S-splid om Europaudvalgets fremtid

REFORM: Nedlæg Folketingets Europaudvalg og lad i stedet de andre fagudvalg stå for EU-arbejdet. Det mener S-parlamentariker Ole Christensen. Det afviser hans eget parti på Christiansborg dog blankt.

Ole Christensen har siddet i Europa-Parlamentet for socialdemokraterne siden 2004. Han mener, der skal radikale ændringer til, hvis politikerne på Christiansborg skal involveres mere i EU-politikken. 
Ole Christensen har siddet i Europa-Parlamentet for socialdemokraterne siden 2004. Han mener, der skal radikale ændringer til, hvis politikerne på Christiansborg skal involveres mere i EU-politikken. 
Michael HjøllundPer Bang Thomsen

Europaudvalget rolle som Folketingets EU-vagthund står ikke til at redde. Derfor bør det nedlægges.

Det mener Ole Christensen, der er socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet.

Han foreslår at flytte Europaudvalgets arbejdsopgaver ud i Folketingets fagudvalg.

Det vil betyde, at det fremover er fødevareudvalget, miljøudvalget, eller et af de mange andre fagudvalg, der skal give ministrene mandat til at forhandle en sag i Bruxelles. I dag er det alene Europaudvalget, der varetager den opgave.

Det forringer beslutningsprocessen, og det kvæler debatten om EU-lovgivningen og medvirker til, at mange folketingspolitikere ikke har hånd-i-hanke med EU-lovgivningen

Ole Christensen (S)
Europaparlamentariker

Ifølge Ole Christensen har medlemmerne af Europaudvalget i dag ikke ”en jordisk chance” for at sætte sig ind i al den EU-lovgivning, der strømmer fra Bruxelles til København.

”Det forringer beslutningsprocessen, og det kvæler debatten om EU-lovgivningen og medvirker til, at mange folketingspolitikere ikke har hånd-i-hanke med EU-lovgivningen,” skriver Ole Christensen i et debatindlæg på Altinget.

S: Brug for Europaudvalget
Meldingen kommer, efter der i den seneste tid har været debat om, hvordan man styrker folketingspolitikernes engagement i EU-politikken. 

Men S-parlamentarikerens forslag får dog ingen støtte fra Socialdemokraternes EU-ordfører, Morgen Bødskov.

”Den endelige mandatgivning bør ligge i Europaudvalget. Ud over at behandle de konkrete sager, er der jo også ofte tale om, at man har et bredere forhandlingsperspektiv, som skal med i overvejelserne,” siger han.

Heller ikke Eva Kjer Hansen (V), formand for Europaudvalget, ønsker at nedlægge Europaudvalget.

”Der kan være forskellige situationer, hvor medlemmer af fagudvalgene ser mere på deres enkeltområde og dets interesser, end man ser på helheden. Derfor er vi nødt til at sikre, at der sker en koordinering. Det gør vi gennem Europaudvalget,” siger Eva Kjer Hansen.

Men det argument holder ikke, mener Ole Christensen.

”Det er lidt et letkøbt argument. Det er jo begrænset, hvad man kan bruge koordinationen til, når arbejdet generelt bliver så overfladisk, som det er tilfældet i dag,” siger S-parlamentarikeren.

Læs hele artiklen på Altinget: eu. Kræver abonnement.

Få et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)









0:000:00