Flere ugers tæsk til Pape sætter sig i målingerne

Nu betaler K prisen for at være et Pape-parti, siger Altingets politiske redaktør, efter at en ny måling viser en markant tilbagegang til Konservative.

Historier om mystiske ministermøder på private ferier i Caribien og falske historier om Papes (snart forhenværende) ægtemands religion og familiære relationer til præsidenten i Den Dominikanske Republik har fyldt en del i mediebilledet, efter at K-formanden har meldt sig som statsministerkandidat.
Historier om mystiske ministermøder på private ferier i Caribien og falske historier om Papes (snart forhenværende) ægtemands religion og familiære relationer til præsidenten i Den Dominikanske Republik har fyldt en del i mediebilledet, efter at K-formanden har meldt sig som statsministerkandidat.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupMaja Hagedorn

Oven på flere ugers modvind for Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, tager vælgernes opbakning til partiet et ordentligt dyk.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Her står Konservative til at få 13,4 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det svarer til 25 pladser i Folketinget. Og det er en fordobling af valgresultatet fra 2019, hvor partiet sikrede sig 12 mandater.

Men det er noget lavere end den historiske opbakning på 16,7 procent, som Konservative fik i august, der gjorde partiet til det med længder største i blå blok. De vælgere, der har forladt Konservative, ser ud til især at være sivet til Liberal Alliance, der ifølge Epinion står til hele ti mandater. 

Læs også

Mystiske ministermøder og falske historier

Den historisk høje måling kom, kort tid efter at Søren Pape Poulsen offentliggjorde sit statsministerkandidatur. Og den viste bred opbakning til meldingen: Knap hver tredje vælger pegede på Pape som deres foretrukne bud på en ny regeringschef. 

Siden er både partiets politik og ikke mindst formandens private forhold blevet forsidestof. 

Artiklen fortsætter efter grafikken. 

Hvis grafikken ikke loader straks, kan den kaldes frem ved at genindlæse siden


Historier om mystiske ministermøder på private ferier i Caribien og falske historier om Papes (snart forhenværende) ægtemands religion og familiære relationer til præsidenten i Den Dominikanske Republik har fyldt en del i mediebilledet.

Og de mange dårlige historier kan tilsyneladende aflæses i opbakningen til Papes kandidatur. For i løbet af en måned er K-formandens popularitet dalet med syv procentpoint, så det nu kun er én ud af fire vælgere, der foretrækker ham som Danmarks næste statsminister. 

Lynanalyse

Nu betaler K prisen for at være et Pape-parti

Af Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring

På små tre uger har kombinationen af intens beskydning fra regeringen på Konservatives fordelings- og velfærdspolitik og formand Søren Pape Poulsens personsager fået store konsekvenser i meningsmålingerne. Tre procentpoint er meget at tabe, både når udgangspunktet er 16,7 procentpoint – det er fald på lidt under 20 procent – og når man tager med i betragtning, hvor hurtigt det er gået.

For en måned siden kunne Søren Pape Poulsen gå på vandet, nu skal han og partiet håbe, at faldet planer ud her. Der er en selvforstærkende effekt i at have succes, men det er der også, når der er modgang. Konservative har dygtigt udnyttet, at personer og identifikation betyder mere end nogensinde i politik, men omvendt også er der også den risiko indbygget, at meget står og falder med partiformandens personlige integritet.

Den fik mere end én ridse i lakken for Pape Poulsen med sagerne om hans mands forkerte historier om at være jødisk og de uautoriserede møder med regeringen i Den Dominikanske Republik. Og når Pape Poulsen samtidig havde så svært ved at komme tilbage på den uppercut statsministeren gav ham i statsministerdebatten på DR, må det sætte alarmklokker igang hos K. Det er et problem for partiet, at man selv har holdt liv i debatten så længe ved at diskutere om regeringens tal på 40.000 sparede ansatte var korrekt. Her må K blive langt mere konkrete i deres beskrivelse af, hvordan den offentlige sektor skal se ud under deres ledelse.

Meningsmålingerne spår lige nu et ekstremt tæt valg, men Pape Poulsen kan sagtens nå at tabe sin troværdighed som statsministerkandidat, hvis partiet ikke får stoppet blødningen i meningsmålingerne – også selvom stemmerne bliver indenfor blokken. Konservative har – på godt og ondt – kun Søren Pape Poulsen som billetsælger.

For det andet er det en konklusion, at blå blok reelt kun er inde i spillet om regeringsmagten på grund af Inger Støjberg. Meningsmåling efter meningsmåling viser, at hun simpelthen har sat sig solidt på omkring ti procent af vælgerne, som hun entydigt placerer i blå blok. Hverken Venstre eller Konservative trækker flere vælgere ind i den blå butik, men ligger faktisk under de cirka 30 procent af vælgerne, de to partier plejer at fordele mellem sig. Det giver Støjberg en helt særlig magtposition, hvis flertallet efter valget er blåt. Det må selvfølgelig også betyde, at Socialdemokratiet nu også begynder at rette noget af skytset mod Støjberg.

Det er ikke altid i dansk politik, at selve valgkampen afgør, hvem der bliver statsminister. Men det gør det den her gang.

DF ryger under spærregrænsen

Den nyeste måling – der er lavet, før Alternativet og Grøn Alliance har slået sig sammen – er dog ikke kun nedslående læsning for Konservative. Den er i det hele taget dårligt nyt for de blå partiers ønske om at genvinde regeringsmagten. For hvor det tidligere har set ud, som om Mette Frederiksen (S) risikerede at miste statsministerposten, er det nu igen helt tæt mellem blokkene.

Det skyldes blandt andet, at Dansk Folkeparti står til at ryge ud af Folketinget:

Bare 1,9 procent af vælgerne vil sætte deres kryds ud for liste O. Der er dog en statistisk usikkerhed på 0,7 procentpoint. Det betyder, at den reelle opbakning til det kriseramte parti kan være det større eller mindre.

Artiklen fortsætter efter grafikken. 

Moderaterne bliver tungen på vægtskålen

Samtidig går Socialdemokratiet igen frem og nærmer sig valgresultatet fra 2019. Og så går Radikale endnu engang tilbage og er nu nede på 4,6 procent af stemmerne.

Alt i alt står rød blok til at få 84 mandater, mens blå blok står til at få 85 mandater. Dermed ser Moderaterne med seks mandater igen ud til at blive tungen på vægtskålen.

Det var ikke givet i august-målingen. Her stod blå blok nemlig til at kunne mønstre 88 mandater – og behøvede blokken blot opbakning fra minimum to af de i alt fire nordatlantiske mandater.

Bag målingen

Meningsmålingen er udarbejdet på baggrund af i alt 2.270 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover, hvoraf 1.867 har afgivet et partivalg. Interviewene er indsamlet henholdsvist som telefoninterviews og gennem onlinepaneler fra 13. september til 20. september 2022.

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 2,6 procentpoint, men den statistiske usikkerhed er følgende for de enkelte partier:

Socialdemokratiet +/- 2,2 procentpoint
Radikale +/- 1,1 procentpoint
Konservative +/- 1,8 procentpoint
Nye Borgerlige +/- 1,1 procentpoint
SF +/- 1,4 procentpoint
Grøn Alliance +/- 0,3 procentpoint
Liberal Alliance +/- 1,2 procentpoint
Kristendemokraterne +/- 0,3 procentpoint
Moderaterne +/- 0,9 procentpoint
Dansk Folkeparti +/- 0,7 procentpoint
Frie Grønne +/- 0,5 procentpoint
Venstre +/- 1,7 procentpoint
Danmarksdemokraterne +/- 1,6 procentpoint
Enhedslisten +/- 1,4 procentpoint
Alternativet +/- 0,5 procentpoint

Derudover henvises der i artiklen til en anden måling foretaget af Epinion for Altinget og DR Nyheder, hvor respondenterne er blevet spurgt om, hvem de foretrækker som en kommende statsminister. Denne undersøgelse består af 1025 respondenter og er indsamlet online i samme periode som meningsmålingen. Den statistiske usikkerhed er maksimalt +/- 3,1 procentpoint.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00