Liva-top siger, at arbejdsmiljøproblemer tilhører fortiden: Nye kilder fortæller en helt anden historie

Bestyrelsen i den prisvindende ngo Liva har afvist alle beskyldninger om, at organisationen døjer med et problematisk arbejdsmiljø. Men nu står flere tidligere medarbejdere frem med ny kritik.

Her ses Flora Ghosh på vej ind til Livas ekstraordinære generalforsamling i 2020, der blev afholdt i kølvandet på, at hun af en stor gruppe medarbejdere var blevet beskyldt for at forårsage et problematisk arbejdsmiljø i organisationen. 
Her ses Flora Ghosh på vej ind til Livas ekstraordinære generalforsamling i 2020, der blev afholdt i kølvandet på, at hun af en stor gruppe medarbejdere var blevet beskyldt for at forårsage et problematisk arbejdsmiljø i organisationen. Foto: Finn Frandsen
Rasmus Dahl LøppenthinSøren Dahl

Toppen i den sociale ngo Liva taler mod bedre vidende, når den påstår, at arbejdsmiljøproblemerne i foreningen udelukkende daterer sig tilbage til 2020.

Det fortæller to personer, som ikke tidligere er stået frem i offentligheden.

"Jeg kan slet ikke genkende billedet af, at det betændte arbejdsmiljø skulle ligge flere år tilbage, og det provokerer mig i høj grad, at ledelsen fremstiller det sådan," siger en af de tidligere medarbejdere, Marianne Gutte.

Hun var socialfaglig konsulent i Liva, hvor hun stoppede i foråret 2022. 

En anden fratrådt medarbejder, Elisabeth Andreasen, siger:

"Jeg oplevede massive problemer med arbejdsmiljøet i den korte periode, jeg var i organisationen."

Hun blev ansat som rådgivningschef i Liva i juni 2020, efter en mangeårig karriere i en styrelse. Elisabeth Andreasen stoppede i Liva efter en sygemelding i sommeren 2021. Herefter fik hun et nyt job i en kommune.

Liva-top afviser
De nye kilders vidnesbyrd står i skærende kontrast til Liva-toppens forklaringer i sagen.

“Når man er i gang med at genopbygge en organisation, så er der mange processer. Og jeg synes ikke altid, den har været snorlige, men vi har været nødt til at justere kursen flere gange. Og jeg synes, vi er godt på vej,”

Trine Grünberger, forperson, Liva

Tidligere i juni 2022 skrev foreningen på sin Facebook-profil, at problemerne med arbejdsmiljøet er "historiske forhold i Liva", ligesom man lod brugerne forstå, at det "foregik i Liva tilbage i 2019-20". 

Altinget har forelagt de nye kilders udtalelser for Liva, som imidlertid ikke har ønsket at svare. I stedet har organisationens advokat sendt et svar.

"Det er ganske enkelt forkert, at Altinget har ”fundet noget frem”, der dokumenterer, at der stadig er arbejdsmiljøproblemer. Arbejdstilsynet har så sent som i dag (tirsdag red.) været på besøg hos Liva, og har intet at udsætte," hedder det i svaret fra advokat Bjarke Vejby.

Det er ikke første gang at tidligere medarbejdere retter en skarp kritik af Livas arbejdsmiljø og stifter Flora Ghosh' ledelsesstil.

I marts 2022 stod mere end 20 tidligere ansatte i Liva frem i et åbent brev og fortalte om årelange problemer med mobning og krænkelser i foreningen, der årligt modtager tocifrede millionbeløb fra det offentlige. 

En af underskriverne var Marie Louise Ibbo, der stoppede som chef i Livas krisecenter i slutningen af 2021.

"Det var utrolig vanskeligt at være på en arbejdsplads, hvor direktøren (Flora Ghosh red.) skabte så mange konflikter," sagde Marie Louise Ibbo i den forbindelse.

Også dengang afviste Liva, at der var aktuelle problemer med arbejdsmiljøet:

“Når man er i gang med at genopbygge en organisation, så er der mange processer. Og jeg synes ikke altid, den har været snorlige, men vi har været nødt til at justere kursen flere gange. Og jeg synes, vi er godt på vej,” sagde Livas forperson, Trine Grünberger ved den lejlighed. 

Formand ville fjerne direktør fra medarbejderne
Tidligere i juni kunne Altinget afsløre, at foreningens tidligere bestyrelsesformand Jan Husum også var bekymret for Flora Ghosh' ledelsesstil.

I slutningen af 2020 prøvede han derfor at få installeret direktør Flora Ghosh i en separat lejlighed for at få "hende lidt væk" fra medarbejderne.

Det fremgik af en skjult lydoptagelse, som Altinget er i besiddelse af.

Jan Husum stoppede som formand i foråret 2021, og hans afløser, Trine Grünberger, har gennem hele forløbet bakket op om sin direktør. 

Hun henviser blandt andet til foreningens grønne smileyer fra Arbejdstilsynet.

Spørger man Marianne Gutte er der dog en god grund til, at ingen ansatte tør tage bladet fra munden over for Arbejdstilsynets konsulenter.

Hun har oplevet, at der er opstået en tavshedskultur, fordi Livas ansatte bliver kuet af ledelsen med ordførende direktør Flora Ghosh i spidsen.

"Jeg har siddet til det ene medarbejdermøde efter det andet, hvor ledelsen har meddelt, at den og den er stoppet. Og selvom vi i mange af tilfældene har vidst, at der forud er gået forløb med sygemeldinger, har ingen stillet spørgsmål. Min oplevelse er, at folk simpelthen ikke tør," siger Marianne Gutte.

"Jeg har kunnet læse, hvordan flere tidligere medarbejdere i Liva oplever Flora Ghosh som krænkende, og jeg må bare sige, at jeg bakker fuldt ud op om den udlægning,"

Elisabeth Andreasen, tidligere rådgivningschef, Liva

Hun forklarer overfor Altinget, at hun ikke ønsker at gå i detaljer med sin egen historie.

"Det har været en voldsom oplevelse, som jeg ikke har lyst til at gå ud med offentligt. Men min retfærdighedssans gør, at jeg bliver nødt til at sige fra over for en ledelse, som bliver ved med at hævde, at problemerne er fortid," siger hun.

Det er langt fra første gang, at der er storm omkring Liva-toppen.

Den daværende bestyrelse fyrede i 2019 Flora Ghosh og Trine Grünberger, som dengang var vicedirektør.

I samme periode kom det frem i offentligheden, at organisationen havde været ramt af massiv medarbejderflugt, ligesom en stribe fagforeninger advarede om det psykiske arbejdsmiljø i organisationen.

Alligevel valgte medlemmerne at vælte bestyrelsen på en ekstraordinær generalforsamling i januar 2020.

Flora Ghosh og Trine Grünberger blev kort efter genansat af den nyvalgte bestyrelse.

"Det er utroligt, det kan blive ved, uden at nogen griber ind,"

Marianne Gutte, tidligere ansat i Liva

"Overskrider medarbejdernes grænser"
I kølvandet på det interne opgør satte man et nyt chefhold i organisationen, og i den forbindelse blev Elisabeth Andreasen ansat.

Den mangeårige embedsmand husker, hvordan hun i starten var opildnet af at arbejde for en ngo med en vigtig sag og dygtige medarbejdere.

"Og så havde jeg en naiv tro på, at der faktisk var et ønske om at få skabt et godt arbejdsmiljø efter sagen et halvt år forinden. Men jeg tog i den grad fejl," siger Elisabeth Andreasen.

I stedet blev flere af hendes kollegaer sygemeldt med stress på grund af Flora Ghosh' ledelsesstil.

Til sidst bukkede hun også selv under og blev sygemeldt i juni 2021.

"Jeg har kunnet læse, hvordan flere tidligere medarbejdere i Liva oplever Flora Ghosh som krænkende, og jeg må bare sige, at jeg bakker fuldt ud op om den udlægning," siger hun.

Få dage efter hendes sygemelding meddelte Liva-toppen til Elisabeth Andreasens store forbløffelse, at man nu havde tiltvunget sig adgang til hendes arbejdsmails.

"Det blev jeg mildest talt overrasket over – også selvom det stod i personalehåndbogen, at de godt må. Jeg synes, det siger noget om en organisation, at de indenfor en uge efter en sygemelding skaffer sig den adgang på et tidspunkt, hvor de ikke aner, om jeg er tilbage den næste dag," siger Elisabeth Andreasen.

"Det var aldrig sket på hverken mine tidligere arbejdspladser eller min nuværende arbejdsplads. At de læser mine mails er for mig et godt billede på, hvordan de i den grad overskrider medarbejdernes grænser og slet ikke har tillid til dem," tilføjer hun. 

Livas advokat, Bjarke Vejby, bekræfter overfor Altinget, at organisationen læste Elisabeth Andreasens mails. 

"Under hendes sygdom blev hendes arbejdsrelaterede mails læst i overensstemmelse med gældende regler, således at dette kunne bidrage til løsningen af de opgaver, som hendes afløser skulle udføre. Det er helt normal procedure. Elisabeth Andreassens sag har således intet med nuværende arbejdsmiljø at gøre," skriver advokaten.

EL-borgmester tavs
Marianne Gutte har valgt at stå frem, fordi Liva årligt modtager et tocifret millionbeløb fra det offentlige, heriblandt Socialstyrelsen og Københavns Kommune.

"Men de penge går jo ikke til det, de skal. Fordi der bliver brugt så mange penge på langtidssygemeldte og fritstillede medarbejdere. Det er utroligt, det kan blive ved, uden at nogen griber ind," siger hun.

Den tidligere chef for Liva Shelter, Marie Louise Ibbo, nikker genkendende til, at konflikter og sygemeldinger påvirker kvaliteten af Livas arbejde.

"Hvis det var i en privat virksomhed det her foregik, kunne man sige, at det må de selv om. Men det er offentlige midler, der bliver brugt på en organisation, hvor der er så massive problemer. Det synes jeg er meget tankevækkende," siger Marie Louise Ibbo. 

På Københavns Rådhus har Venstres medlem af Socialudvalget Cille Hald Egholm stillet en række spørgsmål til Socialforvaltningen om sagen. 

Altinget har bedt Enhedslistens socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) om at forholde sig til arbejdsmiljøet i Liva, som modtager adskillige millioner fra kommunen årligt. Men hun har ikke ønsket at kommentere forholdene i Liva.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.comm.

Cille Hald Egholm

Medlem af Borgerrepræsentationen (V), Københavns Kommune, formand for Børn-og ungeudvalget
Ba.scient.pol (Københavns Uni. 2021)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024