Debat

LLO-direktør: Ellemann-Jensen sætter kikkerten for det blinde øje i boligpolitikken

Jakob Ellemann-Jensens forslag om, at opsparinger til køb af ejerboliger skal skattebegunstiges, er problematisk og vil kun føre til prisstigninger. Det rammer den ganske almindelige middelklasse, som i forvejen ikke har råd til at bo i de store byer, skriver Claus Højte.

Hvis Jakob Ellemann-Jensen i stedet gjorde noget for at regulere lejen, kunne Venstre måske høste nogle flere bystemmer ved næste Folketingsvalg. De ser ud til, at de får brug for dem, skriver Claus Højte
Hvis Jakob Ellemann-Jensen i stedet gjorde noget for at regulere lejen, kunne Venstre måske høste nogle flere bystemmer ved næste Folketingsvalg. De ser ud til, at de får brug for dem, skriver Claus HøjteFoto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Claus Højte
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har netop offentliggjort Venstres forslag til boligpolitik – et forslag, som er faldet, mens alle ved, at der straks bliver udskrevet valg.

Det må derfor ses som Venstres valgkampsvar på de alvorlige udfordringer, som det danske boligmarked står midt i. Centralt i forslaget står – som det nok er de fleste bekendt – at opsparinger til køb af ejerbolig skal skattebegunstiges.

At Venstre har sympati for ideen om, at så mange som muligt skal eje deres egen bolig, er et politisk valg, man må respektere. Men ud over det åbenlyse problem, at forslaget ifølge en nærmest uendelig række økonomer blot vil betyde tilsvarende prisstigninger, så er forslaget af andre grunde problematisk.

Forslaget er et symptom på, at Venstre sætter kikkerten for det blinde øje. Satte han kikkerten for det raske øje, ville han se et samlet boligmarked i krise

Claus Højte
Direktør, LLO Hovedstaden

Sætter kikkerten for det blinde øje

Venstre baserer forslaget på en formodning om, at 70 procent af danskerne ønsker at eje deres bolig. Tallet kommer fra en tre år gammel "undersøgelse", som den store långiver, Nordea, har lavet.

Jeg tillader mig at sætte et stort spørgsmålstegn ved, om danskerne ønsker at eje deres bolig, eller om de blot vil have ordentlige og forudsigelige boligvilkår i deres lejebolig – eller om de, som Jakob Ellemann-Jensen selv siger, er trætte af at betale alle deres penge til en udlejer.

Mere grundlæggende er forslaget dog et symptom på, at Venstre og Jakob Ellemann-Jensen sætter kikkerten for det blinde øje. For satte Jakob Ellemann-Jensen kikkerten for det raske øje, ville han se et samlet boligmarked i krise, i hvert fald i de store byer. Her er situationen, at ganske almindelige middelklasseborgere hverken har råd til ejerboliger eller lejeboliger.

Når det gælder lejeboligerne, så er alle ejendomme opført efter 1991 helt fri for lejeregulering. Samtidig er udlejningsmarkedet helt uoverskueligt for den enkelte. Tilsammen betyder det, at huslejerne i de store byer er eksploderet i de senere år.

De stigende lejer er så attraktive for investorer, at 70 procent af alle udlejningsejendomme, der er blevet solgt i år, er blevet solgt til udenlandske pengetanke. Som en ejendomsmægler siger om den schweiziske pensionskasse Swiss Lifes seneste opkøb af en udlejningsejendom: "Swiss Life er ikke færdige i Danmark. De kan genkende en god investering".

Ekstra pres på lejere er urimeligt

Oven i det ser vi ind i et efterår, hvor lejen for mange lejere vil stige op mod ti procent – samtidig med at deres varmeregning stiger voldsomt. Der er en huslejebombe på vej med posten til de mange danske lejere.

Problemet har sin rod i, at lejen for op mod 180.000 lejeboliger vil stige med samme takt som det såkaldte nettoprisindeks, som stiger voldsomt på grund af de stigende energipriser, selv om lejerne ved siden af huslejen selv også betaler den stigende varmeregning.

Disse lejere kommer altså til at betale stigningen to gange. Det er ikke rimeligt. Udlejernes omkostninger stiger ikke med ti procent, og mange lejere i de dyre boliger er i forvejen så hårdt økonomisk pressede, at de simpelthen ikke kan betale højere leje. De har i hvert fald rigtigt dårlige muligheder for at spare yderligere op til en ejerbolig.

Alle de boliger, som opføres i dag, er ejerboliger. Når de ikke bliver solgt, er det udelukkende, fordi der er flere penge i at udleje dem. Dette incitament skal ændres, hvis Venstre ønsker flere boligejere

Claus Højte
Direktør, LLO Hovedstaden

Reguler lejen, og tag et kig mere på boligmarkedet

Vil Venstre gøre noget for borgerne i de større, danske byer, er det helt andre tiltag, der skal til.

Helt akut må de store lejestigninger forhindres, så vi ikke kommer til at se en bølge af udsættelser. Og så må der indføres regulering af lejen i de ejendomme, der i dage er fuldstændigt fritaget. Det er alle ejendomme, taget i brug efter 1991. En sådan regulering vil for det første give lejerne bedre mulighed for at få og fastholde en lejebolig.

For det andet vil en regulering give dem mulighed for at spare penge op, for eksempel til det boligkøb, som Venstre ønsker, de skal. Og så vil en regulering have positiv indvirkning på grund- og ejendomspriserne, fordi en lavere leje alt andet lige vil betyde, at ejendommene bliver mindre værd.

Alle de boliger, som opføres i dag, er ejerboliger. Når de ikke bliver solgt, er det udelukkende, fordi der er flere penge i at udleje dem. Dette incitament skal ændres, hvis Venstre ønsker flere boligejere. Samtidig kunne Venstre måske høste nogle flere bystemmer ved det forestående folketingsvalg. Alt tyder på, at Venstre får brug for dem.

Derfor en opfordring til Jakob Ellemann-Jensen om at sætte kikkerten for det raske, uideologiske øje og tage ét mere kig på boligmarkedet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Højte

Direktør, LLO Hovedstaden
cand.mag. i historie og pædagogik (Københavns Uni. 1995)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00