Ny måling: Danskerne er skeptiske over for at bruge frivillige til at løse velfærdsopgaver

Politikerne er begejstrede på overskriftsniveau, men ser alene frivillige som en indirekte måde at løse rekrutteringsudfordringen inden for kernevelfærd. Ledige og seniorer er de mest eftertragtede grupper til at levere frivillige hænder til blødere velfærdsopgaver.

Plejesektoren er et område med massive rekrutteringsudfordringer - både nu og forventet i fremtiden. Og øget brug af frivillige er et yndet svar på, hvordan udfordringen skal løses. Men hvordan skal det egentlig fungere i praksis?Folketingskandidater fra forskellige partier giver deres forklaringer her. Arkivfoto.
Plejesektoren er et område med massive rekrutteringsudfordringer - både nu og forventet i fremtiden. Og øget brug af frivillige er et yndet svar på, hvordan udfordringen skal løses. Men hvordan skal det egentlig fungere i praksis?Folketingskandidater fra forskellige partier giver deres forklaringer her. Arkivfoto.Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Ordene ’frivillige,’ ’civilsamfund’ og ’velfærdsudfordring’ optræder efterhånden ofte i samme sætning.

Og sætningerne kommer jævnligt ud af munden på både politikere og eksperter. Senest blandt andet reformkommissionens Nina Smith og ældrekommissionens Per Okkels.

Budskabet er, med små variationer, enslydende: Civilsamfundet og frivillige skal i højere grad inddrages i at løse den gigadoniske opgave med at levere velfærd til en befolkning med stigende gennemsnitsalder og flere plejebehov. I et samfund med en massiv rekrutteringsudfordring til flere velfærdsfunktioner.

Frivillige skal ikke give piller, skifte bandage og vende folk i sengene.

Susanne Eilersen
MF, folketingskandidat for DF, 2. viceborgmester i Fredericia kommune.

Spørger man danskerne selv, hvorvidt de er enige i, at 'den offentlige sektor bør i højere grad gøre brug af frivillige til at løse opgaver på fx ældreområdet, skoleområder og kulturområdet?’ er tilslutningen dog mere beskeden.

Danmark mangler hænder

Der mangler akut hænder på hospitaler, plejehjem, restauranter og i it-virksomheder, og det ser kun ud til at blive værre i fremtiden. Hvordan vil politikerne løse det problem?

Skal man lette topskatten? Hæve lønnen til ansatte i velfærdssektoren? Skubbe de unge tidligere ud i job? Åbne for flere udenlandske arbejdere? Slække på ambitioner og vækst?

Altinget undersøger op til valgkampen, hvordan politikerne vil prioritere.

 

45 procent af de adspurgte er helt eller overvejende uenige, mens 29 procent er overvejende eller helt enige ved en Epinion-undersøgelse foretaget blandt 1038 danskere i slutningen af august.

Det er befolkningens holdning. Spørger man politikerne, er der til gengæld umiddelbar begejstring for at udråbe frivillighed som en mulig hellig gral.

{{toplink}}
Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også
 

0:000:00