Socialdemokratiet laver lille navneændring

HAMSKIFTE: Liste A vil ikke længere bruge betegnelsen "Socialdemokraterne".

Foto: Henning Bagger/Scabpix
Lasse Lange Erik Holstein

AALBORG: Det parti, der i disse dage holder kongres i Aalborg, hedder ikke længere Socialdemokraterne.

Fremover vil Mette Frederiksens parti, Anker Jørgensens parti og Thorvald Staunings parti således alene bruge partinavnet Socialdemokratiet.

Det skriver Ritzau.

Det lille skifte fra kraterne til kratiet, der også omtales i partisekretær Jan Juul Christensens organisatoriske beretning, kommer efter halvandet årti, hvor liste A på hjemmeside, i tryksager, på bannere og i andre officielle sammenhænge har kaldt sig Socialdemokraterne, og det har været ventet i et stykke tid. Formand Mette Frederiksen har således længe foretrukket kratiet frem for kraterne og har brugt denne betegnelse i flæng.

Skiftet fra Socialdemokratiet til Socialdemokraterne blev vedtaget i 2002 i daværende partiformand Poul Nyrup Rasmussen formandsefterår.

Ifølge Berlingske Tidende skulle skiftet fra kratiet til kraterne dengang signalere mindre system og mere menneske.

Selv om partiet i næsten 14 år har kaldt sig Socialdemokraterne, er navneskiftet aldrig blevet nedfæstet i partiets love, hvor navnet Socialdemokratiet er blevet fastholdt som navn.

På samme måde er skiftet tilbage til det gamle navn, Socialdemokratiet, endnu ikke slået fuldt igennem. Partiets logo, primære hjemmeside og sociale medie-konti er således blevet ændret, og på den igangværende kongres i Aalborg er hamskiftet slået igennem på bannere, kongresmateriale og talerstol. Organisatoriske og lokale hjemmesider bærer således fortsat kraterne-navnet i udstrakt grad, og da partiformand Mette Frederiksens politiske beretning fredag blev omdelt til pressen i trykt form, havde der da også indsneget sig et Socialdemokraterne-logo i brevhovedet på samtlige beretningens 13 sider.

Det seneste navneskifte er bare det sidste i en række ændringer. Partiet kan således datere sin historie tilbage til 1871, hvor den første inkarnation bar navnet Den Internationale Arbejderforening for Danmark. Syv år senere, i 1878, da parti og fagbevægelse deltes i to, fik partiet navnet Socialdemokratisk Forbund. I 1965 kom Socialdemokratiet i Danmark så til som det officielle partinavn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion