Debat

Kan omvende Trump: USA's grønne byer er big business

DEBAT: Med valget af Donald Trump kommer byerne til at spille en endnu vigtigere rolle i fremtiden for den grønne omstilling og klimatilpasning, skriver Steen Christiansen, borgmester i Albertslund, formand for Gate 21 & klimaambassadør for Climate Alliance ved COP22.

Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen Christiansen
Borgmester i Albertslund, formand for Gate 21 & klimaambassadør for Climate Alliance ved COP22

Nu ruller den anden uge af FN’s klimakonference, COP22 i Marrakesh. Chokket fra valget af klimaskeptikeren Donald Trump som den næste præsident i USA har lagt sig en lille smule. I al fald er der nu plads til at fejre, at vi som verdenssamfund er trådt sammen og allerede et år efter Paris-aftalen har ratificeret den – herunder også USA.

Men spekulationer om, hvad Trumps klimapolitik faktisk bliver, fylder hver en korridor – han har trods alt kaldt klimaforandringerne for et fup-nummer og har lovet at bevare og booste sorte amerikanske arbejdspladser i olie- og gassektoren.

Faktum er, at USA ikke umiddelbart kan trække sig ud af Paris-aftalen, det kræver både længere forhandlinger og en varsling. Fire år siges det (ret smart) at tage. Men Trump kan som den tidligere canadiske premierminister, Stephen Harper, vælge ikke at implementere sin forgængers løfter og derefter ignorere Paris-aftalen i sin helhed.

Som byer spiller vi også en vigtig rolle i forhold til at mobilisere borgere og virksomheder for at nå vores energimål – og vi skal sikre grøn mobilitet, der gør det nemmere at tage de rigtige valg og eksempelvis hoppe på cyklen i kombination med andre grønne transportmuligheder.

Steen Christiansen
Borgmester i Albertslund, formand for Gate 21 & klimaambassadør for Climate Alliance ved COP22

Han kan også – som han har annonceret under kampagnen – lempe reguleringen af olie-, gas- og kuludvindingen, stoppe støtten til udviklingen af vindindustrien og i det hele taget underminere eller helt tilbagerulle de grønne tiltag, som Obama tog med sin Clean Power Plan. Men er der noget Donald Trump er markedsført på, er det hans evne til at lugte en god forretning. Og det er præcist, hvad den grønne omstilling også er.

Byerne driver den grønne omstilling
Jeg deltager i COP 22, fordi jeg som borgmester i Albertslund og som formand for den grønne organisation Gate 21, er valgt som klimaambassadør på vegne af 1700 byer i Climate Alliance. Jeg er naturligvis stolt over at repræsentere Danmark, der globalt set forsat er en klimapioner, og min opgave her er netop at inspirere andre lokale ledere til at forfølge den grønne omstilling med høje ambitioner.

Først og fremmest fordi jeg modsat Trump ikke er klimafornægter: Vores klode har kurs mod en tre-graders temperaturstigning, og vi derfor SKAL bremse CO2-udledningen og dermed den globales opvarmning. Men jeg er her også, fordi jeg er ambassadør for budskaberne om alt det, vi står til at vinde med den grønne omstilling.

Siden Rio Topmødet og Agenda 21-planen i 1992 har Albertslund Kommune været fokuseret på den grønne omstilling. Vi har helt overordnet som målsætning at reducere CO2-udledningen med 80 procent fra 1986 til 2050. I 2013 havde de allerede nået 68 procent af målet. Og sammen med de øvrige kommuner i hovedstadsregionen er vi gået sammen om en målsætning om, at vi i 2035 skal have et fossilfri el- og varme system efterfulgt af transportsystemerne i 2050.

I Sverige har man også sat baren højt, her vil man i foråret sandsynligvis nå til en fælles politiske målsætning om at blive verdens første fossilfri velfærdsstat. Måske allerede i 2045.

En ting er klare mål. Det giver selvsagt en klar rettesnor og ro for forsyningsselskaber, andre virksomheder, forskningen og vores kommunale forvaltninger til at lave langsigtede grønne investeringer og løsninger. Men i Albertslund har vi også haft viljen til at samarbejde på tværs af kommunale og regionale skel og teste nye veje for at nå dem. Et eksempel er Gate 21, der kom til verden i 2009, netop som de globale forhandlinger nedsmeltede i Bella Centret små 20 kilometer fra Albertslund.

Tanken var, at vi ville have et sted, der kunne samle byerne, virksomhederne og forskningen om at teste, udvikle og demonstrere grønne løsninger.

I dag samler Gate 21 stort set alle kommuner på Sjælland – enkelte kommuner i Skåne – mere end 40 virksomheder og en håndfuld videns- og forskningsinstitutioner. Vi har i dag mere end 40 projekter, der inden for en række områder viser vejen for den grønne omstilling af vores liv og den grønne vækst for vores region (Skåne inklusiv). Ambitionen er at gøre Greater Copenhagen til verdens førende region for grøn omstilling og vækst. Og med de nye svenske ambitioner, kan vi nå det.

Byerne fortsætter, når stater svigter
Den inspiration vil jeg gerne videregive til alle, der gider at lytte, og lige nu i særdeleshed til mine amerikanske kolleger: Byerne spiller en nøglerolle i den grønne omstilling. Også i USA. Eksempelvis er det den republikanske stat, Texas, der uden sammenligning er den største producent af vindenergi i USA.

Byernes rolle er blevet helt tydeligt på denne COP22, hvor Global Climate Agenda blev besluttet med det formål at sikre involvering af ikke-statslige aktører, der kan skabe resultater før 2020.

Mange byer har været i gang længe. Mere end 7000 byer har tilsluttet sig Covenant of Mayors og har iværksat CO2-reduktioner og klimatilpasning for at imødegå klimaforandringerne. Hver dag træffes der lokale beslutninger om store budgetter og investeringer i energiforsyning, energieffektiviseringer og klimatilpasning – alene i København skal der eksempelvis investeres 11 milliarder kroner i klimatilpasning.

Som byer spiller vi også en vigtig rolle i forhold til at mobilisere borgere og virksomheder for at nå vores energimål – og vi skal sikre grøn mobilitet, der gør det nemmere at tage de rigtige valg og eksempelvis hoppe på cyklen i kombination med andre grønne transportmuligheder.

Med præsidentvalget i USA vil byerne få en endnu vigtigere rolle for den grønne omstilling. Med Obamas terminologi vil det blive byernes opgave at føre klimastafetten videre, hvis staten svigter. Og en række amerikanske byer er med i det grønne opløb – New York, Chicago, Los Angeles med flere er med i C40-samarbejdet. Og som den tidligere FN-klimachef under Paris-topmødet, Christiana Figueres har sagt:

"Udover national politik er modernisering af energisystemet og den basale infrastruktur godt for amerikansk økonomi, for jobs og for væksten." Så hvis Trump er så stærk en forretningsmand, som hans kampagne har hævdet, vil han ganske enkelt også kunne se, at der er god forretning i den grønne omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Steen Christiansen

Borgmester (S), Albertslund Kommune
lærer (Blaagaard Statsseminarium)

0:000:00