forsøgt at tie sagen ihjel for så senere at vise at han vil svare på diverse spørgsmål blot det ikke omhandler hvordan han blander sin private økonomi sammen med sin stilling som Statsminister.

  Det er hver gang lige som når en sygeplejeske skal hive et plaster af på en patient og spørger om det skal ske i et hurtigt ryk eller i mange små langsomme.

  Løkke vælger hver gang muligheden for at få det hevet af i mange små ryk uagtet at de fleste af hans partifæller hver gang beder til at det vil ske med et hurtigt ryk så sagen kan overstås.

  Når denne sag så kommer samtidig med at det bliver mere og mere tydeligt, at Løkke også har fyldt vælgerne med løgn i forbindelse med hans fejlslagne forhandlinger om skat og udlændinge, så bliver billedet af en utroværdig politiker alt for åbenlyst.

  Før sammenbruddet forsøgte han at overbevise alle om at det var lige før der kunne komme en aftale om udlændinge som så skulle danne grundlag for at der kom skattelettelser. Efter nytår hvor det var åbenlyst at han ikke kunne levere en aftale med DF, så forsøgte han at fremlægge, at han heller ikke politisk ønskede at imødekomme DFs stramninger. Der var trods alt en grænse.

  Nu har man så lækket enkelte dokumenter fra forhandlingerne som skal vise hvor store indrømmelser DF fik men uden at de ville bide til bolle. Men det underbygger jo ikke forklaringen om at man ønsker en mere imødekommende politik overfor udlændinge.

  Endelig skal man jo ikke bebrejde Cordua, at han i sin blog ikke også fik tid til at nævne at 24/7 - som jo helt sikkert har Cordua's opmærksomhed - nu har afsløret at Støjberg igen er taget i en løgn i forbindelse med hendes forklaring om at hendes ministerium havde haft alt for travlt med arbejdet til at man også havde haft tid til at være opmærksom på en ny dom om syge asylansøgere.
  Men 24/7 har så fået gravet frem, at allerede i januar 2017 var der 12 embedsmænd der behandlede sagen helt efter normal praksis.

  På et eller andet tidspunkt må det blive en belastning for Venstres medlemmer - om de sidder i folketinget eller ej - at det er den slags som liberalisterne skal være kendt som.

 • Anmeld

  Søren Degnbol Pedersen · Strandskade

  Når vandet går!

  Igen er der plads til lidt rumpedask til den blå fløj, og endda til den halv dubiøse ”statsminister” i Corduas lettere ensidige analyse – fint med det.
  Men det forekommer stereotypt at den politiske udvikling ude i befolkningen. Formodes at være på samme lave omgangshøjde som blå bloks Christiansborgske konkurrence ud i flueknepperi omkring dels flygtninge og dels ALLE andre indvandrere i vort samfund! Og at befolkningen dermed ikke har større og dybere nationale tematiske perspektiver i hovedet end de tarvelige forskydninger der kan være imellem disse småtbegavede og medmenneskelige golde personager!
  Løgn, halve sandheder, grov manipulation og dekadente politikere, er hvad vi har set, over en kam, siden A Fogh tiltrådte - all inclusive!
  Borte er perspektiverende politik med bund i fakta og vilje til brede aftaler – aftaler der ikke skaber skel og polariseringer.
  Dertil et hylende kor af folkevalgte, der teer sig som skræmte børn, ved den mindste kritik el. håndfaste argumentation på diverse medier! Alt imedens man lovgiver sig til en magtbrynde for at opnå beskyttelse mod de u vidne og aggressive borgere og journalister der går i kødet på usandhederne! Man tilvejebringer med andre ord en formel beskyttelse, der betinger at vi fortsat slæber rundt med den ene uværdige politiker efter den anden med LLR som et monstrøs eksemplar!
  Formoder at Corduas menukort kun tager sigte på den aktuelle blå konstellation, om end Ny Borgerlige finder vej ind i analysen!
  Lidt besynderligt at man ikke kan forestille sig at Konservative river sig løs og modtager et kanonvalg, et valg der kan efterlade den hjerneblæste ledelse i Ny borgerlige i et syngende tomrum – der hvor evnerne er!
  Hr. Pape har vist sin duelighed og manøvreret K ind på vi danskeres nethinde, ganske elegant og i øvrigt fast i mælet! Det afkræver respekt og Hr. Papes attitude kalder på genklang ude i befolkningen, afbalanceret, hjemme i sit stofområde etc. En konstellation mellem S og K forekommer derfor ikke utænkeligt – og er jeg helt ude i hampen, ja så er det sikkert og vist! De "mange" genvundne stemmer K vil hente ved næst valg, de vil primært komme fra V – DF samt den tumpede døgnflue Ny borgerlige.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  En stemmeseddel er åbenbart det eneste våben der kræves

  Håber du har ret Cordua - jeg kunne blive fristet til at give mit bidrag til kaos i Blå Blok. En stemmeseddel er åbenbart det eneste våben der kræves.

 • Anmeld

  Henrik Dalgaard

  Venstre og matematikken

  Venstrefolk har det generelt svært med simpel regning. Det er gældende både blandt medlemmerne med baggrund i handelsskolen og på højskolen.

  19.5% udgør IKKE et flertal. Den del af virkeligheden er aldrig rigtig gået op for venstre, herunder Cordua.
  Den naive tilgang kan undre os andre.
  Man har hældt en valgperiode i lokummet, med næsten barnlig stædighed.

  Gentagne gange har Løkke udnævnt skattelettelser og højere pensionsalder.
  Der er ikke engang flertal blandt venstres vælgere til de initiativer.

  Noget tyder på at Løkke blev overbekræftet da det lykkedes at decimere efterlønnen.

  Har manden glemt at også tabte det valg? Til Thorning!

 • Anmeld

  Arne Lund · pensioneret trafikrådgiver

  De fire gamle partier

  ...kunne måske tænkes, at slå pjalterne sammen, trætte som de nok er med yderfløjene. Ja, ikke fordi det er min kop te, men jeg kan da godt forestille mig, at ingen i de fire partier gider have noget med Dansk Folkebedrag og Labil Alliance at gøre.
  Nok ville et samarbejde de fire imellem - og de har pt. ca. 60 pct. af vælgerne bag sig - være fyldt med lokumsaftaler og studehandler, men også med større stabilitet, end Løkkes to regeringer siden 2015. Og mon ikke der blandt mange vælgere er et ønske om ro og stabilitet efter de turbulente år med DF og LA som toneangivende.
  Mht. Nye Tarvelige - kommer partiet i Folketinget vil det hurtigt vise sig, at det er en døgnflue, ganske som Labil Alliance er det. Pernille Vermund er et lille opmærksomhedskrævende ban, der puster sig op, og tror hun kan gå på vandet. Så snart hun kommer i Folketinget, vil hun over- og udspille sine kort, gøre sig selv uhjælpeligt til grin, og ingen vil samarbejde med hende. End ikke Dansk Folkefordummere vil have noget med hende at gøre.
  Og så tager Cordua helt fejl, når han gætter på at Vermund evt. vil opstille i Syddanmark. No way - dernede bryder de sig ikke om folk, der oser af whiskybæltet mv. Dér vil man have mere jordnære typer som Peter Kofoed, Han Chr. Schmidt og Karsten Hønge.

 • Anmeld

  Christian X

  Ifølge menukortet

  skal Venstre blot steges lidt mere, så de bliver møre nok til at være på samme blå tallerken som de andre...

  Venstre kommer til at bevæge sig igen, når problemerne igen vokser dem over hovedet. Men V har som S og SF altid været for sent ude - og med for lidt i udlændingepolitikken, lige siden Glistrup forudsagde, hvad vi ender i.

  Gamle partier lider under, at de kun kan stå for forældede sandheder for ikke at skubbe vælgere fra sig, men med fløjenes opblomstring må det være på tide, at de gamle kridter de fod slæbende sko.
  Vi havde slet ikke været i denne situation, hvis de gamle partier havde udvist rettidig omhu.

  Venstre er derfor - med rette - ved at miste enhver troværdighed.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Hvor i alverden er værdipolitikken blevet af?

  Mærkværdigt, at man har oplevet et regeringsforløb, hvor man aktivt har arbejdet for at
  *alles arbejdsindsats og kvalitet (selv børnenes) skal testes, tjekkes, kontrolleres og kvalitetssikres samtidigt med nedskæringer overalt på de offentlige arbejdspladser.....
  *alle skal have et incitament til at arbejde og skal arbejde længere på arbejdsmarkedet (bortset fra medlemmer i Folketing og Regering), *medarbejdernes frokostpause inddrages og en feriedag omkring jul sløjfes (bortset fra medlemmer i Folketing og Regeringen).
  *de arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagerne forestiller man sig over en kam vil snyde.
  og
  *er man handicappet eller kronisk syg, må man slet ikke snyde sig til en førtidspension, så man skal næsten sengeliggende i arbejdsprøvning og i ressourceforløb og vente i årevis, så man kan blive motiveret og finde incitament til at forsørge sig selv.
  osv osv
  Jo. Man vil have tjek på tingene, så der kan blive overskud....Til historiske skattelettelser.....billige flyrejser, ny habit, sko og underbukser.
  .....
  **Samtidigt oplever vi borgere så, at nogle toneangivende ledende politikere selv fifler sig igennem på forskellig måde...endog med deres ministeransvar....i det ene samråd efter det andet.**
  Statsministeren er bestemt flittig og interesserer sig alvorligt for juleafslutningen på en skole i Græsted og fører sig efterfølgende frem i EU med glacerede, dårligt indpakkede (for os andre uoplyste) forslag om "modernisering" af Menneskerettighedskonventionen, fordi EU-Domstolen efter Venstres og DF's mening dømmer forkert, så vi ikke kan udvise et par kriminelle udlændinge.... samtidigt med, at man selv 'overhører' Menneskerettighedsdomstolens dom og skynder sig at sende alvorligt syge flygtninge ud af landet uden sikkerhed for, at de kan få hjælp i hjemlandet. Forpligtelserne omkring Kvoteflygtninge har man ikke råd til, og flygtninge på tålt ophold skal placeres på øde øer, mens opholdet skal være så utåleligt som muligt.
  Altsammen desværre stærkt styret eller iscenesat af et højtråbende DF, der forøvrigt ønsker ændringer af menneskerettighederne indarbejdet i vores Grundlov samtidigt med, at de angriber Grønlands Hjemmestyre for at være udygtige. Til gengæld foreslår DF, at man i Danmark tager ved lære af styreformerne i Polen og Ungarn.
  ....
  Hvad er det dog vi vælgere har gerådet os ud i?
  Heldigvis viste sidste kommune- og regionsvalg, at danskerne tænker sig ret godt om. Så der må være lys forude.
  For der findes faktisk rigtigt fornuftige mennesker på Slotsholmen i de fleste partier, men de har vist også tabt mælet midt i hele skakspillet ? • Anmeld

  Ole K. Ersgaard · Erhvervsøkonom MDM, PD

  Revitalisering af blå blok - tak!

  Hvordan har resultaterne været for Venstre, siden Lars Lække Rasmussen blev formand for partiet i 2009 (kommunalvalg: KV; folketingsvalg: FV)?
  1. KV 09:
  Venstre gik tilbage med 9,8 procent/2,7 procentpoint ift. KV 2005 (27,5% til 24,8%)
  2. FV 11:
  Venstre gik 1 mandat frem, men mistede regeringsmagten 46 til 47 mandater (vælgeropbakning 26,2% til 26,7% el. marginalt 0,5 procentpoint)
  3. EU parlamentsvalget 2014:
  Igen et stort nederlag. Tilbagegang fra 20,2% til 16,7% - eller 17,3 procent/3,5 procentpoint. Løkke havde endda stillet i udsigt, at Venstre ville gå frem fra 3 til 4 parlamentsmedlemmer.
  Det blev det ikke. Men derimod en tilbagegang på 1 svarende til 33%. Efterfølgende er den skabsradikale Jens Rohde (V) sprunget ud og meldt sig ind i Det Radikale Venstre.
  4. FV 15:
  En eklatant fiasko med en tilbagegang på 13 mandater for Venstre fra 47 til 34 mandater. (28%).
  To forskere har estimeret/vurderet- at alene Løkkes person kostede tæt på 180. 000 stemmer. (Kilde BT i dag 17/11-17)
  5. KV 17:
  Venstre gik tilbage i 78 kommuner, har mistet 79 mandater/pladser samt 11 borgmesterposter og er gået 50% tilbage blandt formandsposterne i regionsrådene.
  Venstre er også gået tilbage med hele 18,2 procent/3,5 procentpoint i vælgeropbakning på landsplan.
  En ny eklatant fiasko for Lars Løkke Rasmussen/Venstre.

  Og det kommende FV ser ud til at blive en ny vælgerlussing til den skabsradikale Venstreledede regering.
  VLAK regeringen og DF har skuffet fælt.
  Der er derfor et udtalt behov for en revitalisering af det borgerlige/liberale Danmark (blå blok).

  Men hvad vil det bl.a. kræve?
  For det første er det nødvendigt at Venstre får gennemført sit formandsopgør og efterfølgende får luget de skabsradikale ud af partiet.
  Det vil betyde, at det ikke er en Kristian Jensen, der skal vælges som formand. Skulle det blive tilfældet - bliver der næppe noget at fejre for Venstre til dets 150 års jubilæum i 2020.
  Og så kan Venstre jo lige så godt fusionere med Det Radikale Venstre.

  For det andet bør De Konservative (også) overveje en fusion med Det Radikale Venstre. Partiet er i lighed med Venstre jo domineret af de skabsradikale.

  LA har spillet sig selv af banen og bliver vel halveret ved det kommende FV og v/det efterfølgende er partiet næppe repræsenteret i folketinget.

  DF har støttet forskellige Venstreledede regeringer siden FV 2001+.
  Kigger man på fx resultaterne inden for udlændinge-/integrationsområdet ligner det dumpekarakter til DF. (DF har p.t. endda over 40% af de 90 mandater som jo udgør flertallet i folketinget)
  Bestanden af uintegrerede migranter (fra nogle håndfulde muslimske lande i Mellemøsten og Afrika) er vokset og vokset og gør det fortsat.
  I lighed med omkostningerne og de negative konsekvenser for samfundet i øvrigt.
  DF er blevet kørt rundt i manegen af de Venstreledede regeringer gennem mere end 12 år. P.t. peger pilen på en markant tilbagegang på 7 mandater (el. 18,9% i mandatantallet) for DF (jf. Berlingskes Barometer).

  Så skal der ske reelle ændringer i det borgerlige/liberale Danmark kræver det tilgang af politisk lederskab og et stærkt Nye Borgerlige.
  Alternativet vil være mere af det samme eller endnu mere af det samme.

  Den eneste reelle forskel mellem de skabsradikale Venstreledede regeringer siden 2001 og den socialdemokratisk ledede regering (2012-2015) er begrænset til retorikken, underholdningsværiden og lidt symbolpolitik. • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  DF.

  DF har, efter min mening, begået den gebrækkelige fejl at DF har indledt en march ind i mod midten, og dermed, til forveksling, kommer til at ligne de andre partier. Det er ikke sundt for DF.
  Jeg tror at hvis DF vil gøre sig det mindste håb om respekt, bør DF omgående finde sin oprindelige retorik, som partiet havde fra starten af.
  Simpelthen en hård flygtninge politik, samt hård politik angående EU.
  Hvis det ikke sker er jeg alvorligt bange for at partiet, i løbet af få år, vil tabe så meget terræn at det vil få dybtgående konsekvenser i forhold til vælgerne, så DF til sidst vil forsvinde i glemselens tåge. Det vil dermed kunne åbne mulighederne for fremgang for Nye Borgerlige, som vil overtage DFs tidligere politik. Jeg ved ikke om DF synes at det er prisen værd.

 • Anmeld

  Jens Ole

  Smurt

  Det ser ud til at der er blevet en kultur for at politikere kan smøres og at det er blevet almindeligt at de tildeler sig selv fordele.. Som vi har set det i København og Anne Mee Allerslev . Men desværre også en syg kultur i Venstre Hvor ministrene , tydeligvis,kan smøres af deres rige venner. Der var sagen hvor Claus Hjort påstod at det var en lille fejl at de ikke indberettede store bidrag til partikassen. Ingen seriøs kommentator troede på den forklaring. Og al den fiflen med videnskabelige rapporter for at tilgodese vennerne i Bæredygtigt Landbrug som har udnævnt Økologi som den største trussel mod verden.
  Og så selvfølgelig kvotekonge sagen. Hvor jeg , allerede da de, få, store industrifiskere fik tildelt de store kvoter, fandt det ret underligt at man valgte en så dårlig og kontroversiel politisk beslutning, , som selvfølgelig ville give bagslag. Allerede der tænker man, at der må stikke noget under. At det så viser sig at Løkke har fået gaver af en rig kvotekonge., hvad han først benægter. Så skal man være virkelig naiv, hvis man ikke ,mindst , konkluderer at venstres politikere er smurte. Jeg ved ikke om Lykke og venstre er værre end andre, men i så fald har de en virkelig dårlig dømmekraft.
  Men de kan da godt gå hen og vinde det næste folketingsvalg. De har jo serveretten og kan gennemføre love som er lidt mere sympatiske end de , indtil nu har gennemført, selv om det vil stride mod alt hvad LA står for. Og så er der værdipolitikken. Der kan ske meget der inden næste valg. Og populisme er altid et godt kort for politikere som har jogget i spinaten.
  Og hvor mange udlændingestramninger vil S få gennemført med de Radikale Alternativet , SF og Enhedslisten. Den eneste mulighed der er for at S kan få gennemført de udlændingestramninger, som de har fundet ud af at de må gå ind for, hvis de vil overleve i Europa, er at de kan danne et flertal med DF. Så de kan danne en venstreregering eller en S-V-DF regering.