Lægeformand om ankenævn: "Jeg vil monitorere hele denne proces med en lup"

TILLID: Et ankenævn for tilsynsafgørelser er endelig på vej. Det vækker glæde i Lægeforeningen, hvor man siden den såkaldte Svendborg-sag har ønsket en forbedring af lægers retssikkerhed på området.

Foto: Pressefoto
Signe Løntoft

Da tidligere formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, i anledning af sin afsked gav et interview til Altinget, var der ingen tvivl: 

Svendborgsagen var den sag, der havde fyldt absolut mest og været den sværeste sag at håndtere i hans formandsperiode.

Sagen udsprang, da en yngre læge i Landsretten blev kendt skyldig i grov eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i behandlingen af en patient. Selvom lægen siden blev frifundet i Højesteret, medførte sagen protester blandt læger, der følte sig utrygge ved Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn.

Derfor vækker det også glæde og lettelse i Lægeforeningen, at et Ankenævn for Tilsynsafgørelser nu endelig ser ud til at blive til virkelighed.

”Jeg ser frem til, at lovforslaget bliver omsat til virkelighed, og vi kan sikre, at læger, sygeplejersker og andre sundhedspersoner får en mulighed for at klage over de sanktioner og afgørelser på tilsynsområdet, der er særligt indgribende for den enkelte,” siger Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen, i en kommentar.

{{toplink}}
Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Undervejs siden foråret 2019
Ankenævnet er en del af et lovkompleks, der forventes fremsat af sundhedsministeren i november - formelt set er lovforslaget en genfremsættelse af L 129, som ikke nåede at blive behandlet i foråret på grund af covid-19.

Og faktisk har forslaget været endnu længere undervejs, da det oprindeligt var klar til fremsættelse i april 2019. Daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) nåede akkurat at sende et udkast i høring og efterfølgende justere efter høringssvarene, før der blev udskrevet folketingsvalg.

I Lægeforeningen krydser man nu fingre for den videre proces:

0:000:00