Nye vandringer: Inger Støjberg har kapret mere end 54.000 vælgere fra Socialdemokratiet

Socialdemokratiet har mistet to mandater til Danmarksdemokraterne. Det viser ny analyse. Det er dog ikke kun Støjberg, som sikrer afgørende vælgere til blå blok. Det gør Konservative også.

Statsminister Mette Frederiksen må aflevere vælgere hos Inger Støjberg.
Statsminister Mette Frederiksen må aflevere vælgere hos Inger Støjberg.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

To.

Det er antallet af mandater, som Socialdemokratiet taber til Danmarksdemokraterne.

Inger Støjbergs nye parti har fået 54.118 vælgere til at vende statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af regeringspartiet ryggen og vandre over midten.

Det viser en ny analyse af, hvordan vælgerne har flyttet sig siden folketingsvalget i 2019, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion.

Ifølge analysen har Danmarksdemokraterne vundet lige knapt 400.000 nye vælgere, hvoraf Socialdemokratiets tidligere vælgere udgør omtrent en ottendedel.

Men hovedparten af de nye vælgere stemte på Venstre og Dansk Folkeparti ved sidste folketingsvalg. De to partier har mistet henholdsvis 134.382 og 123.098 vælgere til Støjberg.

Inden Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne ramte dansk politik i slutningen af juni, stod Socialdemokratiet og resten af støttepartierne til at genvinde magten. Siden er der løbet meget vand – og en minkrapport – i åen.

Lynanalyse

Tallene udmåler, hvor stort et Støjberg-problem, S har fået

Skrevet af Esben Schjørring, politisk redaktør hos Altinget

Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne udgør en enorm disruptionsfaktor i dansk politik i almindelighed og for Socialdemokratiet i særdeleshed. Det viser Altingets analyse af vælgervandringerne siden folketingsvalget i 2019. Over 54.000 vælgere har over sommeren forladt S og søgt over til Danmarksdemokraterne.

Det er den største enkeltstående årsag til, at flertallet er skiftet fra rød til blå. Det er samtidig et udtryk for, at selvom Mette Frederiksens regering har forsøgt at solidarisere sig med udkantsvælgere, som føler sig ladt i stikken af eliterne i de større byer, er der stadig meget frustration derude.

Dermed er strategien, der gav Socialdemokratiet sejren i 2019, til dels kompromitteret. I hvert fald for nu. Spørgsmålet er, om S på samme tid kan vinde de vælgere tilbage og forbedre appellen til de vælgere i storbyen, man tabte ved sidste folketingsvalg.

Derudover viser analysen af vælgervandringerne, hvad man godt vidste i forvejen, nemlig at Venstre og DF også afleverer mange stemmer til Støjbergs parti. For begge partier gælder det altså, at Støjberg er en selvstændig faktor i deres respektive vælgerkrise.

Taget under ét har S, V og DF dermed en fælles interesse i at prøve at pille pynten af Støjberg. Især DF og S burde kunne forenes i en kampagne, der understreger Støjbergs egen rolle som prominent V-medlem, da centraliseringen fik fart på i nullerne og 10’erne.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00