Debat

BL: Vi taler mere om at bygge almene boliger, end vi bygger dem

Vi ér i gang med at etablere den blandede by i København. Men sandheden er, at det går alt, alt for langsomt. Forhåbentligt er regeringens kommende boligudspil en del af løsningen, skriver Solveig Råberg Tingey fra BL.

Der kan med fordel fra start etableres konsortier, hvor private og almene aktører går sammen for at planlægge område som et samlet hele, skriver Solveig Råberg Tingey.
Der kan med fordel fra start etableres konsortier, hvor private og almene aktører går sammen for at planlægge område som et samlet hele, skriver Solveig Råberg Tingey.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Solveig Råberg Tingey
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den danske model på boligmarkedet har igennem de seneste ti år vakt opsigt og interesse i store dele af verden.

Dét med, at en femtedel af boligmassen er opført og ejet af foreninger og drives som nonprofitforetagender, kigges der på med lige dele beundring og forundring.

Utallige delegationer fra især asiatiske og europæiske lande har været på besøg, og når vi lige skal "toppe" rundvisningen i et udsnit af de almene boliger i hovedstaden, så tager vores gæster på Nobelholmen i Sydhavnen eller til Orienten i Nordhavn, hvor betaligelige, nye almene boliger ligger klos op ad bygninger, der rummer nogle af Danmarks absolut dyreste ejerlejligheder.

Snart vil vi også kunne tage dem på Papirøen og se på blandt andet almene studieboliger og et boligfællesskab lige ved Amalienborg og Operaen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) berettede i sin åbningstale tirsdag i Folketinget, at der skal bygges over 20.000 nye almene familieboliger i de større byer. Det giver anledning til optimisme

Solveig Råberg Tingey
Vicedirektør, BL – Danmarks Almene Boliger

Vi kan tilmed fortælle vores udenlandske gæster, at der i dansk politik er relativ bred opbakning til, at almene boliger er en vigtig del af løsningen i forhold til at sikre København som en blandet by, hvor også folk med ikke så høje indtægter har en chance for at finde en bolig, som de kan betale.

Er nødt til at skuffe
Vi fortæller om planlovens mulighed for at sikre op til 25 procent almene boliger i nye byområder, som netop har været med til at sikre almene boliger også på de mest attraktive steder i København. Det udløser internationale, anerkendende nik.

Og det er jo rigtigt fint, men... Hvordan går det egentlig med at realisere nye almene boliger? Det er her, hvor vi desværre må skuffe med, at så godt går det heller ikke med den danske model i Danmarks hovedstad.

I hvert fald ikke, når det drejer sig om at etablere nye, almene boliger i byen. Bolig- og Planstyrelsen har sat tal på det.

I en rapport fra juni i år konkluderer de, at planlovens bestemmelse faktisk bliver brugt i lokalplaner for nye byområder, især i København og Aarhus, og at dér, hvor der er kommet nye almene boliger qua planlovens bestemmelse, er huslejen i de almene boliger i gennemsnit 560 kroner billigere (årligt per kvadratmeter) end i en tilsvarende privat udlejningsbolig. Det svarer til en huslejeforskel på 46 procent.

De konkluderer også, at der i København er opført 8.524 nye boliger i områder, hvor der i lokalplanen er stillet krav om andelen af almene boliger.

Temadebat

Hvordan skal fremtidens planlov se ud?
En revision af planloven er under opsejling. I foråret udkom en omfattende evaluering af planloven, og forventningen er, at Indenrigs- og Boligministeriet i løbet af efteråret vil påbegynde forhandlingerne om en ny planlov.  

Men hvad skal planloven indeholde? Hvad er de største problemer med den nuværende planlov? Og hvilke ændringer er mest påtrængende? Det besvarer en bred vifte af aktører – fra politikere og interesseorganisationer til forskere og andre interessenter – i Altingets temadebat om, hvordan en fremtidig planlov skal se ud.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men også, at af de 8.524 boliger er kun 392 almene familie- eller ungdomsboliger. Det svarer til, at under fem procent af boligerne er endt som almene.

Kommunal sagsbehandling er langsommelig
Der er altså meget, meget langt op til de 25 procent, som man politisk har muliggjort, og det er unægtelig et problem. Så vi taler mere om at bygge almene boliger – end vi bygger dem.

I BL har vi naturligvis interesseret os for, hvilke barrierer der er for i langt højere grad at realisere de gode intentioner i planloven, og hvordan vi overkommer dem i fremtiden.

Ingen tvivl om, at vi har en udfordring i forhold til langsommelig kommunal sagsbehandling og særlige krav til alment nybyggeri.

Begge dele har ledende kandidater til kommunalvalget i København erklæret sig villige til at gå i clinch med. Det satser vi på.

Stil betingelser til byggeriet
Men det kunne også være en god ide at kigge på, hvordan man giver byggetilladelser. Det er ikke nok, at udviklere skal reservere op til 25 procent af et nyt byområde til almene boliger.

Der er brug for, at der stilles som betingelse, at de almene boliger bygges i samme takt, som man opfører boliger til privat udlejning eller ejerboliger.

Og så kan der med fordel fra start etableres konsortier, hvor private og almene aktører går sammen for at planlægge området som et samlet hele.

Her er Grønttorvet i Valby et glimrende eksempel på, at det sagtens kan lade sig gøre. Så den gode historie er, at det kan lade sig gøre.

Statsminister Mette Frederiksen (S) berettede i sin åbningstale tirsdag i Folketinget, at der skal bygges over 20.000 nye almene familieboliger i de større byer. Det giver anledning til optimisme, og mon ikke, at de fleste havner i København, hvor behovet er stort. Hovedstaden vokser som bekendt med godt 7.000 indbyggere om året.

De almene boligorganisationer er klar – også med gode ideer til, hvordan den ambitiøse ambition kan realiseres i de kommende år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00