Ny ministerrapport: Kommuner taber hundredtusindvis af udligningskroner ved at vælge sociale tilbud i andre kommuner

Kommuner taber ifølge ny rapport udligningskroner, når de visiterer en borger til et socialt tilbud i en anden kommune. Det skæve incitament har eksisteret længe, og er blevet en smule større med sidste års udligningsreform.

Tirsdag skal indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) i samråd og forklare, om udligningsreformen har givet kommuner et større økonomisk incitament til at vælge sociale tilbud inden for kommunegrænsen - med risiko for afspecialisering.
Tirsdag skal indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) i samråd og forklare, om udligningsreformen har givet kommuner et større økonomisk incitament til at vælge sociale tilbud inden for kommunegrænsen - med risiko for afspecialisering.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

En kommune kan tabe flere hundrede tusinde kroner i tilskud fra udligningsordningen ved at tilbyde en borger med handicap et botilbud uden for kommunen.

Det slår en ny rapport fra Indenrigs- og Boligministeriet fast.

Rapporten belyser den kommunale udligningsordnings økonomiske incitamenter i forbindelse med valg af blandt andet anbringelsessted til udsatte børn og botilbud til borgere med handicap.

Herunder også om sidste års udligningsreform har givet et økonomisk incitament til at vælge sociale tilbud inden for kommunegrænserne frem for i en anden kommune.

Samlet set er indtrykket hos Venstre, at udligningsreformen kan have gjort nogle skæve økonomiske incitamenter på socialområdet større.

”Det er en del elastik i de ord, der bruges i ministeriets konklusioner. Og jeg sidder tilbage med en bekymring for, at vi har fået skabt en endnu større økonomisk gulerod for kommunerne,” siger kommunalordfører Anni Matthiesen.

Ifølge undersøgelsen har reformen ”nærmest ingen forskel” gjort for de økonomiske incitamenter. Men undersøgelsen gør det samtidig klart, at kommunerne allerede inden reformen tabte udligningskroner ved at vælge et tilbud i en anden kommune.

Frygter fristelser hos pressede kommuner
Undersøgelsen blev sat i gang i kølvandet på sidste års udligningsreform og skulle have været færdig for over et halvt år siden.

I forbindelse med vedtagelsen af den nye udligningslov blev Folketinget i 11. time advaret om, at en teknisk justering i reformen vil give kommunerne et økonomisk incitament til at benytte sociale tilbud internt i kommunen frem for at vælge bedre egnede tilbud i andre kommuner.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00