Farvel til Haarder og Jelved: Her er de andre længst siddende folketingsmedlemmer

To af de længst siddende folketingsmedlemmer takker af ved næste folketingsvalg. Men de er ikke alene om at have en lang karriere som folkevalgt bag sig. Få overblik over, hvilke 20 politikere der har siddet i Folketinget i længst tid.

En siger farvel og tak, mens den anden ikke er færdig at søge valg til Folketinget.
En siger farvel og tak, mens den anden ikke er færdig at søge valg til Folketinget.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

To af Folketingets længst siddende medlemmer meddelte i sidste uge, at denne valgperiode bliver deres allersidste på Christiansborg.

Både Bertel Haarder (V) og Marianne Jelved (R) genopstiller ikke til næste valg, og de forlader derfor Slotsholmen efter henholdsvis mere end 40 år og 27 år som folketingsmedlemmer.

Der er dog to andre, som har siddet længere tid i Folketinget end Marianne Jelved, hvoraf den ene vil være at finde på stemmesedlen til næste valg, som senest skal afholdes i 2023. Den andens tid i Folketinget afhænger i stedet af efterårets kommunalvalg.

Og så er det Venstres folketingsgruppe, som råder over størstedelen af de politikere med flest år på bagen.

Få overblikket over de 20 nuværende folketingsmedlemmer, der har den højeste anciennitet, med udgangspunkt i Folketingets egen opgørelse.

Bertel Haarder1. Bertel Haarder, Venstre: 40 år, 8 måneder og 16 dage
Folketingets og Venstres nestor 76-årige Bertel Haarder har længe været indehaver af rekorden som det nuværende længst siddende folketingsmedlem. Det har betydet, at det har været ham, der har ringet det nye folketingsår ind, når Folketinget åbner første tirsdag i oktober.

Men efter næste valg tilfalder den rolle en ny. Efter mere end 40 år som folketingsmedlem har Bertel Haarder nemlig besluttet, at han ikke vil genopstille, som Altinget skrev forleden.

Tiden i Folketinget startede i 1975 og varede i første omgang frem til 1999. Efter folketingsvalget i 2005 vendte Bertel Haarder dog tilbage, og han er blevet lige siden. Sideløbende har han også være minister i regeringer ledet af Poul Schlüter, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen. Det har samtidig givet ham rekorden som den længst siddende minister nogensinde.

Pia Kjærsgaard2. Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti: 37 år, 1 måned og 20 dage
I løbet af sine mere end 37 år i Folketinget har 74-årige Pia Kjærsgaard nået at være partileder for to forskellige partier, hvoraf hun endda har stiftet det ene. Hun startede karrieren i Folketinget i 1984, hvor hun blev valgt for Fremskridtspartiet.

Hun var efterfølgende partiets politiske leder fra 1985 og frem til 1994. I 1995 brød hun med partiet og stiftede Dansk Folkeparti sammen med blandt andre Kristian Thulesen Dahl, som hun har repræsenteret i Folketinget lige siden – og har været formand for indtil 2012.

I 2015 nåede Pia Kjærsgaard en hel særlig milepæl, da hun blev formand for Folketinget. Den post bestred hun frem til juni 2019. Men karrieren er formentlig ikke slut for den tidligere mangeårige partiformand, hun genopstiller nemlig også til næste valg. Det bekræfter hun overfor Altinget.

Eva Kjer Hansen3. Eva Kjer Hansen, Venstre: 30 år, 2 måneder og 13 dage
Hun var 26 år, da hun blev valgt til Folketinget første gang. Siden er det blevet til mere end 30 år som folketingsmedlem for 56-årige Eva Kjer Hansen, der ikke har haft en pause fra Folketinget siden 1990.

Hun har dog samtidig nået at være både medlem af Europa-Parlamentet fra 1994 til 1999 og minister af flere omgange under både Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen. Lige nu bruges en del af hendes tid i Folketinget på at være formand for Europaudvalget.

Men hvorvidt Eva Kjer Hansen er at finde på stemmesedlen til næste folketingsvalg, afhænger af resultatet af efterårets kommunalvalg, hvor hun går efter at blive borgmester i Kolding. Hvis hun vinder den post, bliver det samtidig et farvel til Christiansborg.

Marianne Jelved4. Marianne Jelved, Radikale: 27 år, 4 måneder og 5 dage
Den anden mangeårige markante skikkelse i dansk politik, som takker af ved næste folketingsvalg er 77-årige Marianne Jelved. Hun meddelte i sidste uge, at hun ligesom Bertel Haarder heller ikke vil være at finde på stemmesedlen næste gang danskerne skal vælge folketingsmedlemmer.

Hun har siddet næsten uafbrudt i Folketinget siden 1987, og i løbet af de mere end 27 år er det både blevet til ministerposter og en tjans som partileder. Sidstnævnte var hun i hele 17 år fra 1990 til 2007, hvor Margrethe Vestager tog over.

Marianne Jelved blev minister første gang i 1993, da Socialdemokratiet og Poul Nyrup Rasmussen overtog regeringsmagten fra Poul Schlüter og dannede regering med blandt andet Radikale. Hun har sidenhen også været minister i Helle Thorning-Schmidts regering.

Henrik Dam Kristensen5. Henrik Dam Kristensen, Socialdemokratiet: 26 år, 10 måneder og 7 dage
Folketingets nuværende formand har også en lang karriere som folketingsmedlem bag sig. 64-årige Henrik Dam Kristensen blev valgt til Folketinget første gang i 1990, og det har været hans arbejdsplads lige siden med undtagelse af tre år fra 2004 til 2007.

Efter fire år som folketingsmedlem fik han i 1994 debut som minister i Poul Nyrup Rasmussens regering, og han forblev en del af regeringen helt frem til magtskiftet i 2001. Efter Helle Thorning-Schmidt blev statsminister, fik Henrik Dam Kristen igen en ministerpost.

Efter mere end 26 år i Folketinget regner Socialdemokratiets længst siddende folketingsmedlem fortsat med at genopstille til næste folketingsvalg.

Kristian Thulesen Dahl6. Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti: 26 år, 5 måneder og 29 dage

Hans Christian Schmidt7. Hans Christian Schmidt, Venstre: 26 år, 5 måneder og 9 dage

Lars Løkke Rasmussen7. Lars Løkke Rasmussen, løsgænger (tidligere Venstre): 26 år, 5 måneder og 9 dage

Bjarne Laustsen9. Bjarne Laustsen, Socialdemokratiet: 24 år, 9 måneder og 31 dage

Peter Skaarup10. Peter Skaarup, Dansk Folkeparti: 22 år, 11 måneder og 19 dage

Kristian Jensen11. Kristian Jensen, Venstre: 22 år, 10 måneder og 27 dage

Ulla Tørnæs12. Ulla Tørnæs, Venstre: 21 år, 6 måneder og 6 dage

Lars Christian Lilleholt13. Lars Christian Lilleholt, Venstre: 19 år, 4 måneder og 22 dage

Bent Bøgsted14. Bent Bøgsted, Dansk Folkeparti: 19 år, 3 måneder og 10 dage

Morten Bødskov14. Morten Bødskov, Socialdemokratiet: 19 år, 3 måneder og 10 dage

Inger Støjberg16. Inger Støjberg, løsgænger (tidligere Venstre): 19 år, 3 måneder og 10 dage

Mette Frederiksen17. Mette Frederiksen, Socialdemokratiet: 19 år, 2 måneder og 17 dage

Troels Lund Poulsen18. Troels Lund Poulsen, Venstre: 18 år, 11 måneder og 17 dage

Erling Bonnesen19. Erling Bonnesen, Venstre: 16 år, 4 måneder og 23 dage

Hans Kristian Skibby20. Hans Kristian Skibby, Dansk Folkeparti: 16 år, 2 måneder og 7 dage

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00