Debat

DF: Vi skal have alle med i digitaliseringen

DEBAT: Den rivende teknologiske udvikling bringer mange fordele med sig. Men vi skal sikre, at vi får alle med, skriver Merete Dea Larsen fra Dansk Folkeparti.

Foto: colourbox.com
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Merete Dea Larsen
Boligordfører for Dansk Folkeparti

I Dansk Folkeparti er vi meget bevidste om, at ikke alle har lige let ved at følge med i den teknologiske udvikling – og at nogle af vores mest udsatte borgere måske aldrig bliver det.

DF's fokus har altid været og vil fortsætte med at være de borgere med de største udfordringer. Derfor skal vi tænke os grundigt om, når det kommer til digitalisering. For der er risiko for at tabe nogle af vores mest udsatte borgere, og det er ikke den vej, vi skal gå.

Vi bliver omvendt også nødt til at sikre, at lovgivningen matcher dagens Danmark, og at vi ikke lader en lille gruppe stoppe den generelle udvikling. Vi kan derfor ikke bare læne os tilbage, men må tænke længere frem.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Vi tror på, at tiden er inde til at åbne mulighederne for digitalisering – dog med et sikkerhedsnet til de mest udsatte borgere. Vi ønsker at gå ind i en fremtidig struktur, der understøtter udviklingen og letter hverdagen for de mange lejere og udlejere, der i stor stil anvender de digitale muligheder.

E-boks er god mulighed
Som det er i dag, foregår kommunikation digitalt via e-boks ved udlejning af offentlige boliger. Med undtagelse af opsigelse af lejemål. Disse skal ligeledes meddeles skriftligt, så man har en reel mulighed for at agere derpå.

Ved at den primære kommunikation foregår elektronisk, håber vi ligeledes at kunne imødekomme en del uoverensstemmelser.

Merete Dea Larsen, boligordfører for Dansk Folkeparti

At åbne for muligheden via e-boks, som jeg betragter som en af de mest sikre kommunikationsformer, mener jeg vil være hensigtsmæssigt, da der her er styr på sikkerheden og fortrolige oplysninger samt for at post modtages. E-boks kan man fritages fra, hvis det er nødvendigt.

Inden vi eventuelt vil gå ind i dette, vil vi dog være sikre på, at den påtænkte gruppe kan fritages jævnfør kriterierne. Mange kommuner giver de fritagelser, borgerne oplever som nødvendige, men vi skal være sikre på, at der ikke bliver en række kommuner, der ikke vil give den af forskellige årsager.

Muligheden for fritagelse skal være reel for de borgere, som har brug for det.

Denne løsning tror vi på vil kunne imødese en del uoverensstemmelser, hvor der ellers kan opstå usikkerhed om, hvorvidt tingene er kommunikeret i tide.

Både skrift og elektronisk
I lyset af e-boks-løsningen er det dog allerede sådan i dag, at langt hovedparten af henvendelserne kan ske via mail. Spørgsmålet er så, om man i høj nok grad udnytter denne mulighed.

Det kræver tilkendegivelse fra begge parter (lejer og udlejer). Mine tanker går henimod, at der allerede ved kontraktens indgåelse skal tilkendegives, hvorvidt man ønsker digital henvendelse eller alt på skrift. Dog med én undtagelse – nemlig opsigelse af lejemål. Sådanne meddelelser bør efter min mening forefindes både elektronisk samt skriftligt per post.

På denne måde sikrer vi, at alle får mulighed for at imødekomme en opsigelse, inden det er for sent.

Ved at den primære kommunikation foregår elektronisk, håber vi ligeledes at kunne imødekomme en del uoverensstemmelser, da henvendelser dermed vil være dokumenteret og lettere at holde styr på.

Domstolene vil med denne løsning stadig skulle træffe afgørelser i sager om, hvorvidt papirerne er kommet frem i tide. Men det vil ofte være langt lettere at dokumentere.

Dokumentation

Temadebat: Digitalisering af lejeloven

Udsigten til endnu længere leveringstider på breve betyder, at det kan blive svært at kommunikere inden for lovens frister for de private udlejere og lejere.

Og det kan have uheldige konsekvenser, hvis rykkere, meddelelser om fraflytningssyn og vigtige varslinger om lejeforholdet er uger undervejs. Svarer lejerne ikke i tide, kan den værste konsekvens være, at man bliver smidt ud af boligen.

Så skal der digitaliseres mere, når der skal være kontakt mellem private udlejere og lejere fremover? Det har Altinget spurgt en række debattører om.

Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Dea Larsen

Byrådsmedlem (DF) og formand social og beskæftigelse, Roskilde Kommune
farmakonom (Roskilde Dom Apotek 2001)

0:000:00