Debat

FOLA: Børnene trives selvfølgelig med høj normering og små gruppestørrelser

DEBAT: Corona har altså lært os, at det gør en forskel, når der i dagtilbuddene er fokus på hygiejne og gruppestørrelser. Derfor skal vi have minimumsnormeringer før 2025 og bevare den høje hygiejne, skriver FOLA's formand. 

Vi kan i FOLA se en tendens til, at mange forældre fortæller os, at deres børn stortrives i deres dag- og fritidstilbud, fordi der er flere voksne per barn, skriver FOLA's formand. 
Vi kan i FOLA se en tendens til, at mange forældre fortæller os, at deres børn stortrives i deres dag- og fritidstilbud, fordi der er flere voksne per barn, skriver FOLA's formand. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Signe Nielsen
Formand, FOLA

Forskningen har påpeget det i mange år, lige siden Karolinska Institutet i slutningen af 70'erne lavede deres undersøgelse af, hvordan gruppestørrelser og antallet af uddannet personale havde indflydelse på børns trivsel og udvikling.

Men nu kan vi i FOLA også se en tendens til, at mange forældre fortæller os, at deres børn stortrives i deres dag- og fritidstilbud lige nu.

Det gør de, fordi de møder ind til kendte voksne næsten hver dag, de er i små grupper, som er overskuelige og sikrer, at alle kan være med i legen. Men alt dette kan desværre kun lade sig gøre, fordi en stor gruppe forældre, holder deres børn hjemme, og fordi der er tilført mere personale.

Nej, vi skal ikke vaske hænder, til de bløder, men fokus på at vaske hænder, når du kommer, inden du spiser, og når du går, har stor betydning for mængden af sygdom for både børn og voksne.

Signe Nielsen
Formand, FOLA

Det koster også, for næsten ingen kan arbejde med to børn under tre år hjemme. Derfor skal regeringen og kommunerne fremrykke investeringerne, så vores børn også efter corona oplever en højere trivsel og udvikling.

Bedre hygiejne og rengøring
En anden interessant ting ved Corona er, at der er afsat tid til rigtig god hygiejne. Nej, vi skal ikke vaske hænder, til de bløder, men fokus på at vaske hænder, når du kommer, inden du spiser, og når du går, har stor betydning for mængden af sygdom for både børn og voksne.

Under coronakrisen bliver der gjort rent to gange i døgnet – nogle steder flere gange – og børnene oplever, at der kommer en rengøringsdame ind mens de er der.

Selv SFO'ens toiletter lugter ikke af tis, når man henter. Inden corona sparede kommunerne årligt på rengøringen.

Først gik vi fra de våde klude til tørrengøring (mikrofiberklude), så røg den årlige hovedrengøring på mange institutioner. Hvad nedskæringen har betydet for hygiejne og sygdom ved vi ikke, men der har sjældent været så få sygemeldinger på forkølelse eller influenza.

Den ekstra rengøring koster eksempelvis i Aarhus 1,5 millioner ekstra om ugen.

De penge til ekstra rengøring skal fortsætte lang tid endnu og også gerne efter corona. Vi taler om, at der gøres rent to gange om dagen, vaskes hænder lidt oftere, og så kan vi måske nedbringe antallet af sygedage i samfundet til gavn for alle.

Det gode forældresamarbejde
I FOLA hører vi også fra forældre, som påpeger, at der nu er tid til en samtale med det pædagogiske personale om, hvordan børnenes dag er gået. Det er altafgørende for børns tryghed, at de oplever et samarbejde mellem hjem og dagtilbud.

Under coronakrisen har flere forældre oplevet, at én til én-tiden mellem barn, pædagog og forældre har givet rigtig god tid til spørgsmål som: Hvordan har din dag været? Og hvad har I lavet i dag?

Læs også

Det er noget, som ellers kan være svært at finde tid til i en presset hverdag. Alt forskning peger på, at et godt forældresamarbejde også giver en langt højere trivsel og udvikling hos børnene. 

Corona har altså lært os, at det gør en forskel, når der i dagtilbuddene er fokus på hygiejne og gruppestørrelser. Det betyder noget for børnene, når de får en tættere kontakt til de voksne, så er deres udvikling og trivsel højere.

Derfor skal vi have minimumsnormeringer før 2025 og bevare den høje hygiejne og rengøringsstandard.

Dokumentation

Temadebat: Hvor efterlader coronakrisen dagtilbuddene? 

Coronakrise betyder nye forhold i landets dagtilbud med skrappe krav til afstand, udendørsleg, mindre børnegrupper og ekstra rengøring. Myndighedernes anbefalinger har skullet skræddersys til hverdagen på legepladsen og på blå og rød stue.   

Hvilken læring har det tumultariske forløb affødt? Hvilke udfordringer er blot blevet tydeligere under coronakrisen og kræver fortsat handling? Og hvor efterlader coronakrisen dagtilbuddene?   
Det giver centrale aktører deres bud på i de kommende uger på Altinget Børn.

Her er aktørerne:    
  • Christina Haandbæk Schmidt, lektor, UCL
  • Elisa Rimpler, formand, BUPL 
  • Grete Kragh Müeller, lektor, DPU 
  • Kim Henriksen, sektorformand, pædagogisk sektor, FOA 
  • Peter Grevsen, formand, DLO 
  • Signe Nielsen, formand, FOLA 
  • Stine Kart Skytte, daginstitutionsleder, Regnbuen, Brønshøj 
  • Tanja Miller, docent, professionshøjskolen UCN 
  • Torben Elsig-Pedersen (R), formand, børne- og familieudvalget, Vejle. 

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.    

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.    

Debatindlæg kan sendes til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Nielsen

Formand, Fola
cand.scient adm. (Roskilde Uni. 2008)

0:000:00