Vælgernes dom: Børnene skal blive på Sjælsmark

MÅLING: Seks ud af ti mener ikke, at børnefamilier skal have lov at bo uden for Udrejsecenter Sjælsmark. Holdningen går igen hos både borgerlige vælgere samt S- og SF-støtter.

Et flertal af danskerne mener, at Christiansborg bør fastholde kursen og lade børnefamilier blive boende på Sjælsmark. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix).
Et flertal af danskerne mener, at Christiansborg bør fastholde kursen og lade børnefamilier blive boende på Sjælsmark. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Børnenes kår på Sjælsmark har været et særdeles omdiskuteret emne i den danske værdidebat i det seneste år, og ifølge Røde Kors opfylder mindst seks ud af ti børn på centeret kriterierne for en psykiatrisk diagnose.

Men en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget, viser, at flertallet af danskerne bakker op om den overordnede kurs fra Christiansborg.

Børnefamilierne skal blive på Sjælsmark, mener seks ud af ti vælgere.

Kun hver femte mener, at afviste asylansøgere med børn skal have lov til at bo uden for Sjælsmark.

Fakta
Forholdene på Sjælsmark i tal: 
Altinget har siden januar afdækket forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, hvor der per 3. december 2018 var 294 beboere. Historierne om Sjælsmark har vist, at: 
- Hørsholm Kommune i 2018 brugte mere end 1.350 timer på at behandle sager om børns mistrivsel på Udrejsecenter Sjælsmark mod 300 timer i 2017. De 1.350 timer svarer til, at sagerne samlet set beskæftiger et årsværk i forvaltningen i Hørsholm Kommune. 
- Antallet af underretninger om børn var ved en optælling 27. maj oppe på 111. Ved udgangen af januar var tallet 56.
- Der er foretaget i alt 147 indberetninger fra udrejsecentret til Udlændingestyrelsen i perioden fra december 2016 til og med marts 2019.
- Der bor 141 børn på Sjælsmark (tal opgjort 27. maj 2019)
 
Fakta fra Udlændingestyrelsen og Hørsholm Kommune.

Langt størstedelen af befolkningen afviser dermed et af de centrale Sjælsmark-krav, som venstrefløjen har stillet Socialdemokratiet, hvis magten skifter efter folketingsvalget.

”Forholdene er slet ikke egnede til børn, som det ser ud lige nu. SF så helst, at børnene kom helt ud af Sjælsmark,” har SF-formand Pia Olsen Dyhr eksempelvis udtalt til Altinget.

Det vil være et regulært løftebrud, hvis Mette Frederiksen overtræder den røde linje og giver de afviste asylansøgere lov til at bosætte sig uden for centret.

Erik Holstein, Altingets politiske kommentator

Også Radikale ønsker, at børnefamilier skal have lov til at bo uden for centeret.

Et ønske, som Socialdemokratiet hidtil har afvist.

SF-vælgere er splittede
Ifølge målingen er det især socialdemokratiske og borgerlige vælgere, som afviser at lempe på reglerne for Sjælsmarks børnefamilier.

Seks ud af ti socialdemokratiske vælgere mener, at børnene skal blive på udrejsecenteret, mens ni ud af ti DF-vælgere er af samme overbevisning.

Men også venstrefløjens vælgere er splittede på området, viser målingen.

40 procent af SF’s vælgere går direkte imod partilinjen og kræver, at de afviste børnefamilier bor på centeret.

Det samme mener næsten hver tredje Enhedslisten-vælger og hver fjerde vælger, som agter at stemme på Radikale eller Alternativet.

Varmt valgkampsemne
Debatten om børnenes forhold på Sjælsmark blussede for alvor op, da en far til et barn på udrejsecenteret offentliggjorde en video af en femårig dreng, der bliver nægtet broccoli og kartofler i cafeteriet på centeret.

Sagen har fået Radikale til at gå ultimativt til værks over for Socialdemokratiet, og det har gjort Sjælsmark til et varmt valgkampsemne.

”Jeg kan ikke forestille mig, at vi kan støtte en regering, der ikke markant vil forbedre forholdene for børnene på Sjælsmark,” siger integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen.

Socialdemokratiet åbnede i sidste uge op for at forbedre vilkårene på Sjælsmark på fire områder.

Det skal være muligt for familierne at spise på værelserne frem for kantinen, børnene skal ikke bruges som tolke, vuggestuetilbuddet skal gælde alle børn, og så vil man se på børnenes skolegang.

Partiet åbnede til gengæld ikke op for at lade børnefamilier bosætte sig uden for centeret.

Utænkeligt løftebrud
Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, kalder det utænkeligt, at Socialdemokratiet går planken ud og imødekommer SF og Radikale på flyttekravet.

”S vil ikke lade de afviste asylansøgere flytte ud fra Sjælsmark, fordi det kan se som en belønning af, at de nægter at rejse ud af landet,” siger Erik Holstein.

Ifølge ham er børnefamiliernes ophold på Sjælsmark en streg i sandet, som Mette Frederiksen ikke kan tillade sig at overtræde, hvis troværdigheden på udlændingeområdet skal bevares.

"Det vil være et regulært løftebrud, hvis Mette Frederiksen overtræder den røde linje og giver de afviste asylansøgere lov til at bosætte sig uden for centret og leve som alle andre. Det vil også ødelægge forholdet til DF. Så det kommer ikke til at ske."

Dyk ned i tallene fra målingen her.

NB: I en tidligere version af artiklen stod, at 41 procent af SF's vælgere gerne så, at børnefamilierne blev på Sjælsmark. Det er nu rettet til det rigtige tal, som er 40 procent.

Dokumentation

Udrejsecenter Sjælsmark
Beslutningen om at gøre den gamle Sjælsmark Kaserne i Hørsholm Kommune til et udrejsecenter for afviste asylansøgere blev præsenteret i 2013.

Dengang sad Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF i regering, og året inden havde den sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance lavet en asylaftale. Centeret skulle få flere til at rejse hjem.

I 2015 slog Sjælsmark dørene op, og samme år fik Danmark en ny regering dannet af Venstre, Liberal Alliance og Konservative.

Det var oprindeligt ikke meningen, at der skulle flytte børn eller børnefamilier ind på udrejsecenteret, men det blev der lavet om på, og også børnefamilier begyndte at flytte ind.

Kritik af vilkårene for børn
Debatten om børnenes forhold på udrejsecentret er efterfølgende blusset op, efter at en far til et barn på udrejsecenteret offentliggjorde en video af en femårig dreng, der bliver nægtet broccoli og kartofler i cafeteriet på Sjælsmark.

I december 2018 karakteriserede ombudsmanden forholdene for børnene som en hverdag plaget af uro, ensomhed og uoverskuelighed.

På baggrund af en række uanmeldte besøg på Sjælsmark konkluderede han, at forholdene "vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse".

Ombudsmanden pegede på, at børnenes spiseforhold og fritidsaktiviteter burde forbedres.

Politisk slagmark
Forholdene på Sjælsmark har været til heftig debat blandt Folketingets partier. Både SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet har gjort det klart, at de har svært ved at forestille sig at støtte en S-ledet regering, der ikke sikrer forbedringer af forholdene. 

Socialdemokratiet har gjort det klart, at de er klar til at se på forbedringer af forholdene i form af at lade familierne lave deres egen mad. 

Også blandt de borgerlige partier har både Liberal Alliance og Konservative under valgkampen givet udtryk for, at de er klar til at forbedre forholdene ved at lade familierne lave deres egen mad.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen gav 18. maj i Aftenshowet udtryk for, at han er klar til at tale med de andre partier om muligheden for at tillade madlavning. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har senere afvist over for Jyllands-Posten at ændre på madlavningsreglerne. DF vil heller ikke ændre på reglerne. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)









0:000:00