Ægteskab med Radikale skader S og SF

MÅLING: Et flertal af danskerne mener, at det har skadet Socialdemokraterne og SF at være i regering med De Radikale. "Notorisk hårdt at være i regering med De Radikale," siger ekspert.
Ifølge en meningsmåling har det været skadeligt for Socialdemokraterne og SF at være i regering med De Radikale.
Ifølge en meningsmåling har det været skadeligt for Socialdemokraterne og SF at være i regering med De Radikale. Foto: Det Radikale Venstre/flickr
Per Bang ThomsenAgnete Finnemann Scheel

Regeringssamarbejdet med De Radikale har skadet Socialdemokraterne og SF. Det mener et flertal af danskerne ifølge en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk.

Af de 1318 danskere, der er blevet spurgt, erklærer 55,5 procent sig enige i udsagnet om, at det har været skadeligt for Socialdemokraterne og SF at være i regering med De Radikale. 23,2 procent er uenige, mens 21,3 procent ikke har taget stilling til det.

Blandt de SF-vælgere, der har deltaget i målingen, mener 68 procent, at det politiske fornuftsægteskab med midterpartiet har været skadeligt for partierne. 27,2 procent er derimod uenige, mens resten svarer 'ved ikke'.

Hos Socialdemokraternes vælgere er tallet en del lavere. Her erklærer 43,6 procent sig enige i udsagnet, mens 32,3 procent er uenige. Blandt de radikale vælgere ligger procentsatserne på henholdsvis 9,4 og 61,5 procent.

Radikale er bevidste om magten

Målingen kommer efter godt 12 turbulente regeringsmåneder, hvor Socialdemokraterne og SF flere gange er blevet kritiseret for at løbe fra deres løfter og for at se stort på den sociale profil. De Radikale, som holder landsmøde i weekenden, er derimod blevet fremstillet som skabsliberalisterne, der har trukket de røde partier i en kongeblå retning.

Fakta

Sådan har vi spurgt:

Er du enig eller uenig i følgende udsagn:

"Det har været skadeligt for Socialdemokraterne og SF at være i regering med De Radikale."

Enig: 55,5 % (731 personer)
Uenig: 23,2 % (306 personer)
Ved ikke: 21,3% (281 personer)


Kilde: Altinget.dk

Ifølge Johannes Andersen, lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet, er det det billede, der har sat sig fast i danskernes bevidsthed. Derfor er han ikke overrasket over meningsmålingen, selvom han betegner procentsatsen som “høj”.

“Da regeringen blev dannet, havde De Radikale overhånden, eftersom de havde mulighed for at slå sig sammen med den borgerlige fløj. Derfor fik de lov til at definere regeringens politik, og det er den opfattelse, som lever videre i den brede offentlighed. Det har skadet Socialdemokraterne og især SF, som er tæt på en reel nedsmeltning,” siger han til Altinget.dk.

Socialdemokraterne plejer at sige, at det er enormt besværligt at være i regering med os. Men vi er værre, hvis vi står udenfor.

Marianne Jelved
Politisk ordfører for De Radikale

En lignende melding kommer fra Sigge Winther Nielsen, valgforsker og ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet. Han mener, at De Radikale har været gode til at dyrke billedet som regeringens stærke parti.

“Det Radikale Venstre er et parti, som er meget bevidst om sin magt i dansk politik. De har de afgørende mandater, og derfor er det altid dem, der svinger taktstokken. Det gør ondt på de andre partier, men det har altid været notorisk hårdt at sidde i regering med de radikale,” siger han til Altinget.dk.

S bør tage lederrollen
Sigge Winther Nielsen og Johannes Andersen er dog enige om, at den nuværende situation er uholdbar, hvis regering ønsker at overleve på længere sigt. Siden valget er især Socialdemokraterne og SF styrtdykket i meningsmålingerne, og derfor bliver De Radikale nødt til at give regeringspartnerne mere plads, vurderer Sigge Winther Nielsem.

“Nogle gange har det nærmest lignet et overgreb fra Margrethe Vestagers side. Hvis De Radikale virkelig vil have regeringssamarbejdet til at fungere, bliver de snart nødt til at give Socialdemokraterne og især SF nogle sejre,” siger han og understreger, at statsminister Helle Thorning Schmidt (S) også bliver nødt til at skærpe lederprofilen.

“Den indre spænding i regeringen skyldes, at den mangler forankring og en ledelse, som kan give SF og De Radikale nogle naturlige roller. Den rolle skulle have ligget hos Socialdemokraterne og statsministeren, men der er endnu ingen, der har sat foden ned. Det bliver hun snart nødt til,” siger Sigge Winther Nielsen.

Jelved: Vi er meget omgængelige
Hos De Radikale ønsker partiets nestor og politiske ordfører, Marianne Jelved, ikke at forholde sig direkte til meningsmålingen. Men hun giver dog eksperterne ret i, at det kan være en hård opgave at være i regering med partiet.

“Socialdemokraterne plejer at sige, at det er enormt besværligt at være i regering med os. Men vi er værre, hvis vi står udenfor,” siger Marianne Jelved, som var økonomiminister under Nyrup-regeringen i 1990'erne.

Men er det så rigtigt? Du har jo prøvet begge dele.

“Det siger folk, men jeg opfatter det mere som en kærlighedserklæring. Og når det er sagt, mener jeg ikke, vi er besværlige. Vi er meget gode til at få ting til at fungere og holde en politisk retning, som man internt i en regering er blevet enig om. Så vi er et meget omgængeligt folkefærd,” siger hun til Altinget.dk.

SF: R-samarbejde har gavnet os
Hos SF afviser politisk ordfører Jesper Petersen, at det har været skadeligt for partiet at sidde i regering med De Radikale.

“Det er klart, at vi er forskellige partier med forskellige holdninger, og derfor kræver det, at vi indgår nogle kompromisser. Men det har ikke været skadeligt. Tværtimod har det jo gavnet SF, at vi via et samarbejde med De Radikale kan komme helt ind i maskinrummet og trække regeringen til venstre,” siger han til Altinget.dk.

Jesper Petersen erkender dog, at man fra SF’s side har været får dårlig til at fortælle vælgerne, at regeringsgrundlaget ikke blot var en kopi af “Fair Løsning”, men et forhandlingsresultat.

“Det var en fejl, og det er noget af det, der slår igennem i denne måling,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Sigge Winther Nielsen

Stifter og direktør, tænketanken INVI – Institut for vilde problemer, oplægsholder
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010), ph.d. i statskundskab (Københavns Uni. 2013)

0:000:00