Liva-formand reklamerede med, at hans firma havde renoveret foreningens hovedkvarter: Nu afviser han

Den tidligere Liva-bestyrelsesformand, entreprenøren Jan Husum, lavede i et Facebook-opslag reklame for, at hans eget byggefirma havde renoveret foreningens lokaler, mens han sad som formand for bestyrelsen. Nu ændrer han dog forklaring. “Jeg var bare frivillig konsulent,” lyder det.  

Liva er sat i verden for at hjælpe kvinder, der er traumatiserede af vold eller prostitution. En del af pengene gik i 2020 til en stor renovering, som Livas daværende formand selv reklamerede for, at han stod for. Nu trækker han i land.
Liva er sat i verden for at hjælpe kvinder, der er traumatiserede af vold eller prostitution. En del af pengene gik i 2020 til en stor renovering, som Livas daværende formand selv reklamerede for, at han stod for. Nu trækker han i land.Foto: Ritzau Scanpix
Søren DahlRasmus Dahl Løppenthin

Da den sociale organisation Liva i efteråret 2020 fik renoveret sine lokaler, kunne man på Facebook læse, at det var foreningens daværende bestyrelsesformand, Jan Husum, der udførte den milliondyre håndværksopgave.  

“Så fik vi opsat den nyproducerede skranke,” lød det i et opslag på Facebook-siden hos entreprenørvirksomheden Premo Byg A/S, som Jan Husum har stiftet og været direktør for siden 2019.  

Teksten er ledsaget af billeder fra Livas lokaler.  

Seks dage senere kan man i et nyt opslag se, at Premo Byg nu har lagt gulv hos Liva, der er sat i verden for at hjælpe udsatte kvinder.

I en fødselsdagshilsen til Jan Husum fra maj 2021 skriver Liva også på Facebook, at “han har været med til at bygge” krisecentrets børnerum.  

Han var kort før gået af som formand i Liva, der årligt henter et tocifret millionbeløb fra stat og kommuner. 

Liva skrev selv på Facebook, at Jan Husum var med til at bygge krisecentrets børnerum. Men det afviser man nu.
Liva skrev selv på Facebook, at Jan Husum var med til at bygge krisecentrets børnerum. Men det afviser man nu. Foto: Screendump fra Livas Facebookside

Samtidig beskriver en række kilder over for Altinget, at de i Jan Husums formandsperiode har set håndværkere fra Premo Byg og direktøren selv lave gulve, opføre specialbyggede reolsystemer, male vægge og sætte legehuse op i lokalerne på Amager.

"En af mine første dage i Liva så jeg Jan Husum komme og hente en masse af sit værktøj fra Helle Degn-salen (lokale i Liva red.)," siger Marie Louise Ibbo, der blev chef for Livas krisecenter i december 2020 og stoppede i slutningen af 2021.

"Jeg har set Jan Husum lægge gulv i Liva," fortæller en anden kilde, der var chef, mens Jan Husum var formand.

Udover rollen som entreprenør og tidligere Liva-formand har Jan Husum også forretningsforbindelser til Trine Grünberger. Hun var direktør i hans formandsperiode og har nu overtaget ledelsen af Livas bestyrelse.

Trine Grünberger er nemlig bestyrelsesformand i et af Jan Husums andre selskaber Vikon, der tilbyder jobkurser til ledige. 

Transparency International: "Totalt no-go"
Altinget har forelagt sagen for anti-korruptions-organisationen Transparency International.

Ifølge formand Jesper Olsen er det et “totalt no-go”, at en ngo-formand bruger sit eget firma til at renovere foreningens lokaler, hvis han har økonomisk vinding ved det. 

“Så misbruger man sin betroede magt som bestyrelsesformand,” siger han. 

Formanden kan ikke uvildigt vælge mellem forskellige udbydere, hvis han selv er en af dem, lyder det.

"Du kan ikke sidde og være bestyrelsesformand for en forening og så samtidig tjene penge i dit private firma på samme forening. Så må den ordre gå til en anden," siger Jesper Olsen.

Jan Husums firma reklamererede selv med, at man havde lagt et 200 kvadratmeters gulv. Billedet er fra Livas lokaler på Amager. Men nu afviser den daværende Liva-formand, at han udførte opgaven.
Jan Husums firma reklamererede selv med, at man havde lagt et 200 kvadratmeters gulv. Billedet er fra Livas lokaler på Amager. Men nu afviser den daværende Liva-formand, at han udførte opgaven. Foto: Screendump fra Premo Bygs Facebookside

Forperson nægter  
Da Altinget fanger Trine Grünberger på telefonen for at spørge ind til, hvorfor foreningen valgte sin egen bestyrelsesformand til at renovere foreningens lokaler, afviser hun dog historien. 

“Jan Husums firma har ikke renoveret Livas lokaler,” siger hun. 

Men vi har jo set billeder og Facebook-opslag, hvor hans firma reklamerer med, at de har udført opgaven?  

“Ja. Det er fordi, han har hjulpet til med at lave det frivilligt. Han har stillet sin håndværksmæssige ekspertise til rådighed,” siger Trine Grünberger.  

Hvorfor skriver Premo Byg så på deres Facebook-side, at de har udført opgaven?  

“Det skal jeg da ikke kunne svare på, hvorfor de gør,” 

Flere kilder, der har været ansat i Liva i den periode, har set Jan Husums firma udføre malerarbejde, opføre reolsystemer, bygge legehuse. Hvordan vil du forklare det?  

“Det er ikke Jan Husums virksomhed, som har udført de ting, du nævner.” 

Hvem er det så?  

“Jeg mener, at jeg har svaret på dine spørgsmål. Det er der et andet firma, der har lavet.”  

Hvem er det?  

“Skal vi ikke tage den en anden god gang," siger hun.

Jeg har pyntet mig med lånte fjer.

Jan Husum
Tidligere formand, Liva

Tidligere formand: Jeg har ikke sendt nogle fakturaer
Altinget har efterfølgende talt med Jan Husum, der nu også benægter, at det er hans virksomhed Premo Byg, der har renoveret Livas lokaler.  

“Jeg har hjulpet dem med at holde styr på ombygningen, men ellers ikke. Mit firma har ikke lavet noget som helst derinde. Jeg har været meget derinde, for jeg deltog i møderne sammen med de firmaer, der byggede det,” siger Jan Husum.  

Men har dit firma ikke udført nogle af opgaverne?  

“Nej, jeg har ikke engang sendt nogle fakturaer for alt det arbejde, jeg lagde derinde. Det lagde jeg som frivilligt arbejde,” forklarer direktøren.  

Hvorfor skriver I så på Facebook, at det er jer, der har lavet renoveringerne?  

“Det er sgu ren reklame."

Reklame for hvad? Hvorfor laver I reklame for en opgave, som du siger, at I ikke har udført?  

“Jeg har brugt billedet for at vise, at vi kan lave det her for folk, hvis de vil have det. Men altså, vi skulle måske ikke have skrevet det på den måde. Det kan jeg da godt se,” siger Jan Husum.  

“Jeg har pyntet mig med lånte fjer, og det er måske heller ikke helt sandt. Men det er jo heller ikke altid helt sandt, hvad du skriver i dine artikler.”  

Men det er ikke jer, der har lavet det?  

“Nej. Prøv og hør her, jeg er jo ikke dum vel. Hvorfor skulle jeg rende og lave det selv? Jeg forstår ikke, hvad du mener med det."

Der er en række kilder, der fortæller, at de har set dine folk gå derinde og male, lægge gulv, og opføre legehuse i Livas lokaler. Det kan du ikke genkende?  

“Nej. Hvorfor skulle vi have gjort det?”  

Så du fastholder altså, at selvom dit firma skriver på Facebook, at I har lavet de her opgaver, så har I ikke lavet dem?  

“Ja,” siger Jan Husum. 

Direktør lægger på  
Liva har efterfølgende sendt Altinget en række fakturaer, der skal dokumentere, at Jan Husum ikke har lavet de renoveringer, han selv har reklameret for at have udført.

I stedet siger Liva, at det primært er firmaet TD-K, som har løst den opgave. Samme forklaring har Jan Husum, der stadig sidder i Livas bestyrelse.

På virksomhedens hjemmeside fremgår det, at TD-K er en it-virksomhed, der holder til i Lille Skensved. Men der står intet om, at virksomheden udfører større renoveringsopgaver.

I alt har Altinget set fakturaer sendt fra TD-K til Liva for over 1,2 millioner kroner. Men selvom der står "ombygning" på en af fakturaerne, er det uklart, hvad der præcis er betalt for.

En række mindre poster er godt nok udspecificerede. Eksempelvis har det kostet små 10.000 kroner at få installeret to elektroniske data-moduler, ligesom man har betalt 497,50 kroner for kørsel.

Men de store fakturaer lyder på henholdsvis 350.000 kroner og 450.000 kroner. Her står der blot "aconto". På nogle af fakturaerne er der skrevet “Ombygning 3. sal” og “Ombygning Multirum” med kuglepen.  

Faktura fra it-firmaet TD-K, som ifølge Liva har gennemført renoveringer af ngo'ens lokaler.
Faktura fra it-firmaet TD-K, som ifølge Liva har gennemført renoveringer af ngo'ens lokaler. Foto:

Et opslag på CVR-registret viser, at tidligere Liva-bestyrelsesformand Jan Husum har siddet i TD-K's bestyrelse i en periode fra 2015 til 2018, altså lidt over et år, før han blev valgt som bestyrelsesformand i Liva.  

Da Altinget ringer til TD-K's direktør, Jørgen Schwarz, for at spørge ind til opgaverne hos Liva, bliver det dog en kort samtale. 

“Vi udtaler os ikke om vores kunder,” siger han.  

Det skulle være en række renoveringsopgaver, som vi forstår, at I skulle have udført.  

“Det er ikke noget, som jeg hverken kan af- eller bekræfte."

Okay. Vi har set fakturaer for 1,2 millioner kroner sendt fra Liva til dit firma, som skulle være dokumentation for opgaverne?  

“Det vil jeg ikke kommentere på. Farvel,” lyder det fra direktøren, inden han lægger røret på.  

Jeg mener, at Livas bestyrelse selv har en interesse i at få belyst, hvad der egentlig er foregået i den her sag.

Jesper Olsen
Formand, Transparancy International

Liva: TDK har lavet opgaven
Altinget har kontaktet Trine Grünberger igen for at høre, hvorfor det var Jan Husums tidligere forretningspartnere i TD-K, der ifølge Liva blev valgt til at renovere foreningens lokaler. 

"Tidligere forperson Jan Husum forlod bestyrelsen i TD-K i 2018. Vores renovering stod færdig ultimo 2020. Det synes vi er et rimeligt tidsrum, og vi betragter det ikke som kort tid forinden," lyder det i et skriftligt svar.

Hun mener heller ikke, der er noget odiøst i, at man har hyret et it-firma til opgaven.

"Det pågældende firma laver mange forskellige håndværksopgaver," skriver Trine Grünberger.

Hun understreger, at det er TD-K, der har udført renoveringerne.

"Liva har lavet en aftale med TD-K, om at få udført en række renoveringsopgaver. De har lavet opgaven. TD-K har sendt en faktura, den har Liva betalt," skriver Trine Grünberger.

"Det har jeg slet ikke været inde over"
Altinget har også kontaktet Livas daværende formand, Jan Husum, for at høre, hvorfor TD-K fik opgaven.

“Det har jeg slet ikke været inde over. Det var i forbindelse med arkitekten, som havde lavet udbuddet på det. Der kom to eller tre firmaer, som bød ind på det, og så blev de valgt,” forklarer Jan Husum. 

Så du havde som bestyrelsesformand ikke nogen indflydelse på, hvem der blev valgt til at renovere lokalerne?  

“Nej.” 

Og din tidligere tilknytning til virksomheden har ikke spillet en rolle?

“Nej, overhovedet ikke. De arbejdede jo for Liva i forvejen.” 

Liva har vist os fakturaer, som skulle være sendt fra TD-K som dokumentation for renoveringen. Men da vi ringer til deres direktør, Jørgen Schwartz, vil han hverken be- eller afkræfte, at det er dem, der har lavet renoveringen. Er det dem, der har renoveret Livas lokaler, mens du var bestyrelsesformand?  

“Jamen, så vil jeg da heller ikke hverken be- eller afkræfte, at det er dem, der har lavet renoveringen," siger Jan Husum.

Du har jo fortalt os, at det er TD-K, der har lavet renoveringen?  

“Stop nu. Stop. Nu gider jeg ikke mere. Du bliver ved. Lad nu være med at spille dum. Så vidt jeg ved, har I fået tilsendt alle fakturaer på renoveringen. Så er der jo ingen grund til at spørge, hvem der har lavet arbejdet," siger Jan Husum.

Men vi har også talt med direktøren, som skulle have lavet renoveringen, som nu hverken vil be- eller afkræfte, at han har lavet renoveringen ...  

“Hvis du ringede til mig og spurgte, hvem mine kunder var, så tror jeg heller ikke, at jeg ville fortælle dig noget. Hvad rager det egentlig dig?,” siger Jan Husum. 

Efterlyser klarhed over sagen
Ifølge Transparency International er dog al mulig grund til, at offentligheden interesserer sig for sagen. 

“Umiddelbart ser det jo lidt specielt ud, at et it-firma skulle have vundet et åbent udbud om en stor renoveringsopgave. Det bliver jo endnu mere besynderligt, når man kan se, at den daværende formand har haft forretningsmæssige relationer til selskabet,” siger Jesper Olsen. 

Der bør nu skabes klarhed over, hvad der er op og ned, lyder det. 

“Jeg mener, at Livas bestyrelse selv har en interesse i at få belyst, hvad der egentlig er foregået i den her sag. Men hvis ikke de selv tager initiativ til det, så mener jeg, at tilskudsgiverne bør gøre det. De har en forpligtelse til i at sikre, at deres tilskud ikke anvendes til uvedkommende formål,” siger Jesper Olsen.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00