Flere frivillige på plejehjem er en klar vindersag hos kommunalpolitikere

I 9 ud af de 12 landsdækkende partier er flertallet af kandidater enige eller overvejende enige i, at kommuner skal bruge flere frivillige i ældreplejen.

Skal kommunerne bruge flere frivillige, så plejehjemsbeboere for eksempel kan få en ekstra køretur? Ja, mener langt de fleste kommunalvalgskandidater, som har svaret på Altingets Kandidattest. Arkivfoto.
Skal kommunerne bruge flere frivillige, så plejehjemsbeboere for eksempel kan få en ekstra køretur? Ja, mener langt de fleste kommunalvalgskandidater, som har svaret på Altingets Kandidattest. Arkivfoto.Foto: www.colourbox.com
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Bingoaftener, besøgsvenner og cykelture – mangfoldigheden er stor, og det samme er efterspørgslen på de mange aktiviteter, som frivillige fra forskellige civilsamfundsorganisationer tilbyder ældre på plejehjem.

Og hos de opstillede kandidater til kommunalvalget er de frivillige hænder så populære, at kun Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti har et klart flertal af kandidater, som i Altingets kandidattest er overvejende eller helt uenige i, at kommuner skal bruge flere frivillige i ældreplejen.

Socialdemokraterne er delt næsten på midten, med et lille flertal på 54 procent, der er helt eller overvejende uenige. 

Men en ting er jo, at politikerne gerne vil have flere frivillige til at forsøde livet hos de ældre. En anden ting er så, om der overhovedet findes flere af de hænder, flere i branchen selv kalder for frivillige varme hænder? 

Kira West er forstander hos Reden København og formand for Civilsamfundets Brancheforening, som arbejder for bedre rammevilkår for frivillige civilsamfundsorganisationer indenfor det sociale område og sundhedsområdet. Hun mener klart ja.

(...) hvis der er noget, frivillige ikke er interesserede i, så er det at løse de kommunale opgaver i deres fritid – mange af dem gør det i arbejdstiden på deres almindelige arbejde

Kira West
Formand for Civilsamfundets Brancheforening

”Hvis man stiller de rigtige rammer til rådighed for de frivillige, så er jeg sikker på, der er mange flere ressourcer at hente. Der skal skabes meningsfulde fællesskaber, som også rummer gode sociale aktiviteter. Her mener jeg, at det er afgørende, at kommunerne tager fat i de dygtige etablerede organisationer, som har erfaring med og er dygtige til at organisere frivillige lokalt, og ikke nødvendigvis begynder at drive deres egne kommunale frivilligkorps. ”

Kira West understreger, at for at sådanne samarbejder bliver vellykkede, så er det vigtigt at afklare forventninger til, hvad frivillige kan påtage sig.

”Det er klart, at det ikke må blive en spareøvelse. Det skal tænkes som et supplement og et løft til ældreplejen, som skal forblive professionel og skattefinansieret. Men med de stramninger og normeringer, der har været, er det klart, at der er en efterspørgsel på cykelture, kaffe og kage, og den kan de frivillige være med til at levere,” siger Kira West.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024