S vil give ny hjælp til ældre og almene lejere - og udskyde renoveringer for stort millionbeløb

Der skal gives kontante udbetalinger på 5.000 kroner til en stribe ældre danskere og almene lejere, hvis det står til Socialdemokratiet, der blandt andet finder finansiering i Landsbyggefonden og desuden vil udskyde almene renoveringsprojekter. 

Mette Frederiksen vil give ældre danskere og almene lejere et økonomisk boost. 
Mette Frederiksen vil give ældre danskere og almene lejere et økonomisk boost. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Socialdemokratiet er på vej ind i valgkampens afgørende uge klar med en økonomisk håndsrækning til en række ældre danskere og 70.000 almene lejere.

I et udspil foreslog formand Mette Frederiksen lørdag formiddag en ny inflationspakke, der ud over kontante udbetalinger på 5.000 kroner til de to grupper også rummer initiativer målrettet butikker i små byer og de små- og mellemstore virksomheder.

Den fulde pakke indeholder i alt fire initativer:

  1. 5.000 kroner til pensionister, der modtager ældrecheck. Den gruppe har tidligere modtaget 5.000 kroner i inflationshjælp.
  2. 5.000 kroner til 70.000 almene lejere. Det er ikke udpenslet, hvilke lejere der kan se frem til hjælpen, men ifølge udspillet har BL - Danmarks Almene Boliger opgjort, at 50.000 almene lejere aktuelt har et rådighedsbeløb på nul kroner.
  3. 70 millioner kroner i direkte støtte til købmænd og andre “energiudsatte virksomheder” i små byer. Socialdemokratiet nævner som eksempel på en fordeling af pengene, at der kan gives 100.000 kroner til 700 virksomheder i byer med højst 2.500 indbyggere.
  4. Betalingsfristerne på moms, a-skat og afbetaling af coronalån skal udsættes for små- og mellemstore virksomheder. Partiet afsætter 400 milloner kroner til at dække statens udgifter til finansiering og kreditrisiko.

Forslaget om ældrecheck og udsatte betalingsfrister vil ifølge udspillet kræve finansiering på 1,5 millarder kroner.

De penge finder partiet i en allerede indgået politisk aftale om en såkaldt sanering af erhvervsstøtten. Her er der afsat 1,5 milliarder kroner til uddannelse og grøn omstilling, som Socialdemokratiet foreslår at udskyde udmøntningen af fra 2023 til 2024.

De 5.000 kroner til almene lejere vil samlet kræve finansiering på 350 millioner kroner. De penge finder Socialdemokratiet i Landsbyggefonden, men for at sikre at tiltaget ikke puster til inflationen, vil partiet samtidig udskyde renoveringer af almene boliger for et tilsvarende beløb.

Endelig finansierer Socialdemokratiet støtten til butikker og virksomheder gennem ubrugte reserver i Erhvervsministeriet.

Du kan læse hele udspillet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00