Alex Ahrendtsen: Lad os indføre lokale folkeafstemninger om arkitektur

DEBAT: Hvis man nu bad borgerne tage stilling til en given bygning, kunne der udspille sig en debat for og imod, og i løbet af denne demokratiske samtale ville både byråd, bygherrer og borgere blive klogere, skriver Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti.

Af Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører

Danmark bryster sig ofte af sit folkestyre. Derfor kan det undre, at vi har et så elitært syn på arkitektur i det offentlige rum.

Her vil man ofte overlade beslutninger, der har vidtrækkende følger for byer og borgere, til en lille sluttet kreds. Det ville faktisk være en god ide at afholde lokale folkeafstemninger om både skulpturer og arkitektur ude i kommunerne og boligforeningerne, fordi det ville inddrage og oplyse borgerne.

Selv boligforeningerne, der bygger på medbestemmelse og beboerdemokrati, er ekstremt lukkede og elitære, når det kommer til kultur. Det er ofte en lille socialdemokratisk junta i toppen af boligforeningerne, som hen over hovederne på beboerne har besluttet sig for at opstille en eller anden mærkelig himstregims, som af uransalige årsager er havnet i kategorien kunst.

Det er ikke længe siden, at Kristian von Hornsleth fik opstillet sin skulptur i Ballerup-bydelen Hede-Magleparken. Borgerne blev ikke spurgt, og det førte til en masse misforståelser. Skulpturens grundtanke var jo egentlig god. Von Hornsleth ville fortælle, at der skulle kærlighed til, men knojernet med hjerterne blev ikke opfattet sådan.

Hvis man nu havde bedt borgerne om at stemme om den, så ville der have været en samtale og en debat inden. Beboerne ville være blevet klogere på den, og kunstneren kunne have forklaret sig.

Folkeafstemninger gør folk klogere
På samme vis ser man tit, at byråd gennem en arkitekturkomité beslutter sig for nye bygninger, der skænder historiske bymiljøer, alene fordi bygningen er moderne og har en medfølgende arkitekturpoetisk tekst, som ingen alligevel forstår.

Hvis man nu bad borgerne tage stilling til den bygning, som komitéen havde udvalgt, så kunne der udspille sig en debat for og imod, og i løbet af denne demokratiske samtale ville både byråd, bygherrer og borgere blive klogere. Når beslutningen først er taget og bygningen opført, er det jo for sent.

Man ved fra Schweiz og Slesvig-Holsten, at folkeafstemninger både oplyser og danner. Folk bliver simpelthen klogere, når de kan tage stilling gennem en afstemning. I Danmark har vi ikke helt forladt feudalindstillingen. Her hersker herremandsmentaliteten endnu. Især anført af enevældige socialdemokratiske bykonger, kulturradikale pinger og forblændede venstrefolk.

Den bedste og mest effektive måde at inddrage folk på, når det drejer sig om arkitektur, er gennem lokale folkeafstemninger. Og tro mig. Det er noget, som borgerne går meget op i. De ville elske at blive hørt.

Forrige artikel Socialdemokratiet: Vi skal sammen sætte fokus på den danske arkitektur Socialdemokratiet: Vi skal sammen sætte fokus på den danske arkitektur Næste artikel Ledende energiaktører: Energieffektivisering skal med i kommende energiaftale Ledende energiaktører: Energieffektivisering skal med i kommende energiaftale
Ny debat: Har byggeriet tabt kampen om den grønne omstilling?

Ny debat: Har byggeriet tabt kampen om den grønne omstilling?

NY DEBAT: Skal energieffektiviseringer lægges på hylden, hvis vi alligevel skal fokusere på omstilling til grønne energikilder? Har byggeriet tabt kampen om den grønne omstilling? Det spørger Altinget By og Bolig om i denne nye temadebat.