Vælgernes dom: Børnene skal blive på Sjælsmark

MÅLING: Seks ud af ti mener ikke, at børnefamilier skal have lov at bo uden for Udrejsecenter Sjælsmark. Holdningen går igen hos både borgerlige vælgere samt S- og SF-støtter.

Børnenes kår på Sjælsmark har været et særdeles omdiskuteret emne i den danske værdidebat i det seneste år, og ifølge Røde Kors opfylder mindst seks ud af ti børn på centeret kriterierne for en psykiatrisk diagnose.

Men en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget, viser, at flertallet af danskerne bakker op om den overordnede kurs fra Christiansborg.

Børnefamilierne skal blive på Sjælsmark, mener seks ud af ti vælgere.

Kun hver femte mener, at afviste asylansøgere med børn skal have lov til at bo uden for Sjælsmark.

Langt størstedelen af befolkningen afviser dermed et af de centrale Sjælsmark-krav, som venstrefløjen har stillet Socialdemokratiet, hvis magten skifter efter folketingsvalget.

”Forholdene er slet ikke egnede til børn, som det ser ud lige nu. SF så helst, at børnene kom helt ud af Sjælsmark,” har SF-formand Pia Olsen Dyhr eksempelvis udtalt til Altinget.

Også Radikale ønsker, at børnefamilier skal have lov til at bo uden for centeret.

Et ønske, som Socialdemokratiet hidtil har afvist.

SF-vælgere er splittede
Ifølge målingen er det især socialdemokratiske og borgerlige vælgere, som afviser at lempe på reglerne for Sjælsmarks børnefamilier.

Seks ud af ti socialdemokratiske vælgere mener, at børnene skal blive på udrejsecenteret, mens ni ud af ti DF-vælgere er af samme overbevisning.

Men også venstrefløjens vælgere er splittede på området, viser målingen.

40 procent af SF’s vælgere går direkte imod partilinjen og kræver, at de afviste børnefamilier bor på centeret.

Det samme mener næsten hver tredje Enhedslisten-vælger og hver fjerde vælger, som agter at stemme på Radikale eller Alternativet.

Varmt valgkampsemne
Debatten om børnenes forhold på Sjælsmark blussede for alvor op, da en far til et barn på udrejsecenteret offentliggjorde en video af en femårig dreng, der bliver nægtet broccoli og kartofler i cafeteriet på centeret.

Sagen har fået Radikale til at gå ultimativt til værks over for Socialdemokratiet, og det har gjort Sjælsmark til et varmt valgkampsemne.

”Jeg kan ikke forestille mig, at vi kan støtte en regering, der ikke markant vil forbedre forholdene for børnene på Sjælsmark,” siger integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen.

Socialdemokratiet åbnede i sidste uge op for at forbedre vilkårene på Sjælsmark på fire områder.

Det skal være muligt for familierne at spise på værelserne frem for kantinen, børnene skal ikke bruges som tolke, vuggestuetilbuddet skal gælde alle børn, og så vil man se på børnenes skolegang.

Partiet åbnede til gengæld ikke op for at lade børnefamilier bosætte sig uden for centeret.

Utænkeligt løftebrud
Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, kalder det utænkeligt, at Socialdemokratiet går planken ud og imødekommer SF og Radikale på flyttekravet.

”S vil ikke lade de afviste asylansøgere flytte ud fra Sjælsmark, fordi det kan se som en belønning af, at de nægter at rejse ud af landet,” siger Erik Holstein.

Ifølge ham er børnefamiliernes ophold på Sjælsmark en streg i sandet, som Mette Frederiksen ikke kan tillade sig at overtræde, hvis troværdigheden på udlændingeområdet skal bevares.

"Det vil være et regulært løftebrud, hvis Mette Frederiksen overtræder den røde linje og giver de afviste asylansøgere lov til at bosætte sig uden for centret og leve som alle andre. Det vil også ødelægge forholdet til DF. Så det kommer ikke til at ske."

Dyk ned i tallene fra målingen her.

NB: I en tidligere version af artiklen stod, at 41 procent af SF's vælgere gerne så, at børnefamilierne blev på Sjælsmark. Det er nu rettet til det rigtige tal, som er 40 procent.

Forrige artikel Mandatprognose: Hvem bliver valgt for Socialdemokratiet? Mandatprognose: Hvem bliver valgt for Socialdemokratiet? Næste artikel S præsenterer plan for indsats mod madspild S præsenterer plan for indsats mod madspild