Nye vandringer: Inger Støjberg har kapret mere end 54.000 vælgere fra Socialdemokratiet

Socialdemokratiet har mistet to mandater til Danmarksdemokraterne. Det viser ny analyse. Det er dog ikke kun Støjberg, som sikrer afgørende vælgere til blå blok. Det gør Konservative også.

Statsminister Mette Frederiksen må aflevere vælgere hos Inger Støjberg.
Statsminister Mette Frederiksen må aflevere vælgere hos Inger Støjberg. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

To.

Det er antallet af mandater, som Socialdemokratiet taber til Danmarksdemokraterne.

Inger Støjbergs nye parti har fået 54.118 vælgere til at vende statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af regeringspartiet ryggen og vandre over midten.

Det viser en ny analyse af, hvordan vælgerne har flyttet sig siden folketingsvalget i 2019, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion.

Ifølge analysen har Danmarksdemokraterne vundet lige knapt 400.000 nye vælgere, hvoraf Socialdemokratiets tidligere vælgere udgør omtrent en ottendedel.

Men hovedparten af de nye vælgere stemte på Venstre og Dansk Folkeparti ved sidste folketingsvalg. De to partier har mistet henholdsvis 134.382 og 123.098 vælgere til Støjberg.

Inden Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne ramte dansk politik i slutningen af juni, stod Socialdemokratiet og resten af støttepartierne til at genvinde magten. Siden er der løbet meget vand – og en minkrapport – i åen.