Debat

Tomme tønder buldrer mest

DEBAT: Oppositionen har travlt med at kritisere regeringens boligpolitik. Men det er ikke altid lige let at gennemskue, hvad oppositionen egentlig selv vil. Det skyldes, at de ikke har noget at byde på, mener Venstres boligordfører.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Schack Elholm
Venstres boligordfører

Det er et velkendt fænomen, at de mest højlydte ofte er dem, der har mindst indhold i deres ytringer.

Sådan forholder det sig også med oppositionens skingre kritik af regeringens boligpolitik.

Gang på gang må man lægge ører til anklager om, at regeringen »stjæler«, når penge fra Landsbyggefonden bruges til nybyggeri, at der ikke bliver bygget nok almene boliger, og at regeringen ikke gør noget for at bremse ghettoisering.

Men i sidste uge kunne Socialdemokraternes boligordfører Thomas Jensen over for Altinget.dk afsløre, at hvis oppositionen kommer til magten efter næste valg, vil de for det meste bare se tiden an. Det viser med al tydelig, hvor hyklerisk og tom deres kritik er.
 

Usaglige beskyldninger
Eksempelvis har oppositionen i årevis kritiseret, at Landsbyggefonden er med til at finansiere nybyggeri af almene boliger.

De har kaldt det »røveri« og beskyldt regeringen for at »stjæle« fra Landsbyggefonden (på trods af, at Socialdemokraterne fra 2002 til 2005 var med i et boligforlig, der også indbefattede selvfinansiering af den almene boligsektor).

Formålet med Landsbyggefonden har naturligvis altid været at vedligeholde den almene boligsektor, hvortil der også hører nybyggeri, og derfor er det en misforstået kritik.

Alligevel burde man dog kunne forvente, at der i det mindste vil komme handling bag oppositionens ord, hvis de kommer til magten.

Men ifølge Socialdemokraternes boligordfører er der ingen garantier eller planer om lovændringer på dette område. Ja, faktisk har Socialdemokraterne i det hele taget ikke planer om at ændre på den seneste boligaftale. I mine øjne afslører det oppositionens kritik som intet andet end indholdsløst sludder.

Et andet eksempel er oppositionens evindelige snak om, at de vil bygge flere »billige« boliger. Dette klinger meget hult, eftersom de på intet tidspunkt har villet være med til at få gang i byggeriet af almene boliger.
 

Ifølge Socialdemokraternes boligordfører er der ingen garantier eller planer om lovændringer på dette område. Ja, faktisk har Socialdemokraterne i det hele taget ikke planer om at ændre på den seneste boligaftale. I mine øjne afslører det oppositionens kritik som intet andet end indholdsløst sludder.

Louise Schack Elholm (V)
Boligordfører
I sidste uge kunne Socialdemokraternes boligordfører Thomas Jensen over for Altinget.dk afsløre, at hvis oppositionen kommer til magten efter næste valg, vil de for det meste bare se tiden an. Det viser med al tydelig, hvor hyklerisk og tom deres kritik er, skriver Louise Schack Elholm i sit debatindlæg.
I sidste uge kunne Socialdemokraternes boligordfører Thomas Jensen over for Altinget.dk afsløre, at hvis oppositionen kommer til magten efter næste valg, vil de for det meste bare se tiden an. Det viser med al tydelig, hvor hyklerisk og tom deres kritik er, skriver Louise Schack Elholm i sit debatindlæg. Foto: venstre.dk

Ghettoplan afslører rødt hykleri
Et sidste eksempel på oppositionens tomme snak er kritikken af regeringens ghettoindsats. Det sker ofte, at oppositionen skyder regeringen i skoene, at der ikke gøres nok for at bekæmpe ghettoiseringen.

Det passer selvfølgelig ikke.

Foto: ft.dk

Den førnævnte boligaftale medfører bl.a., at et historisk højt antal af almene boliger i udsatte områder kan blive renoveret, at der afsættes penge til en boligsocial indsats, og at der gives mulighed for at rive boliger i udsatte områder ned.

Derudover har regeringen også sikret, at kommunerne og boligorganisationerne har fået bedre muligheder for at skabe en varieret beboersammensætning. Og endelig har regeringen igangsat behandlingen af en lang række lovforslag, der skal styrke indsatsen for udsatte børn og unge, bekæmpe kriminalitet og få flere ud på arbejdsmarkedet.

Men på trods af hård kritik af denne grundige indsats har Socialdemokraterne dog ikke på forhånd nogen planer om at ændre på tiltagene. Nej, de vil se tiden an.

Til gengæld har Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti tidligere stemt imod flere af forslagene i deres egen ghettoplan. Både S og SF har f.eks. stemt imod et forslag, der skulle beskytte vidner og et forslag, hvor unge kriminelle skal kunne sættes til at afvaske den graffiti, de har malet.

Men på forunderlig vis dukkede lignende forslag op i deres egen ghettoplan.

Det er altså næppe tilfældigt, at det til tider kan være svært at gennemskue, hvad oppositionen egentlig vil - udover at levere en omgang tom og hyklerisk kritik ved enhver given lejlighed. Det skyldes nemlig, at de faktisk ikke har noget at byde på.

Ikke i lommen på mæglere
På falderebet bliver jeg også lige nødt til at kommentere debatindlægget af direktør i ABF, Jan Hansen. Deri blev jeg kaldt »mæglernes forlængede arm på Christiansborg«.

Det passer selvfølgelig ikke.

Jeg er vælgernes talerør, og jeg er Venstres boligordfører. Jeg er ikke i lommen på nogen. Jeg synes, at det er en kende primitivt at komme med sådanne grundløse påstande. Et eksempel på, at jeg er uenig med ejendomsmæglerne er, at jeg ikke går ind for, at man skal kunne omdanne andelsejendomme til ejerforeninger, som flere mæglere ellers offentligt har ytret ønske om.

Argumenterne holder ikke
Jan Hansens argumenter mod muligheden for at sælge andelsboliger til markedspris holder heller ikke vand. Jan Hansen argumenterer for, at det at kunne sælge andelsboliger til markedspris vil sætte retten til at købe andelsboligerne til prisen som lejebolig under pres.

Men allerede i dag kan andelsboliger sælges til markedspris, da en stor del af andelsboligerne er vurderet til for høj en pris.

Dermed bliver prisen i realiteten markedspris. Så faktisk bliver mange andelsboliger allerede i dag solgt til markedspris. Derfor vil mere gennemskuelighed ikke have konsekvenser i forhold til, hvad andelsboligselskaber kan købe boligerne til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00