Lydfil afslører: Ngo-top ville installere direktør i lejlighed for at få hende væk fra medarbejderne

Bestyrelsen i den prisvindende ngo Liva har trods gentagne advarsler fra medarbejdere og fagforeninger afvist, at direktør Flora Ghosh har medvirket til mobning og overfusning af ansatte. Nu afslører lydoptagelse, at organisationens bestyrelse i årevis har været bekendt med direktørens rolle i de mange arbejdsmiljø-sager, der har præget Liva. 

Flora Ghosh har været involveret i en række sager om dårligt arbejdsmiljø i Liva, som hun stiftede i 2009, og siden har været direktør for. 
Flora Ghosh har været involveret i en række sager om dårligt arbejdsmiljø i Liva, som hun stiftede i 2009, og siden har været direktør for. Foto: Uffe Høgh Olesen
Rasmus Dahl LøppenthinSøren Dahl

Bestyrelsen i den sociale ngo Liva har i al hemmelighed været dybt bekymrede for foreningens arbejdsmiljø, mens de sagde det modsatte offentligt. 

Liva-toppen arbejdede nemlig for at få isoleret stifter og direktør Flora Ghosh fra sine medarbejdere ved at give hende kontor i en separat lejlighed.

Det afslører en lydoptagelse fra en middag i slutningen af 2020, hvor flere af Livas daværende bestyrelsesmedlemmer deltog.

På optagelsen kan man høre Livas daværende bestyrelsesformand, Jan Husum, fortælle, at han ligger i forhandlinger med Livas udlejer for at leje to separate lejligheder i den bygning, hvor foreningen har sit hovedkvarter.

“I de to lejligheder, der skal man ned i gården, ud på forsiden af caféen, op ad trappen og op i lejligheden," siger han på optagelsen.

"Deroppe, der vil jeg gerne have, at vores administrerende direktør får kontor,” fortsætter Jan Husum, der i dag er menigt bestyrelsesmedlem i Liva.

Han lægger ikke skjul på, hvad formålet er med at få flyttet direktør Flora Ghosh' arbejdsstation.

"Så får man hende lidt væk. Det betyder rent faktisk, inden hun farer op over et eller andet, hun går med," siger Jan Husum på optagelsen og fortsætter.

"Så skal hun ned ad trappen, hen over gården og op ad trappen igen.”  

Læs også

Som Altinget tidligere har beskrevet, har Liva i årevis kæmpet med medarbejderflugt, sygemeldinger og mistrivsel blandt de ansatte. 

Og flere deltagere ved middagen udtrykker på optagelsen bekymring for, om Flora Ghosh kan håndtere personaleansvaret. 

"Har hun lært af det?," spørger en deltager.

“Næh, det tror jeg ikke,” svarer Jan Husum på optagelsen.  

“Jeg håber, det kan hjælpe at flytte hende derop (i lejligheden red.). Jeg håber, I kan se logikken i det,” fortsætter han. 

Tidligere bestyrelsesmedlem var bekymret


Liva-stifter Flora Ghosh er gennem flere år blevet beskyldt for at mobbe, ydmyge og overfuse organisationens ansatte. 

Alligevel nægter Liva-toppen kategorisk, at foreningen har problemer med arbejdsmiljøet og henviser til, at Arbejdstilsynet løbende har givet organisationen grønne smileys. 

Altinget har talt med Manja Aarslev Sørensen, der som tidligere bestyrelsessuppleant deltog i middagen, hvor optagelsen er fra.

Ifølge Manja Aarslev var hun allerede før middagen bekymret for arbejdsmiljøet i Liva.

"Jeg synes, det er meget besynderligt, at jeg efterfølgende kan læse, at man fuldstændig afviser, at der er nogen problemer, når jeg ved, at bestyrelsesformanden forsøgte at få Flora Ghosh gemt væk fra medarbejderne," siger hun. 

Hvorfor deltog du i middagen? 

"Den bar præg af at være en holdkæft-middag, og min advokat mente, at jeg skulle blive væk, fordi jeg som bestyrelsessuppleant også ville kunne stilles til ansvar for, hvad der måtte foregå i Liva-regi. Jeg kunne ikke længere stå inde for driften og ledelsen i Liva, og jeg havde mest af alt lyst til at følge rådet fra min advokat om at løbe langt væk fra alt, hvad der havde med Liva at gøre, hvilket jeg kan forstå at også andre har gjort før mig," siger Manja Aarslev. 

"Jeg valgte i stedet at deltage i middagen for at blive klogere på, hvordan vi som bestyrelse var blevet ført bag lyset. Vores opfattelse var, at Flora var blevet indsat som ordførende direktør uden ledelsesansvar, men det viste sig, at hun var blevet indsat med direkte ledelsesansvar. Det opfattede jeg som et stort problem med de sager, vi allerede kendte til, og de sager der efterfølgende er kommet frem," fortæller hun. 

"Så er jeg skredet"
Udover planerne om at installere Flora Ghosh i en separat lejlighed, fremgår det af optagelsen, at Jan Husum var ved at miste tålmodigheden med den tidligere vinder af Tine Bryld-prisen Flora Ghosh.

 

“Jeg har sagt rent ud til Flora: Første gang der er en personalesag igen, hvor du er involveret, så er jeg skredet. Det gider jeg ikke," siger han på lydfilen.

"Jeg gider ikke en gang til at skulle sidde og diskutere med a-kasser og fagforeninger og alt muligt lort, fordi halvdelen af centret melder sig syge,” lyder det videre på optagelsen.  

Jan Husum stoppede som leder af Livas bestyrelse i april 2021. Posten blev overtaget af hans forretningspartner Trine Grünberger, der var direktør i Liva i Husums formandsperiode. Husum er fortsat menigt medlem af Livas bestyrelse.

Liva er blevet præsenteret for optagelserne, men har ikke kommenteret historien.

Ekspert: Fuldstændig abnormt
Ifølge Altingets oplysninger lykkedes det ikke Liva-toppen at få Flora Ghosh placeret i en separat lejlighed, væk fra personalet.

Men alene planerne er særdeles opsigtsvækkende, vurderer ledelsesekspert Steen Hildebrandt.

"Det er fuldstændig abnormt. Det er jo det modsatte af det, der skulle foregå. En leder skal jo være tæt på sine medarbejdere og kunne tale med sine medarbejdere," siger Steen Hildebrandt, der er professor emeritus i organisations- og ledelsesteori på Institut for Marketing og Organisation ved Aarhus Universitet.

"At man (bestyrelsesformanden, red.) ville fjerne hende, så hun havde svært ved at komme i kontakt med sine medarbejdere, det er jo simpelthen sygt. Det strider mod al mulig sundt fornuft," tilføjer han.

Lektor og arbejdsmiljøforsker ved Københavns Universitet Paul Conway mener heller ikke, det er en holdbar løsning at placere en leder væk fra medarbejderne.

”Når der er så mange indikatorer på, at direktøren (Flora Ghosh, red.) er hovedårsagen til de langvarige arbejdsmiljøproblemer, som Liva har kæmpet med, så ville den oplagte løsning være at fjerne hende fra stillingen, eller sørge for, at hun ikke længere har medarbejderansvar," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00