Debat

Mai Mercado: Regeringen skal ikke diktere normeringerne i institutioner

DEBAT: Kommunerne ved bedst, når det kommer til minimumsnormeringer, og det skal ikke styres fra Christiansborg, skriver børne- og socialminister Mai Mercado.

Mai Mercado har siddet i Folketinget siden 2011. Fem år senere blev hun børne- og socialminister i VLAK-regeringen.
Mai Mercado har siddet i Folketinget siden 2011. Fem år senere blev hun børne- og socialminister i VLAK-regeringen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mai Mercado (K)
Børne- og socialminister 

11. marts viste DR2 dokumentaren ’Hvem passer vores børn?’, og den har med god grund sat gang i en vigtig debat om normeringer.

I den forbindelse må vi ikke glemme, at vores dagtilbud grundlæggende fungerer godt: Vi ved eksempelvis, at over 80 procent af forældrene er tilfredse, og at over 90 procent af børnene godt kan lide at gå i børnehave.

Det hører også med til billedet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

De dårlige historier fylder dog meget for tiden, og de fortjener at komme frem. For det er ikke i orden, når der er medarbejdere, børn eller forældre, der føler sig utrygge. 

Der skal være tilstrækkeligt med pædagogisk personale, og selvom det er og bliver en kommunal opgave at sikre gode rammer, så har det samtidig været en høj politisk prioritet for os i regeringen.

Vi skal tage politisk ansvar for at give dagtilbuddene, børnene og familierne de bedste vilkår. Det har vi gjort, og det vil jeg arbejde for, at vi fortsætter med.

Mai Mercado (K)
Børne- og socialminister

Voldsom centralisering
I aftaler fra de seneste to år har vi blandt andet målrettet over en milliard kroner til ekstra pædagogisk personale i de institutioner med størst behov.

Normeringerne bliver fastsat ude i de enkelte kommuner, fordi der er bred politisk enighed om, at man lokalt er bedst til at vurdere, hvad behovet er. Alligevel bliver det jævnligt debatteret, hvorvidt normeringerne burde fastsættes inde fra Christiansborg.

Realiteten er den, at en landsdækkende lovbestemt minimumsnormering vil være en hård detailregulering og en voldsom centralisering, hvor man fjerner muligheden for lokal planlægning og begrænser det kommunale selvstyre. Det er nok derfor, at blandt andet Socialdemokratiet heller ikke går ind for idéen.

Politiske aftaler
Min holdning er, at vi, fremfor at smøre midlerne tyndt ud til alle, skal fortsætte med at prioritere de ekstra midler, hvor de gør størst gavn.

Regeringen har samlet set prioriteret cirka to milliarder kroner ekstra til dagtilbudsområdet: Der er dagtilbudsaftalen med den styrkede pædagogiske læreplan, midler til flere pædagoger og efteruddannelse til både ledere og medarbejdere.

Der er aftalerne om initiativer mod parallelsamfund. Og der er 1.000-dages-programmet, hvor vi også afsætter midler til mere pædagogisk personale og til efteruddannelse.

Med disse aftaler har vi arbejdet målrettet for bedre normeringer, særligt for institutioner med mange udsatte børn, og Det Konservative Folkeparti er desuden kommet med et forslag til at styrke normeringerne på ydertidspunkter – ikke gennem lovgivning, men ved at målrette midlerne i en pulje med det formål.

En pulje, hvor pengene kun udmøntes, hvis kommunen forpligter sig på et reelt løft af normeringerne i ydertidspunkterne. På den måde undgår vi den situation, at vi prioriterer området fra Christiansborg, mens der er kommuner, som gør det modsatte.

Kommunernes del
Vi skal tage politisk ansvar for at give dagtilbuddene, børnene og familierne de bedste vilkår. Det har vi gjort, og det vil jeg arbejde for, at vi fortsætter med.

Men kommunerne skal også tage deres del af ansvaret. Det bekymrer mig, når borgerne oplever, at der lokalt bliver planlagt en massiv overbelægning i dagtilbuddene.

I Syddjurs Kommune er det tilsyneladende sket i en grad, hvor der har været brug for at udlevere høreværn til børnene – det skrev en borger for nyligt til mig.

I den sag har jeg selvfølgelig sendt mit svar til borgeren videre til både borgmesteren og chefen for Børn og Læring i Syddjurs Kommune.

Jeg har en klar forventning om, at kommunerne sørger for, at børnene oplever tryghed og omsorg, og at der er fokus på trivsel, udvikling og læring. Akkurat som det kræves i dagtilbudsloven.

Fælles ansvar
Det er ikke regeringens opgave at diktere, hvordan den enkelte daginstitution skal indrettes, for eksempel ved at indføre en firkantet minimumsnormering.

Det er kommunerne og den daglige ledelse, der skal gå foran. For det er dem, der er eksperter i de lokale behov, og som kender børnegruppen, forældrene og personalets kompetencer.

Dagtilbud af høj kvalitet er et fælles ansvar.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00