Debat

Borgmestre: Hjælp os med at skabe fremtidens København

DEBAT: København skal have en ny vision for byens fremtidige udvikling, og den skal skabes sammen med københavnerne. Derfor inviterer vi nu alle københavnere til at komme med bud på fremtidens København, skriver seks borgmestre i København.

Seks københavnske borgmestre inviterer byens beboere til at udforme en fremtidsvision for hovedstaden.
Seks københavnske borgmestre inviterer byens beboere til at udforme en fremtidsvision for hovedstaden.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frank Jensen (S), Niko Grünfeld (ALT), Mia Nyegaard (R), Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Jesper Christensen (S) og Sisse Marie Welling (SF)
Hhv. overborgmester, kultur- og fritidsborgmester, socialborgmester, beskæftigelses- og integrationsborgmester, børne- og ungdomsborgmester & sundheds- og omsorgsborgmester

Flere cykelstier, færre biler? Flere grønne områder eller mere plads til byens virksomheder? 

Hvordan skal vi udvikle København fremadrettet? Det er der mange bud på, og nogle af de bedste input kommer fra jer, som lever og bor i København.

På Københavns Rådhus er vi i øjeblikket ved at udforme visionen for Københavns langsigtede udvikling. Og vi har brug for københavnernes input, for Københavns fremtid skal skabes i et samspil mellem kommunen og københavnerne.

Det er langt fra alle københavnere, der har nydt godt af det økonomiske opsving. Det skal vi have løst, så København bliver en by i balance: En velfungerende by med velfærd og høj livskvalitet. 

Frank Jensen (S), Niko Grünfeld (ALT), Mia Nyegaard (R), Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Jesper Christensen (S) og Sisse Marie Welling (SF)
Borgmestre i København

Vi har et stærkt udgangspunkt. København er noget helt særligt og bliver ofte udpeget som en af verdens bedste byer at bo og leve i.

København modtager hæderen, fordi her kan man leve et godt liv med høj livskvalitet – det er vores mål, at vi skal være en by i social og bæredygtig balance. København skal være en by med plads til alle.

Alle skal nyde godt af økonomisk opsving
Byens medgang er synlig. På tværs af Københavns kvarterer bliver der bygget nye boliger, skoler, veje, børnehaver og metrostationer, så der er plads til byens vokseværk.

København vokser hvert år med mere end 10.000 nye borgere. Samtidig har vi en enestående cykelkultur, god kollektiv transport, og vores mange bæredygtige, grønne løsninger giver genlyd over hele verden. Denne positive udvikling skal vi bygge videre på.

København står imidlertid også over for en række udfordringer, som vi skal tage hånd om. Mange oplever, at der er pres på byens skoler, børnehaver og fritidsklubber – og ikke mindst boligmarkedet og fremkommeligheden.

Og det er langt fra alle københavnere, der har nydt godt af det økonomiske opsving. Det skal vi have løst, så København bliver en by i balance: En velfungerende by med velfærd og høj livskvalitet. 

En verdensby med plads til alle
Vores vision er, at København skal være en by, der tager et stort socialt ansvar – en by med plads til mennesker med forskellige indkomst og livsvilkår.

Derfor skal vi skabe flere boliger i forskellige størrelser og prisklasser, så der også fremover er boliger til københavnere med helt almindelige eller små indkomster.

Og vi skal blive ved med at tilbyde gode skoler, børnehaver, plejecentre, grønne og åbne parker, kultur- og fritidstilbud, ren luft og arbejdspladser.

Læs også

Vores vision er også, at København skal styrkes yderligere som en verdensby – som en by, der tager ansvar på det grønne område.

København skal gå forrest med grønne, sunde og bæredygtige løsninger, som skaber de bedst tænkelige rammer for københavnernes liv, og som samtidig inspirerer omverdenen til en mere bæredygtig vej.  

Et grønt København
København er allerede en af verdens grønneste og mest liveable storbyer, som verden over inspirerer andre byer til at vælge en grønnere retning.

Vi er verdens bedste cykelby, vi har en havn så ren, at man kan bade i den, og næsten alle bygninger har miljøvenlig fjernvarme.

Vi har et ambitiøst mål om at være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Hele verden kigger til København, når det kommer til grønne og bæredygtige løsninger. Det ansvar skal vi også fremadrettet tage på os.

Byer omkring os kan se, at grønne løsninger både gavner klimaet, økonomien og giver en dejlig by at bo i. Det er en positiv udvikling, som vi skal sørge for at skubbe yderligere til.  

Vi vil gerne skabe Københavns fremtid sammen med jer københavnere. Studerende, erhvervsdrivende og børnefamilier. Sygeplejersker, lærere og socialt udsatte.

På tværs af byens kvarterer udspiller der sig forskellige hverdagsliv, som rummer værdifulde input til byens udvikling. Sammen kan vi løse udfordringerne og skabe den bedste udvikling i byen.    

#københavnersnak
Vi inviterer derfor alle københavnere til dialog om byens fremtid. Hen over efteråret, fra den 24. september til den 18. november, ruller vi kampagnen ’Københavnersnak’ ud, hvor alle københavnere har mulighed for at deltage i debatten om byens udvikling.

Du kan deltage ved debat- og pop-up arrangementer rundt om i byen eller give input på nettet på hjemmesiden www.kk.dk/kobenhavnersnak, hvor man også kan læse om dialogperiodens forskellige arrangementer.

Du kan også deltage ved at bruge hasttagget #københavnersnak på dine indlæg på sociale medier. Københavns Kommune vil løbende lave opslag på kommunens Facebook, Twitter og Instagram, hvor vi håber du vil være med.

Vi glæder os til snakken og håber, at så mange som muligt vil deltage. Lad os sammen udvikle et endnu bedre København, så København også fremadrettet er en af verdens bedste byer. En verdensby med ansvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Jesper Christensen

Direktør, Teach First Danmark
student (Efterslægtsselskabets Skole 1982)

0:000:00