DF om ghettoudspil: Ikke fair for almene lejere i resten af Danmark

GHETTO: Det er uholdbart, at regeringen vil øremærke landsbyggefondens midler til renovering af de udsatte boligområder, mener Dansk Folkeparti, der vil se på andre finansieringsmuligheder.

Mjølnerparken på Nørrebro er et af de 57 udsatte boligområder, som regeringen vil øremærke 12 mia. kroner til frem mod 2026.
Mjølnerparken på Nørrebro er et af de 57 udsatte boligområder, som regeringen vil øremærke 12 mia. kroner til frem mod 2026.Foto: /ritzau/Sofie Mathiassen
Peter Pagh-Schlegel

Regeringens lovforslag om almene boliger, der kom i forbindelse med regeringens ghettoudspil, har fået blandet modtagelse fra boligforeningerne.

Der er også en masse almene lejere uden for ghetto-områderne, som vi også skal tage hensyn til. 

Per Nørhave
Dansk Folkeparti

Kritikken har primært fokuseret på, at der øremærkes midler fra Landsbyggefonden til de socialt udsatte boligområder, mens de resterende almene boligområder lades i stikken.

Skepsissen breder sig nu også til regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

”Vi har snakket om det i partiet, og det er ikke sådan umiddelbart helt fair, at man tager alle pengene derfra. Det er uholdbart, at folk i de resterende almene boligområder ikke kan få renoveret deres lejligheder, når de trænger,” siger partiets boligordfører Per Nørhave (DF).

Ifølge lovforslaget skal der fra 2019-2026 øremærkes 12 milliarder kroner til de udsatte boligområder ud af de i alt 21 milliarder kroner, der afsættes fra Landsbyggefondens midler. Det efterlader 9 milliarder til renoveringer for de resterende almene boliglejere, der udgør cirka 88 procent af samtlige lejere i den almene sektor.

Resten af Danmark står i kø
Beløbet på 9 milliarder er langt fra nok, mener man i Landsbyggefonden, som oplyser, at der allerede er ansøgninger om renoveringer i de resterende områder for mindst 13 milliarder kroner.

”Lige nu forhindrer det her udspil alle de renoveringer, der står i kø og venter i resten af Danmark. Og her taler vi om renoveringer i forhold til skimmelsvamp, samt renoveringer af elevatorer i boligområder, hvor der er mange ældre. Det er helt katastrofalt, hvis det bliver sat i stå,” siger Bent Madsen, der er direktør i boligforeningernes organisation BL.

Han understreger, at der sagtens er økonomi i Landsbyggefonden til både at renovere i de udsatte områder og de resterende almene boligområder.

”Det er en hel fin ambition, at man vil tage hånd om de udsatte områder og gøre op med parallelsamfund. Men Landsbyggefonden har en robust økonomi, så det ene behøver ikke udelukke det andet,” siger Bent Madsen, der desuden advarer om, at konsekvensen kan blive, at de ressourcestærke vil flytte ud af den almene boligsektor, og der dermed dannes flere ghettoer.

Hensynet til lejerne udenfor ghettoerne
Den risiko er man også opmærksom på i Dansk Folkeparti.

”Der er en masse almene lejere uden for ghetto-områderne, som vi også skal tage hensyn til. Og det er ret basalt ikke vores politik at sprede folk fra ghettoerne rundt omkring. Vi har også en interesse i, at de er samlet på et sted, mere eller mindre,” siger Per Nørhave.

Socialdemokratiet er også kritiske over for det afsatte beløb til renoveringer i de øvrige almene boliger.

”De områder, som ikke er blandt de 12 procent hårdest ramte områder, har også brug for renoveringer. Hvis det bliver overset, så står vi med en almen boligmasse, som ikke er attraktiv for almindelige mennesker i Danmark, og som langsom vil bevæge sig hen mod at blive et tilbud for dem, der har det sværest,” siger Socialdemokratiets boligordfører Kaare Dybvad og fortsætter:

”Vi er ikke interesserede i, at den almene boligsektor kun skal være for de udsatte. Den almene boligsektor skal være et tilbud til en stor del af befolkningen."

De Konservatives boligordfører, Anders Johansson, udtalte i sidste uge til Jyllands-Posten, at han forstår frustrationen fra boligorganisationerne, men at ”i den offentlige økonomi skal vi altid prioritere. Vi prioriterer ghettoerne, og så må andre områder rykke bagud i køen”.

Lovforslag fra Transport-, Bygge og Boligministeriet er sendt i høring frem til den 31. marts, men bliver allerede nu forhandlet. Du kan læse forslaget her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Madsen

Adm. direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

Per Nørhave

fhv. viceborgmester (DF), Ringsted Kommune, fhv. regionsrådsmedlem (DF), Region Sjælland
diplomuddannelse i pædagogik (Professionshøjskolen København 2008)

0:000:00