KU-formand: Afskaf alle velfærdsydelser

INTERVIEW: Konservative er på katastrofekurs. Partiet skal redefinere sig selv, kæmpe for en afskaffelse af alle velfærdsydelser og tilføre nogle nye ansigter til folketingsgruppen, lyder opskriften på succes fra formanden for KU.
KU-formand Kristoffer Beck mener, at alle velfærdsydelser skal afskaffes.
KU-formand Kristoffer Beck mener, at alle velfærdsydelser skal afskaffes.Foto: Pressefoto

Skråt over for Frederiksberg Rådhus ligger Konservativ Ungdoms hovedkontor. Lige midt i en konservativ højborg. Borgmesterkæden i Frederiksberg Kommune har været på konservative hænder siden 1915. Siden partiets fødsel.

Det har i mange år været et ensomt konservativt territorium i et overvejende rødt København. Tilnavnet var derfor oplagt: "Den grønne ø i det røde hav".

Men selvom Konservative stadig er flot repræsenteret i byrådet, er der færre og færre vælgere på de frederiksbergske gader, der agter at sætte sit kryds ved liste C. Og endnu færre rundt omkring i resten af landet. Kun omkring fire procent af danskerne ifølge meningsmålingerne.

Det oplagte opstartsspørgsmål til formanden for landets unge konservative, Kristoffer Beck, er derfor: Hvad er gået galt?

Fakta
Kristoffer Beck:
Født 27. april 1990.
Siden marts 2012 formand for Konservativ Ungdom, hvor han afløste Jens Salling på posten.
Blev i 2009 valgt til Gladsaxe Byråd med 385 stemmer, hvor han er medlem af Miljøudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Kristoffer Beck har ingen planer om at fortsætte i politik, når hans tid i ungdomspolitik er overstået.

"Ti år i regering har slidt på partiet. Vi var ikke i stand til at profilere os. Vi kunne ikke administrere kritikken godt nok, og sejrene fik Venstre æren for. Det betyder desværre, at folk efterhånden ikke ved, hvad Konservative står for og vil arbejde for," siger han.

Ingen siden Schlüter
Her på hovedkontoret er KU-formanden omringet af de obligatoriske konservative koryfæer på væggene. Ronald Reagan hænger her. Selvfølgelig flankeret af Margaret Thatcher. De danske ikoner glimrer ved deres fravær.

Det går ad helvede til. Hvis vi bare lader stå til, så ser det sort ud.

Kristoffer Beck
KU-formand

"Vi har overvejet, om Poul Schlüter skal op at hænge. Han ville passe godt ind. Men det siger jo også en del. Konservative har ikke haft en stærk leder siden ham. Og det er immervæk næsten tyve år siden, han stoppede," siger Kristoffer Beck med en ironisk distance, der alligevel afslører den afgrundsdybe skuffelse.

Og lige netop fraværet af markante personligheder er en af Kristoffer Becks forklaringer på, hvorfor danskerne ikke længere finder Konservative attraktive.

"Folk kan ikke kende forskel på V og K. Hvis vi gik ned på gaden og spurgte borgerne, hvad Konservative vil, så vil de fleste nok have store vanskeligheder ved at svare. Og så bliver det meget et spørgsmål om personer. Løkke er ufatteligt populær. Lars Barfoed er ikke lige så karismatisk," siger Beck.

Er Lars Barfoed så stadig den rette formand for partiet?

"Jeg kan ikke se en bedre formand i folketingsgruppen. Så ja, det er han lige i øjeblikket. Jeg tror ikke, et formandsskift er løsningen. Det er vigtigere at få ro på de indre linjer i partiet og fremstå som en samlet flok."

Er der da uro i gruppen?

"Sådan fremstår det i hvert fald. Der sidder otte mand, og for mig virker det ikke til, at de arbejder optimalt sammen."

Så der skal en ny gruppesammensætning til?

"Der er helt klart brug for nye kræfter i gruppen. Jeg vil ikke sætte navn på, hvem der skal ud. Men det er jo paradoksalt, at det er de mennesker, der har gravet os ned i det her sorte hul, som også skal få os ud af krisen igen. Jeg tvivler på, at de er i stand til det."

Selvom Kristoffer Beck ikke vil sætte navn på de folketingsmedlemmer, der burde se sig om efter et nyt job, er det ikke svært at gætte, hvem han tænker på. Blandt de otte konservative på Christiansborg er det kun de to yngre kvinder Mai Henriksen og Benedikte Kiær, der er nye. Mike Legarth har siddet siden 2007. Resten, den gamle garde, blev valgt ind for første gang mellem 1984 og 2001.

Et stort generationsskifte har der ikke været tale om i mange år.

"Vi mangler nogle unge, friske kræfter. Nogle med mere gåpåmod og vilje til forandring. Og der er mange talentfulde folketingskandidater i kulissen. Rasmus Jarlov (medlem af Københavns Borgerrepræsentation, red.), Rune Kristensen (tidligere KU-formand, red.), min egen søster Sille Beck-Hansen (tidligere næstformand for KU, red.), Mette Abildgaard (1. suppleant til Folketinget, red.) og Daniel Rugholm," opremser Kristoffer Beck.

Da talen falder på de unge konservative talenter, lyder Kristoffer Beck for første gang håbefuld. Ja, næsten optimistisk. Det virker til, han har stor tiltro til, at de nye generationer kan løfte arven fra Schlüter bedre, end den nuværende generation har været i stand til.

Opgør med velfærdsstaten
Men et er personerne. Noget andet er politikken. Og selvom Beck efterlyser nye kræfter i folketingsgruppen, må den konservative nedsmeltning også have noget at gøre med den førte politik og de konservative mærkesager. Måske er tiden løbet fra konservativ politik?

"Konservative er klemt. DF abonnerer på det nationalkonservative, og LA har overbudt os på skattepolitikken. Men det er ikke skyld i vores nuværende situation. K er det bedste af de to verdener. Et fokus på danske værdier og et fokus på lavere skatter. Det kan sagtens forenes. Problemet er, at vi ikke har været gode nok til at forklare det til danskerne," analyserer Beck. Igen i en, ikke opgivende, men i hvert fald dyster tone.

Hvad er så det, Konservative skal forklare danskerne? Hvad vil I?

"K er ikke længere et stort parti. Vi skal ikke mene noget om alt længere. Vi skal i stedet fokusere på at mene noget markant om få ting. Så mit forslag er, at K slår på tre ting: Kritisk distance til EU, vigtigheden i at fastholde dansk kultur og danske værdier og en afskaffelse af alle velfærdsydelser," lyder svaret fra Beck.

En afskaffelse af alle velfærdsydelser?

"Ja. Jeg mener, at vi skal afskaffe alle ydelserne og erstatte dem med én ydelse, som man kan søge, hvis man er trængt og har brug for det. I alle livets faser er vi på offentlig forsørgelse. Og bare fordi man er studerende, er man ikke nødvendigvis økonomisk svag. Eller bare fordi man har fået et barn," lyder det noget kontroversielle forlag fra Beck.

Så i din drøm for Danmarks fremtid er der ikke plads til SU og hjælp til enlige mødre?

"SU'en skal afskaffes. Og så skal man indføre den norske model, der er fuldt lånefinansieret."

Det lyder som en omkalfatring af det danske velfærdssystem. Kommer vi til at høre Lars Barfoed foreslå noget sådant?

"Nej, det gør vi desværre ikke. Det tør man ikke. Men det er god konservativ politik at tage sig af de allersvageste og så give friheden og skattekronerne tilbage til resten, så de kan forsørge og klare sig selv. Og det er det, vi skal satse på. K skal redefinere sig selv og begynde at fortælle danskerne, hvad vi mener, i stedet for at sige hvad vi tror, danskerne gerne vil høre."

Ikke i regering
Kristoffer Beck understreger samtidig, at Konservative for alt i verden ikke skal i regering efter næste valg. Uanset hvor mange eller hvor få stemmer partiet får til den tid.

"Jeg vil have det fint med en ren Venstre-regering. Så slipper vi for at stå på mål for den kritik, som altid hagler ned over regeringspartier. Og så får vi også bedre muligheder for at fremstå som sejrherrer, når vi er med til at stemme konservativ politik igennem som støtteparti," siger han.

Igen vender han tilbage til argumentet om, at regeringstiden sled for meget på partiet.

"Vi skal ikke begå de samme fejl igen. Og helt ærligt. Hvad har vi at miste? Vi kan kun vinde stemmer på at være mere markante på den økonomiske politik og vi kan kun arbejde for mere konservativ politik ved at være støtteparti, som jeg ser det," påpeger Beck.

Når alt kommer til alt, kan partiet sådan set godt miste flere vælgere. Og det vil med al sandsynlighed betyde et farvel til Folketinget. Det tror KU-formanden dog ikke på.

"Vi kommer ikke under spærregrænsen. Men hvis vi ikke ændrer kursen markant, så kan det ikke afvises, at vi kommer meget tæt på. Det kræver hårdt arbejde og en helt ny vej, hvis vi skal opleve fremgang inden næste valg," siger han.

Er du optimistisk på dit partis vegne?

"Det ved jeg ikke helt. Det går ad helvede til. Hvis vi bare lader stå til, så ser det sort ud."

Optimismen blomstrer ikke synderligt i centrum af Frederiksberg. Kristoffer Beck virker ikke til at være typen, der resignerer, men tålmodigheden med de konservative partifæller på Borgen synes at være tæt på opbrugt.

For som han påpeger, er det ikke en naturlov, at Konservative forbliver repræsenteret i Folketinget.

"Jeg er træt af dem, der tror, at det er en selvfølge, at Konservative er i Folketinget. Vi er der kun, så længe folk føler, der er brug for os. Og det er der ikke ret mange, der føler i øjeblikket," siger Beck. Irritationen er til at tage at føle på.

Kursen skal ændres. Kristoffer Beck har foreslået en ny. Men det er tvivlsomt, om det er en kurs, Barfoed og resten af folketingsgruppen har i sinde at slå ind på.

En ting er sikkert. Der skal ske noget drastisk inden næste efterår, hvor der er kommunalvalg. Ellers kan Konservative miste mange borgmesterposter. Også den ellers naturgivne borgmesterpost i det grønne Frederiksberg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristoffer Beck

Filialchef i SydBank, fhv. landsformand, Konservativ Ungdom
AU i finasiel rådgivning

0:000:00