Overblik: Her er de folketingsmedlemmer, der ikke genopstiller ved næste valg

Siden seneste valg har 22 medlemmer af Folketinget meddelt, at de stopper i dansk politik ved næste valg. Yderligere syv folkevalgte har allerede forladt Folketinget i den nuværende valgperiode. Altinget har her samlet et overblik over dem.  

Foto: Liselotte Sabroe/Ólafur Steinar Gestsson/Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Laura Bejder JensenKatrine Falk LønstrupAndreas Esbjørnsen

De seneste tre år har 29 folketingsmedlemmer meddelt, at de enten forlader dansk landspolitik enten med det sammen eller i forbindelse med det kommende folketingsvalg. 

Listen tæller en lang række profiler og store personligheder, heriblandt Folketingets alderspræsident, Bertel Haarder, Enhedslistens tidligere politiske ordfører, Pernille Skipper, og Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen.

Desuden rummer listen hele 12 tidligere ministre. 

Dyk ned i listen, og få et overblik over, hvilke politikere vi skal sige farvel til ved næste valg. 

Socialdemokratiet 

Lennart Damsbo-Andersen
Lennart Damsbo-Andersen 

Siden 2007 har Lennart Damsbo-Andersen siddet i Folketinget for Socialdemokratiet. Han er valgt i Sjællands Storkreds og har bestridt en række poster, som blandt andet tæller statsrevisor og formand for beskæftigelsesudvalget. 

Han meddelte 22. marts, at han ikke genopstiller, og at han glæder sig til at få mere tid til rådighed. 

Orla Hav
Orla Hav 

Den populære regionsrådspolitiker, som mønstrede det bedste resultat ved regionsrådsvalget i Nordjylland nogensinde, stopper i Folketinget efter 40 år som politiker. 

Til regionsrådsvalget i 2005 slog Orla Hav rekorden med i alt 86.432 personlige stemmer. Han har desuden haft en lang karriere i Folketinget, men efter fire perioder takker den 70-årige socialdemokrat af. 

Henrik Dam Kristensen
Henrik Dam Kristensen 

Postbuddet fra Vorbasse, som i mange år har været Henrik Dam Kristensens kælenavn, stillede op til Folketinget første gang i 1984. Han blev dog først valgt ind i 1990 og har siden haft en lang politisk karriere. 

Med tre ministerposter i Nyrup-regeringen og yderligere to under Thorning samt det ærefulde erhverv som formand for Folketinget er det et socialdemokratisk koryfæ, der går på pension. 

Julie Skovsby
Julie Skovsby 

Socialdemokratiets kirke- og psykiatriordfører har også besluttet sig for ikke at genopstille til Folketinget. Hun har siddet i Folketinget i 15 år og er for nuværende formand for Kirkeudvalget. 

Hun giver både udtryk for, at opgaverne er mange, hvilket påvirker hendes familietid, men også at hun gerne vil prøve at bruge sin statskundskabsuddannelse til noget andet. 

Troels Ravn
Troels Ravn 

Samtidig har Socialdemokratiets skatteordfører siden 2019 også valgt at indstille folketingskarrieren. Troels Ravn blev valgt til Folketinget første gang i 2005 og har foruden skatteordførerposten været medlem af Europaudvalget, Miljø- og Fødevareudvalget og Uddannelses- og Forskningsudvalget. 

Han udtaler, at det har været en svær beslutning at forlade Folketinget, men at han forsikrer om, at ikke går på pension. 

Radikale 

Marianne Jelved
Marianne Jelved 

Hos Radikale er der en mangeårig markant skikkelse i dansk politik, der takker af – nemlig den tidligere partileder Marianne Jelved. Hun har næsten uafbrudt siddet i Folketinget siden 1987, og i de mange år har hun både været økonomiminister under Nyrup og kulturminister i Thorning-regeringen. 

Hun var partileder i hele 17 år fra 1990 til 2007, hvor Margrethe Vestager overtog posten. Men nu siger Marianne Jelved, som kun er overgået af Eva Kjer, Pia Kjærsgaard og Bertel Haarder i anciennitet, altså farvel til politik. 

Kristendemokraterne 

Jens Rohde
Jens Rohde 

Jens Rohde har besluttet, at han ikke vil stille op til Folketinget igen. I stedet vil han satse på det internationale, fordi han, som han udtaler til Altinget: ”savner at have en tilknytning til Bruxelles.” 

Jens Rohde blev valgt til Folketinget første gang i 1998 for Venstre. I 2015 som reaktion på den daværende regerings stramme udlændingepolitik valgte han at skifte til Radikale, men i 2021 skiftede han igen og blev dermed Kristendemokraternes eneste mandat i Folketinget. 

SF 

Trine Torp
Trine Torp 

Efter syv år på Christiansborg genopstiller SF's social- og psykiatriordfører, Trine Torp, ikke 

"Jeg kan mærke, at tiden er til noget andet for mig. Jeg har lyst til at forsøge at bruge min faglige baggrund og mine politiske erfaringer på en anden måde end som folketingsmedlem. Hvordan og hvor det bliver, ved jeg endnu ikke. Det må tiden vise," lød det fra Trine Torp. 

Trine Torp har siden valget i 2019 været medlem af Folketingets præsidium som 3. næstformand. 

Venstre 

Bertel Haarder
Bertel Haarder 

Folketingets længst siddende medlem, Bertel Haarder (V), meddelte i februar 2021, at han ikke genopstiller.  

Bertel Haarder har siddet i Folketinget i mere end 40 år. I 1982 fik han sin første ministerpost, da han blev undervisningsminister. Siden har han været forskningsminister, integrationsminister, europaminister, minister for nordisk samarbejde, kultur- og kirkeminister, sundhedsminister og udviklingsminister. Men efter næste valg er det altså slut. 

”Jeg synes ærlig talt, at jeg har aftjent min værnepligt. Men jeg har tænkt mig at køre for fuld kraft, så længe jeg er i Folketinget, blandt andet som formand for Udenrigsudvalget,” lød det fra Bertel Haarder, da han gjorde sit kommende farvel officielt.

Claus Hjort Frederiksen 
Claus Hjort Frederiksen  

Venstre-veteranen og tidligere finans-, beskæftigelses- og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen genopstiller ikke ved næste folketingsvalg, fordi han kone Christina er alvorligt syg. Det meddelte han i januar 2022. 

Claus Hjort Frederiksen betragtes som lidt af en legende i Venstre. Ved partiets valgsejr i 2001 takkede formand Anders Fogh Rasmussen netop Claus Hjort Frederiksen og gav ham en stor del af æren for valgsejren.

Claus Hjort Frederiksen har haft ministerposter i fire Venstre-ledede regeringer fra 2001 til 2019. I perioden 1985 til 2001 var han partisekretær for Venstre. Claus Hjort Frederiksen har siddet i Folketinget siden 2005. 

Ellen Trane Nørby
Ellen Trane Nørby 

I slutningen af februar meddelte den tidligere sundheds-, børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby, at hun ikke genopstiller – og hun føjede sig dermed til rækken af Venstre-profiler, der ikke vil være at finde i Folketinget efter næste valg. Ellen Trane Nørby har siddet i Folketinget siden 2005 og har siden valget i 2019 været Venstres børne- og undervisningsordfører. 

Afskeden med Folketinget betyder ikke, at Ellen Trane Nørby er færdig i politik. Hun fortsætter sit arbejde med kommunalpolitik i Sønderborg, hvor hun bor. Hun blev ved efterårets kommunalvalg anden viceborgmester og leder af Venstres byrådsgruppe i kommunen. 

Enhedslisten 

Jakob Sølvhøj
Jakob Sølvhøj

Enhedslistens børne- og uddannelsesordfører, Jakob Sølvhøj, har meddelt, at han ikke er at finde på stemmesedlen til næste folketingsvalg. Efter to valgperioder i Folketinget har han besluttet at indstille sin folketingskarriere. 

I sin tid i Folketinget har fagforeningsmanden Sølvhøj været gruppeformand for Enhedslistens folketingsgruppe fra 2016 til 2020. 

Rune Lund
Rune Lund

Enhedslistens talknusende finansordfører Rune Lund meddelte i maj 2022, at han ikke genopstiller til næste folketingsvalg. Faktisk forlader han Folketinget allerede inden næste folketingsår, fordi han flytter med sin familie til Kenya. Han forventer, at han i midten af juli vil meddele Folketinget, at han udtræder.

Rune Lund har siddet i Folketinget af to omgange. Første gang fra 2005 til 2007 og igen fra 2015. Ud over posten som finansordfører er Rune Lund også erhvervsordfører og skatteordfører for Enhedslisten   

Som følge af Enhedslistens rotationsprincip kan yderligere fire af partiets folketingsmedlemmer ikke genopstille til næste folketingsvalg:

Pernille Skipper
Pernille Skipper

Efter tre valgperioder forlader Pernille Skipper Folketinget ved næste valg. Den tidligere politiske ordfører falder nemlig for Enhedslistens rotationsprincip, som gør, at hun ikke længere må stå på partiets kandidatlister.

I februar 2021 stoppede Pernille Skipper som politisk ordfører for Enhedslisten og afløstes af Mai Villadsen. Pernille Skipper har haft en perlerække af ordførerskaber heriblandt socialordfører, sundhedsordfører og uddannelses- og forskningsordfører. 

Christian Juhl
Christian Juhl

Også Enhedslistens Christian Juhl stopper i folketinget efter de maksimale tre valgperioder. Den tidligere skovarbejder og fagforeningsmand har blandt andet været arktisordfører, tingssekretær og medlem af Folketingets Præsidium - sidstnævnte fra 2016 til 2019.

Eva Flyvholm
Eva Flyvholm

Eva Flyvholm blev valgt til Folketinget i 2015, men efter næste valg er det slut. Fordi hun tidligere har været politisk rådgiver i partiet, falder hun også for rotationsprincippet. 

Eva Flyvholm var blandt andet forsvars- og udenrigsordfører for Enhedslisten, indtil hun gik på barselsorlov i marts 2022. 

Henning Hyllested
Henning Hyllested 

Enhedslistens transport- og turismeordfører Henning Hyllested forlader Folketinget efter næste valg. Han blev valgt til Folketinget i 2011, så det er ikke muligt for ham at genopstille. Inden han blev valgt til Folketinget, var Henning Hyllested havnearbejder i Esbjerg Havn.

Alternativet 

Uffe Elbæk
Uffe Elbæk (løsgænger og medlem af Frie Grønne) 

Medstifter af Frie Grønne og tidligere leder for Alternativet Uffe Elbæk genopstiller ikke ved næste folketingsvalg. Det meddelte han tilbage i 2020. 

”Jeg bliver ved med at være et politisk menneske og politisk engageret i Frie Grønne, men jeg er 66 år nu, og ved næste valg er jeg tæt på 70, så jeg synes at det ville klæde mig at sige ’okay Uffe, nu skal du noget andet,’” lød det fra Elbæk.  

Uffe Elbæk har siddet i Folketinget siden 2011 og fra oktober 2011 til november 2012 var han Danmarks kulturminister. 

I 2013 var Uffe Elbæk med til at stifte Alternativet. Stiftelsen af Alternativet skete to måneder efter, at Uffe Elbæk meldte sig ud af Radikale. Alternativet blev en stor succes ved folketingsvalget i 2015 og fik hele ni mandater i Folketinget.  

Uffe Elbæk meldte sig i marts 2020 ud af partiet efter valget af Josephine Fock som ny leder.

Sambandsflokkurin

Edmund Joensen
Edmund Joensen

Under folketingets afslutningsdebat meddelte det mangeårige færøske folketingsmedlem Edmund Joensen (SP), at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. 

"Jeg har aftjent min politiske værnepligt," lød det fra Joensen.

Edmund Joensen har været medlem af Folketing i snart snart 15 år fordelt over tre perioder. Han er medlem af det liberale færøske parti Sambandsflokkurin, som han også har repræsenteret i Lagtinget i Færøerne.

Løsgængere 

Marie Krarup
Marie Krarup (tidligere DF) 

Tilbage i september 2020 meddelte Dansk Folkepartis markante folketingsmedlem og nationalkonservative profil, at hun ikke genopstiller. Dengang var valget en reaktion på, at hendes daværende parti Dansk Folkeparti valgte at støtte et forslag om rituel omskæring.

I februar 2022 forlod Krarup DF i kølvandet på udnævnelsen af Morten Messerschmidt som ny partiformand.  

"Jeg har meldt mig ud af Dansk Folkeparti med tungt hjerte. Jeg synes virkelig, det er sørgeligt. Det er noget, jeg er virkelig, virkelig ked af, men der er bare ingen anden udvej," sagde hun til Berlingske. 

Bent Bøgsted
Bent Bøgsted (tidligere DF) 

Den tidligere DF’er Bent Bøgsted meddelte i januar, at han ikke genopstiller til næste folketingsvalg. Bent Bøgsted har siddet i Folketinget i mere end 20 år, og han har blandt andet været formand for Beskæftigelsesudvalget fra 2015 til 2019.

Bent Bøgsted siger selv, at han forlader dansk politik for at passe på sit helbred og være mere sammen med sin kone Hanne.  

Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Simon Emil Ammitzbøll-Bille (tidligere LA)

Tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille var med egne ord tættere på udgangen end indgangen på Christiansborg i en længere periode, inden han august 2021 besluttede ikke at genopstille ved næste folketingsvalg.  

Han har indtil videre siddet i Folketinget i mere end 17 år, hvor han har repræsenteret hele fire forskellige partier. I 2019 stillede han op for Liberal Alliance, men kort efter valget meldte han sig ud og stiftede i stedet partiet Fremad sammen med sin tidligere partikollega Christina Egelund. 

Partiets levetid blev dog kort, partiet blev et år senere nedlagt på grund af manglende opbakning. Simon Emil Ammitzbøll-Bille har siden været løsgænger i Folketinget. 

Folketingspolitikere, der allerede har forladt Folketinget 

Nick Hækkerup (S) 

1. maj 2022 meddelte Nick Hækkerup noget overraskende, at han trak sig som justitsminister med øjeblikkelig virkning for at blive direktør i Bryggeriforeningen.  

Det betød samtidig, at han forlod Folketinget og ikke vil være opstillet ved næste folketingsvalg. Nick Hækkerup har siddet i Folketinget siden 2007 og har siden været både forsvarsminister, handels- og europaminister og minister for sundhed og forebyggelse. 

Karsten Lauritzen (V) 

Tilbage i januar 2022 annoncerede Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, at han forlod dansk politik til fordel for et job som branchedirektør i DI Transport. 

Karsten Lauritzen har siddet i Folketinget siden 2007 og har blandt andet været skatteminister fra 2015 til 2019. Men nu har han valgt at prioritere tid til familieliv over en rolle i dansk toppolitik:  

"Jeg har den allerstørste respekt for de af mine dygtige kollegaer, der får familieliv og en karriere i toppolitik til at hænge sammen. Men jeg er kommet frem til, at for mig og min familie passer det ikke sammen at være småbørnsfamilie, have en hustru, som også har en tidskrævende karriere, være bosiddende i København og folkevalgt i det nordjyske," lød det fra Karsten Lauritzen.  

Tommy Ahlers (V) 

I 2018 udnævnte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen noget overraskende iværksætteren Tommy Ahlers til ny uddannelses- og forskningsminister. Knapt tre år senere valgte Ahlers dog at forlade dansk politik for at genoptage sin iværksætterkarriere 

Morten Østergaard (R) 

Radikales tidligere leder, Morten Østergaard, forlod i juni 2021 Folketinget med øjeblikkelig virkning for at blive klimarådgiver i ingeniørvirksomheden cBrain A/S. Otte måneder tidligere måtte Østergaard trække sig som leder for Radikale efter sager om krænkelser mod kvinder, og i november 2020 fik han orlov fra Folketinget. 

Kristian Jensen (V) 

Den tidligere finans-, skatte- og udenrigsminister og næstformand for Venstre Kristian Jensen trådte i marts 2021 ud af Folketinget for at blive Danmarks særlige udsending i FN.

Han nåede kun at arbejde for dansk medlemskab af FN’s sikkerhedsråd i knapt et år, inden han i marts 2022 takkede ja til en stilling som administrerende direktør for brancheorganisationen Green Power Denmark. 

Henrik Sass Larsen (S) 

Efter næsten 20 år som socialdemokratisk folketingsmedlem forlod Henrik Sass Larsen i september 2019 Slotsholmen for at blive direktør for brancheforeningen for virksomhedsinvestorer i Danmark. I juni samme år havde Sass Larsen meddelt, at han var nødt til at trække sig tilbage fra politik på grund af sygdom. 

I løbet af sine 20 år i Folketinget nåede Sass Larsen både at være erhvervs- og vækstminister, politisk ordfører, formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe og statsrevisor. 

Kristian Hegaard (R) 

Den radikale retsordfører Kristian Hegaard forlod i august 2021 dansk politik. Det skete efter, at han efter eget udsagn flere gange har optrådt grænseoverskridende i beruset tilstand. 

Kristian Hegaard blev valgt til folketinget i 2019 og nåede at bære mandatet i to år. I den tid var han næstformand for Folketingets Retsudvalg. Han har også været medlem af byrådet i Fredensborg Kommune fra 2010 til 2021. 

 

Artiklen blev oprindeligt bragt 23. maj. På daværende tidspunkt havde 20 folketingsmedlemmer meddelt, at de ikke genopstiller til næste folketingsvalg, mens syv allerede havde forladt Slotsholmen. Artiklen opdateres løbende. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00