Udskudte boligforhandlinger kan blive en politisk tabersag

BOLIGAFTALE: Trods et enormt pres fra Folketingets partier, boligforeninger og aktører fortæller Boligministeriet, at der ikke bliver indkaldt til forhandlinger lige foreløbig. Regeringens nølen kan blive til en politisk tabersag, siger politisk kommentator.

Landsbyggefonden er et af de værktøjer, finansministeren overvejer, men holder endnu kortene tæt indtil kroppen, mens aktører afventer svar. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Landsbyggefonden er et af de værktøjer, finansministeren overvejer, men holder endnu kortene tæt indtil kroppen, mens aktører afventer svar. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

Det vil virkelig være dårligt politisk håndværk, hvis det fremstår, som om S-regeringen skal trækkes til truget i en sag, der rummer kernesocialdemokratisk politik.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

72.000 almene boliger er godkendt til renovering og venter bare på den politiske startknap.

Det vil sikre op til 35.000 arbejdspladser for blandt andre håndværkere, ingeniører og arkitekter i 89 af landets 98 kommuner. Og det vil ikke koste skattekassen en krone.

De gode argumenter for at søsætte Landsbyggefondens projekter for 18,4 milliarder kroner er mange. De seneste uger har utallige parter rakt ud til regeringen og afventer indkaldelse til boligforhandlinger. Men de må endnu vente forgæves.

Dokumentation

Der skal i år forhandles en ny boligaftale på plads, da den eksisterende aftale fra 2014 udløber til nytår.

Boligaftalens vigtigste punkt at at fastsætte Landsbyggefondens renoveringsramme. Landsbyggefonden er en selvejende institution, der er stiftet af almene boligorganisationer og oprettet ved lov. Landsbyggefondens midler kommer fra beboerne i det almene boligbyggeri.

Når almene boliger skal renoveres, skal den enkelte boligforening ansøge hos Landsbyggefonden. Projektet undersøges og vurderes ned til mindste detalje, stemples derefter som “skema A” og bliver lagt i køen. Projekter i køen er klar til at blive sat i gang.

Det er en politisk beslutning, hvor meget fonden må bruge til renoveringer. Lige nu er renoveringsrammen på 2,5 milliarder kroner årligt. Køen af renoveringer er på 453 projekter til en samlet investeringsramme på 18,4 milliarder kroner.


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00