Efter afsløringer om københavnsk ngo: Nu kræver parti svar

Venstre vil have undersøgt Københavns Kommunes samarbejde med ngo'en Liva, efter afsløringer af dårligt arbejdsmiljø og kritisabel ledelse i den københavnske organisation. 

Liva-direktør Flora Ghosh og tidligere udviklingsminister Helle Degn, da førstnævne modtog Tine Bryld-prisen i 2013. 
Liva-direktør Flora Ghosh og tidligere udviklingsminister Helle Degn, da førstnævne modtog Tine Bryld-prisen i 2013. Foto: Christian Lilliendahl / Scanpix
Søren DahlRasmus Dahl Løppenthin

Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen – læs kendelsen her

Sagen om kritisable arbejdsforhold i den prisvindende ngo Liva får nu Venstre på Københavns Rådhus til at reagere. 

Partiet vil stille en række spørgsmål til Socialforvaltningen om Københavns Kommunes samarbejde med Liva.

”I Venstre vil vi naturligvis ikke acceptere, at ansatte bliver udsat for krænkende adfærd. Uanset om de er ansat i kommunen eller i organisationer, som kommunen samarbejder med," siger Cille Hald Egholm, medlem af Socialudvalget for Venstre. 

Tidligere i juni kunne Altinget afsløre, at Livas bestyrelse har været dybt bekymrede for foreningens arbejdsmiljø, mens de offentligt har givet udtryk for det modsatte.  

Samtidig afslørede en lydfil, at bestyrelsen arbejdede for at få isoleret stifter og direktør Flora Ghosh fra sine medarbejdere ved at give hende kontor i en separat lejlighed.

Læs også

"Simpelthen sygt"
Københavns Kommune bruger årligt adskillige millioner på at have sine borgere på Livas krisecenter LivaShelter.

Samtidig er Københavns Kommune projektejer for et exitprostitutions-projekt, hvor Liva får millioner via Socialstyrelsen til et exitprogram for prostituerede.

Som Altinget tidligere har beskrevet, har Liva i årevis kæmpet med medarbejderflugt, sygemeldinger og mistrivsel blandt de ansatte. Senest har 20 tidligere ansatte og bestyrelsesmedlemmer af Liva stået frem med en erklæring, hvor de kritiserer Flora Ghosh for at skabe et arbejdsmiljø, der er præget af mobning og frygt for ydmygelser. 

Liva har løbende afvist, at der er problemer med arbejdsmiljøet i organisationen, og afvist anklagerne om, at Flora Ghosh har praktiseret en problematisk ledelsesstil.*

"Vi ser med stor alvor på den her sag," slår Cille Hald Egholm fast. 

Steen Hildebrandt, professor emeritus i organisations- og ledelsesteori på Aarhus Universitet har tidligere kaldt det "sygt", at Liva-bestyrelsen har lagt planer om at flytte direktør Flora Ghosh til en separat lejlighed for at skærme organisationens ansatte fra hende. 

"Det er jo det modsatte af det, der skulle foregå. En leder skal jo være tæt på sine medarbejdere og kunne tale med sine medarbejdere," sagde Steen Hildebrandt. 

Borgmester tavs
Altinget har forsøgt at få en kommentar til arbejdsforholdene i Liva fra socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL), men hun har ikke ønsket at kommentere artiklen. 

Altinget har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Charlotte Lund, der sidder i socialudvalget for Enhedslisten, og indtil 1. maj i år har arbejdet som projektkoordinator i Liva. 

"Det kan jeg desværre ikke, da jeg vurderer at jeg - som forhenværende ansat i Liva - er i en inhabil dobbeltrolle her," lyder det i et mailsvar fra Charlotte Lund til Altinget. 

Redaktionen oplyser: Altinget har, efter artiklen var publiceret, tilbudt Liva at kommentere på artiklens indhold, men det har organisationen ikke ønsket. I en kendelsen fra Pressenævnet fra september 2022 får Altinget kritik for, at Liva ikke blev kontaktet, inden artiklen blev publiceret.

Læs også


*Artikel opdateret 22/6/2022, 12.10, med sætning om, at Liva løbende har afvist anklager om problemer med arbejdsmiljøet i organisationen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00