Røde Kors har undersøgt børnene på Sjælsmark: Mindst 6 ud af 10 kan opfylde kriterierne for en psykiatrisk diagnose

ASYLANSØGERE: Der er "massiv mistrivsel" blandt børnene på Udrejsecenter Sjælsmark, siger generalsekretær Anders Ladekarl. To psykologer har undersøgt 56 børn. Mindst 6 ud af 10 har alvorlige symptomer på mistrivsel, og det risikerer at blive kronisk, siger de.

Foto: Røde Kors (forside fra rapporten)
Kristine Korsgaard

Med en ny rapport, der dokumenterer alvorlig og udbredt mistrivsel blandt børn af afviste asylansøgere på Udrejsecenter Sjælsmark, forsøger Røde Kors nu at råbe politikerne op.

"Som asyloperatør er det vores opgave at give disse mennesker tryghed og værdighed, imens de venter på at få deres asylsag afgjort af de danske myndigheder. Derfor er vi også nødt til at bede politikerne om at kigge på, om de kan forbedre forholdene for børnene," siger generalsekretær Anders Ladekarl i en pressemeddelelse.

Røde Kors står for sundhedsklinik og visse tilbud for børnene, hvis forældre er afviste asylansøgere, der nægter at forlade Danmark. Organisationen fører også tilsyn med børnene på centeret, og nu har to psykologer screenet 56 af børnene.

Konkrete anbefalinger til politikerne
Blandt konklusionerne er, at 61 procent af børnene sandsynligvis vil opfylde kriterierne for en psykiatrisk diagnose, mens yderligere 11 procent muligvis kan opfylde dem, hvis de bliver udredt. Kun for 20 procent af børnene er det usandsynligt, at de vil få en diagnose, "men det er ikke ensbetydende med, at de er i trivsel", står der i rapporten, som er offentliggjort fredag.

”Der er grund til alvorlig bekymring for børnenes trivsel og udvikling. Vi ser mistrivsel i en grad, så der er reel risiko for, at børnene stagnerer i deres udvikling, og at deres aktuelle symptomer bliver kroniske," siger den ene af psykologerne, Rie Bornfeld.

I rapporten kommer Røde Kors med en række anbefalinger til, hvordan man kan forbedre børnenes vilkår en lille smule, mens de er på udrejsecenteret.

"Den her rapport er et led i vores pres på politikerne," siger Anders Ladekarl til TV 2 News.

Han kalder niveauet af mistrivsel for "chokerende" og hæfter sig særligt ved, at børnene – som typisk er flygtninge – får det værre af at opholde sig i Danmark. Psykologerne konkluderer, at risikoen for psykiske lidelser blandt børnene på Sjælsmark er dobbelt så høj som blandt flygtningebørn, der netop er kommet til Danmark.

"De havde det slemt, da de kom. Nu har det dobbelt så slemt," siger Anders Ladekarl til TV 2 News.

Ved ikke, hvordan det virker på asyltallet
Argumenterne for at lade familierne bo på udrejsecenteret under stramme forhold har primært været, at det er urimeligt, hvis man får bedre forhold af at nægte at rejse ud af landet. Og at forholdene på centeret kan få folk til at rejse hjem - og måske afholde andre fra overhovedet at søge asyl i Danmark.

Hverken regeringen eller kritikerne af centeret kan dog dokumentere, hvad det kan tænkes at betyde for asyltallet, hvis man lader familierne bo under bedre forhold. Det beskrev Altinget torsdag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00