Slaget om europæiske landes voksende statsgæld er på vej

Skal EU-landenes økonomier strammes op igen efter pandemien, eller er det at kvæle sydeuropæerne? Niels Fuglsang (S) og Morten Løkkegaard (V) diskuterer reform af EU’s budgetpagt i podcasten, som også belyser Europas reaktion på virusvarianten Omikron. 

Græsk euromønt: Grækenlands statsgæld svarer til over 200 procent af landets BNP. EU-reglernes loft er normalt 60 procent.
Græsk euromønt: Grækenlands statsgæld svarer til over 200 procent af landets BNP. EU-reglernes loft er normalt 60 procent.Foto: Tony Gentile/Reuters/Ritzau Scanpix

Selv om hans egen partileder, statsminister Mette Frederiksen, som regel er at finde i EU’s spareklub, så advarer socialdemokraten Niels Fuglsang imod at ”kvæle” de sydeuropæiske økonomier i kølvandet på pandemien.

”Man bliver nødt til at have et blik for, at når der er en økonomisk krise, så løser man den ikke ved bare at spare på de offentlige budgetter,” siger europaparlamentarikeren Fuglsang i ugens udgave af Altingets europæiske podcast.

Covid-krisen lammede de europæiske økonomier i en sådan grad, at EU sidste år suspenderede europagtens krav om stramme offentlige finanser indtil 2023.

Nu er spørgsmålet så, hvorvidt de samme regler til den tid skal genindføres, eller om de mest forgældede lande skal have lov til at fortsætte med at bruge penge for at få gang i væksten igen.

Allerede sidste år var statsgælden i lande som Frankrig og Spanien ifølge Eurostat nået op på henholdsvis 115 procent og 120 procent af BNP, selv om reglerne i den såkaldte Vækst- og Stabilitetspagt lægger loft over gælden ved 60 procent af BNP.

Portugal nåede i løbet af 2020 op på 135 procent, mens Italien lå på 155 procent og Grækenland passerede 200 procent af landets eget BNP.

”Det er utrolig farligt,” siger Venstres delegationsleder i Europa-Parlamentet, Morten Løkkegaard.

Han betragter det som en ”glidebane” at give landene mere tid til at nedbringe deres gæld eller undtage grønne investeringer fra reglerne, sådan som Niels Fuglsang blandt andet taler for.

Du kan høre de to debattere et af EU’s sværeste spørgsmål lige nu i ugens udsendelse fra Bruxelles, hvor vi også analyserer den seneste udvikling i Europas politiske reaktioner på covid-krisen.

Podcastvært Thomas Lauritzen fortæller om sin egen netop overståede oplevelse med sygdommen, og sammen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen ser han på virusvarianten Omikrons ankomst til Europa.

De to diskuterer også det voksende politiske krav i flere lande om obligatorisk vaccination, som var tabu for bare få måneder siden.

”Det er en diskussion, vi bliver nødt til at have nu,” siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

 

 

Foto:
Udsendelsen er blevet til med støtte fra Europa-Nævnet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00