Danske Patienter foretrækker regionernes bud på en reform af sundhedsvæsenet

I strukturdebatten har Danske Regioner leveret et klart bedre forslag på en fremtidig indretning og styring af sundhedsvæsenet end KL, mener Danske Patienter. Men udmeldningen skal ikke ses som en fredning af regionerne, siger direktør.

Foto: Torben Stroyer/Pressefoto
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

En måned før Sundhedsstrukturkommissionen leverer deres forslag til en ny styring og indretning af sundhedsvæsenet, stempler Danske Patienter nu ind i den højspændte debat om fremtidens sundhedsvæsen.

”Vi har læst og analyseret både Danske Regioners og KL’s forslag, som de har sendt til sundhedsstrukturkommissionen. Begge forslag har gode elementer, som kan bidrage til mere sammenhæng. Men samlet set flugter regionernes forslag klart mest med vores eget forslag,” siger Morten Freil. 

Han er direktør i Danske Patienter, som repræsenterer landets patientforeninger, der samlet har 900.000 medlemmer.

{{toplink}}
Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

At Danske Patienter primært er enige med regionernes forslag, er der ifølge Morten Freil især to grunde til.

For det første kan Danske Regioners forslag bidrage til entydigt ansvar i patienternes vej rundt i sundhedsvæsenet, lyder det. Regionerne ønsker nemlig at samle ansvaret for sundhedsopgaver på sygehuse, kommuner herunder plejehjem, midlertidige sygepladser og udkørende sygepleje.

For det andet, vurderer man i Danske Patienter, at KL’s visioner for de fremtidige praktiserende læger er utilstrækkelige.

”Det vigtigste for os er, at den kommende reform af sundhedsvæsenet skaber bedre sammenhæng på tværs af sundhedsvæsenets sektorer. Vi er enige med regionerne i, at man er nødt til at samle opgaven, ansvaret og økonomien hos én aktør,” siger Morten Freil.

Han understreger dog samtidig, at regionerne, som vi kender dem i dag med fem folkevalgte regionsråd bestående af hver 41 medlemmer, godt kan ændres.

”Vi har ikke nogen holdning til antallet af regioner, og vi tager heller ikke stilling til, om man i stedet for folkevalgte regionsråd bør etablere professionelle bestyrelser eller noget helt tredje,” siger han.

0:000:00